Fényhozó

Találkozás Kerecsényi Évával az Ünnepi Könyvhéten – Szabados Éva írása

kerecsenyi-eva

Családias hangulatú könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők június 9-én, csütörtökön a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális gyűjteményében. Kerecsényi Éva mutatta be Fényhozó című verseskötetét, amellyel szeretne pozitív érzelmeket és gondolatokat vinni olvasói életébe. Az alkotóval Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docens beszélgetett, közreműködött Mohácsi Attila színművész.

Nyitányként egy versfilmet láthattunk: az Óda a városhoz Győr 750. évfordulóját örökíti meg. A személyes hangvételű beszélgetés során több költemény is elhangzott, illusztrálva Kerecsényi Éva bemutatkozását.

A körmendi születésű költőnő pozitív életszemléletének köszönhetően minden helyzetből igyekszik a legjobbat kihozni. Az írás számára egyfajta lélekterápia és az adás egyik formája. Az utóbbi években egyre többször megtapasztalhatta, hogy költeményei másokat is megérintenek. Több internetes irodalmi portálon is publikál. Az Art’húr Irodalmi Kávéház egyik szerkesztője, és az Art’húr, valamint a Cserhát irodalmi díjak boldog tulajdonosa. Fontos állomás számára a Mohácsi Attila színművésszel közös „érzÉSek és sugallatok” című hangoskönyv, amelyet a 19. Győri Könyvszalonon mutattak be.

Tudjátok, néha az a baj,
körmünkre ég az élet,
asztalt terítünk a semminek,
közben éhen hal a lényeg,
szemünkbe nevet a pillanat,
de fejünket félre rántjuk,
a kanyaron túl már messze jár
sok türelmét vesztett álmunk…

(Hétalvók, ébresztő – részlet)

kerecsenyi-eva-mohacsi-attila

Az esten nemcsak beszélgetőtársa, Görcsné Muzsai Viktória és alkotótársa, Mohácsi Attila, de a közönség soraiból is volt, aki felolvasta kedvenc Kerecsényi Éva versét.

Lubickoljunk a perc örömében,
csöppnyi csodákból rakjunk tüzet,
szárítkozzunk a szív melegével,
s öleljük egymást, amíg lehet.

Kerecsényi Éva a kötetbemutató alkalmából háláját fejezte ki a jelenlévő közönségnek és szeretteinek, és reményét fejezte ki, hogy talán ő is képes fényt-reményt gyújtani az olvasók lelkében. A life coachinggal is foglalkozó alkotó derűt sugárzó kötete bizonyára sokakat hangol pozitívabbra.

Két bolygó voltunk, két égitest,
kik az univerzumban keringtek,
s lett belőlünk tiszta fényfolyó,
hogy beutazhassuk a mindent.

(Fényhozó – részlet)

kerecsenyi-eva

A beszélgetésből megtudhattuk, hogy készül a következő hangoskönyv is, a „Volare”, olasz táncdalokkal és életörömmel teli versekkel. Az alkotók a következő Könyvszalonra tervezik a bemutatóját.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2022.06.11