Chaplin sem lenne sokáig szabadlábon mostanában

A mű mögött

charlie-chaplin-lita-grey

Chaplin valószínűleg nem volt boldog, amikor 16 éves barátnője, Mildred Harris egy találkájuk alkalmával fülébe súgta: apa lesz. A férfi ekkor huszonkilencedik évében járt, s már jó ideje lábai előtt hevert a filmvilág.

A lelkében élő kisfiú azonban sosem heverte ki egykori otthona, a londoni nyomornegyed testi és lelki mocskait. Szorongva, zavarodottan szemlélte hát az őt körülvevő sikert, és erőszakos szenvedéllyel tömte magába annak minden apró morzsáját. Nem csoda, hogy az alkoholista apa és elmebeteg anya mellől érkező fiú szerelmi életében minden egyes fiatal lány egy újabb, átmenetileg megnyugvást hozó falatot jelentett.

A sors szomorú fintora, hogy művészetében sokat „köszönhetett” szörnyű gyermekkorának. Hamar megismerte az utca kegyetlen világát: apja korán elhagyta őket, édesanyja pedig a testét bocsátotta áruba fennmaradásukért. „Nemigen gondoltam rá, hogy apám is van, és nem emlékezem rá, hogy valaha velünk lakott volna. Ő is varietés volt, nyugodt, sötét szemű, töprengő ember. Anya szerint szakasztott Napóleon. Baritonja világosan csengett, és nagyon jó színésznek tartották” – írta Életem című önéletrajzi könyvében. Amikor anyját egyre súlyosbodó mentális problémái képtelenné tették gyermekei nevelésére, a kis Charlie árvaházban találta magát, ahol a szegényes ételadag mellé szinte kötelezően járt a lelki és érzelmi sivárság. Aki ide jutott, annak nem sok választása volt: vagy kitört a nyomorból valami csoda folytán, vagy elnyelte a csatornaszagú szürkeség. Érthető, hogy ilyen múlttal a háta mögött Chaplin később annyiszor kamera elé álmodta az elhagyott, kizsákmányolók világában tengődő kisember történetét. A kölyök című filmjében pedig csak az nem érti hányatott gyermekkorára való utalásait, aki nem akarja.

charlie-chaplin

Az idős színész, már Oona oldalán (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Ám a férfi, aki eltökélt szociális érzékenységgel vágta némafilmjeivel a közönség szemébe az emberség fontosságát, magánéletében mintha sokáig elfeledte volna ezt. Talán az egykori elhanyagolás fájdalma égetett a szívére olyan stigmákat, amelyek sajgása az olthatatlan hatalomvágyban, a nőkön való felülkerekedés vágyában lelt enyhülést. Viszonyaival és házasságaival mindvégig a szenzációhajhász sajtó malmára hajtotta a vizet. A tizenéves Mildredet csak a terhesség – egyébként hamis – hírére vezette oltár elé, hogy elkerülje a botrányt. Bár hamarosan valóban gyermeke fogant, a kicsi csupán három napot élt, és halála után az addig is külön utakon járó férj végleg elhagyta az ifjú feleségét. Válásuk során Mildred nem fukarkodott a vádakkal, és kegyetlen verbális bántalmazónak festette le Chaplint. A történtek aztán néhány évvel később megismétlődtek: ekkor a 35 éves sztár a 15 éves Lita Grey ujjára húzott gyűrűt, hogy megússza a lány teherbeejtésének törvényes következményeit. Házasságuk óriási botrányhoz vezetett, hiszen a színész állítólagos perverzitásai is napvilágra kerültek. A gyilkos válási procedúrában végül az asszony tarthatta magát győztesnek: Chaplin több százezer dollárral vásárolta meg a hallgatását volt szeretői kilétét illetően.

charlie-chaplin-egy-kiraly-new-yorkban

Egy kocka egyik filmjéből (Diafilmtörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

Viharos kapcsolatai között bukdácsolva a színész egyszer így vallott a szerelemről: „A tökéletes szerelem a leggyönyörűbb kielégítetlenség, mert több, mint amennyit az ember kifejezni képes.” Bár saját bevallása szerint 2000 nővel volt viszonya, végül 54 évesen megtalálta az igazit a 37 évvel fiatalabb Oona O’Neill személyében. „Nem a filmvilág mitikus alakja voltam, sem a gyűlölet céltáblája, hanem egyszerűen szabadságra utazó, többgyermekes családapa. A gyerekek belefeledkeztek a játékba, Oona meg én nyugszékben pihentünk. Akkor éreztem át, mi a tökéletes boldogság – nagyon hasonlít ez az érzés a szomorúságra.” Házasságuk igazi harmóniában telt, és egészen a férfi haláláig kiállta az idő próbáját. Charles Spencer Chaplin több agyvérzés után, 88 évesen hagyta itt az árnyékvilágot, felesége és nyolc közös gyermekük is siratták. Mélypontokkal és magaslatokkal teli élettörténetére halála után egy hollywoodi befejezésnek sem utolsó epizód tette fel a koronát. 2 hónappal a temetést követően koporsóját elrabolták, 600 ezer dollárt követelve a gyászoló családtól. Ám a tettesek végül megkerültek, a művész pedig azóta lebetonozott nyughelyén alussza örök álmát.

Címlapkép: A sztár és Lita Grey (blikk.hu)

Kecskés Nikoletta
Forrás: forumhungaricum.hu

2022.06.14