Teremtett idő

Fülöp Péter fotográfus képei a győri Jézus Szíve templomban

fulop-peter-gyarvarosi-templom

2022. június 1-től láthatóak egészen június 30-ig a gyárvárosi Jézus Szíve templomban Fülöp Péter fotográfus (a győri VOKE Arany János Művelődési Ház igazgatója) fotói.

Fülöp Péter fotográfus, költő Kismagyarországon született 1967-ben, katolikus családban. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1969 óta él Győr-Gyárvárosban. Fotográfiák készítésével 2011-ben kezdett foglalkozni. Számtalan kiállítása volt azóta látható határon belül és határainkon kívül is. Tucatnyi publikációja jelent meg. Dolgozott színházaknak, készített fény(kép)filmeket. A Jézus Szíve templomban többször voltak láthatóak munkái Győri Imre plébános atya mentorálásával, segítségével. Könyvet is készített a szeretett templom ólomüveg ablakairól. Jelen tárlat kicsiny összefoglaló az elmúlt 10 év gondolataiból, képeiből.

Fülöp Péter a következőket mondja magáról és számára nagyon fontos tevékenységéről:

A nyolcvanas években kezdtem hagyományos géppel diára fényképezni, mert ez volt elérhető egy diák számára. Néhány évig fotóztam, aztán abbahagytam. Pár évvel ezelőtt kezdtem újra fényképeket készíteni a mobiltelefonom két megapixeles kamerájával. Az első sorozatom erről kapta a nevét: „megapixel”.

Gyakori magányos sétáim valamelyikén egyik Pilinszky János verssor jutott eszembe: „Valamikor a paradicsom állt itt”. Tudatosan kezdtem figyelni ezt a mostani világot, hogy felfedezhető-e még benne az a valamikori paradicsomi világ. Előkotortam a zsebemből telefonomat, és elkezdtem fekete-fehér képeket készíteni, rögzíteni ezeket a jelenkorbéli benyomásaimat. Megdöbbentő élmény volt a különbség aközött, hogy én mit látok, aki benne élek ebben a világban, és mit látott az objektív. Ennek a feszültséggel teli kettősségnek a megpillantása, megélése az, ami a fényképezés újrakezdésére inspirált. Olyan erős érzelmeket indított el bennem, amelynek következtében tudatosan kezdtem fényképezni, és nemcsak látni vágytam, hanem ezeket a tapasztalataimat megosztani is másokkal.

Aztán vettem egy olcsó, de már használható gépet…

Fényképeim valójában arról vallanak, hogy a mai világ helyzete nem természetes állapot, hanem egy részben tudatosan kialakított világhelyzet következménye, amiből – keresztény emberként én úgy gondolkodom – van kilépés.

Nem szociofotós vagyok, és a világot nem abszurditások rendszerének látom. Inkább gyakorta az emberi gondolkodás abszurditását látom rombolónak az egységes és szép TEREMTÉSBEN.

Életem nagy részében inkább szolgáló típusú ember vagyok. Segíteni próbálok olyan dolgokat, amiket értékesnek tartok, legyen az a hagyományos magyar kultúra ügye vagy az ebből sarjadzó, organikus modern művészet. Sok mindenben próbálom aktivizálni magam. Ezek mind szolgálatok. Talán úgy tűnhet, hogy a fotózás számomra mint tevékenység, túlnyomórészt az önkifejezés irányába mutat, de ez is alapjában véve szolgálat alapú.

A tárlat a Győr-Gyárvárosi templomban (Mátyás király tér 4.) június 30-ig látogatható mindennap, szentmisék előtt és után.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.06.08