Komédiás beszélgetések – Találkozás Nagy Balázs színművésszel

Bári Edit írása

nagy-balazs

2022. június 3-ának verőfényes kora nyári délutánján a Komédiás Étterem teraszán ismét sor került egy találkozóra a „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport szervezésében. Ezúttal a győri látogatók igazi nagy kedvence, Nagy Balázs fogadta el a meghívást, akinek neve az elmúlt 25 színházi évadban szinte garantálta a telt házas előadásokat.

Nagy Balázs (vagy ahogyan rajongói és pályatársai becézik, Nagybazsi) 1974. november 25-én született Budapesten, és gépjárműipari technikusként szerzett képesítést a Közlekedés Gépészeti Szakközépiskolában. Az akkoriban nagyon népszerű és színvonalas Gór Nagy Mária Színitanodában sajátította el a színészet alapjait 1994-1997 között. Ez idő alatt játszott a Madách Kamarában és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is. A győri Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán és a Pécsi Tudományegyetemen is szerzett diplomát. 1997-től a Győri Nemzeti Színház tagja, de rendszeresen szerepel a Madách Színház előadásaiban is.

Az elmúlt 25 évben a győri színpadon kevés olyan darab – különösen zenés darab – került bemutatásra, amelyben Nagy Balázs nem szerepelt, hiszen minden évadban több előadásban is látható és hallható volt. Fantasztikus fő- és mellékszerepeket alakított, sármjával, hangjával és játékával elvarázsolva a nézőtéren helyet foglaló közönséget.

A teljesség igénye nélkül láthattuk a Szibéria csárdás, a Bob herceg, A padlás, a Doktor Zsivágó, a Sakk, a musical, a János vitéz, a Jekyll és Hyde, az Isten pénze, a Macskák, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Miss Saigon, a Puskás, a musical című előadásokban, és természetesen még hosszan lehetne sorolni a nagy sikerű alakításokat, amelyeket a győri és a budapesti színházlátogatók élvezhettek. Szerepelt például a Sziget Színház 2007 augusztusában bemutatott Drakula című előadásban, ahol Jonathan Hankert alakította, de természetesen láthattuk őt film- és tévészerepekben is, például: Jóban rosszban, Zsaruvér és Csigavér, Zimmer Feri, illetve 1995-ben még a népszerű Szomszédokban is.

Magától értetődően a színházról, szerepekről, a színházi lét rivaldafényes és néha nagyon is nehéz oldaláról és a színészről, mint emberről folyt a beszélgetés. Nagy Balázs személyében ezen a napon egy szerény embert ismerhettünk meg, és az eddigi találkozóktól eltérően kissé komorabb témák is szóba kerültek. Például mennyire könnyű vagy nehéz párhuzamosan több darabban, esetleg több színházban játszani, hogyan egyeztethető össze a családi élet és a színészi karrier, vagy egy sokat foglalkoztatott népszerű művész esetében is előfordul-e a „burn out”, azaz a kiégés? Hogyan lehet ezen átlendülni?

Mi, színházlátogatók talán ritkán gondolunk bele, hogy a siker és csillogás sem adatik olyan könnyen. Mindig nagy tanulsága ezeknek a találkozóknak, hogy egy kicsit újragondolva, újrakeretezve gondolunk vissza egy-egy előadásra, vagy a következő előadást egy kicsit „emberibb szemmel” tekintjük meg.

A Szent István ösztöndíjas, Kisfaludy-díjas, Győr Művészetéért díjas, TAPS-díjas és Szent István-díjas Nagy Balázs a következő évadban is több szerepben lesz látható, élvezhetjük játékát A képzelt beteg, az Oliver! és a Barbárok című előadásokban is.

A színházrajongók csoportja most is egy egyedi, ha úgy tetszik, személyre szabott ajándékkal kedveskedett vendégének. A Színházi adattár segítségével egy könyvet állítottak össze Nagy Balázs időrendi szerepeiről, fotókkal illusztrálva, amelyet Bazsi meghatottan és örömmel fogadott.

Június harmadikán beszélgettünk az elmúlt 25 évről, a következő 25 évhez viszont nagyon sok sikert kívánunk, és köszönjük, hogy ezen a napon kellemes, őszinte és kötetlen másfél órát együtt tölthettünk.

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2022.06.09