Kilőve a Holdra címmel könyv jelent meg Szekeres Pál vívóról


szekeres-pal-vivo

Interjúkötet jelent meg Kilőve a Holdra – Szekeres Pál, a háromgyermekes vívó címmel, amelynek főszereplője az olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó.

Az 57 éves sportember az 1988-as szöuli nyári játékokon harmadik helyen végzett a tőrcsapat tagjaként, majd 1991-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, ami után kerekesszékbe kényszerült. A sportpályafutását azonban nem fejezte be, a paraversenyeken rendkívül sikeres lett, ő az első ember a világon, aki érmet szerzett olimpián és paralimpián, ép és kerekesszékes sportolóként vívásban.

A május 31-i ünnepélyes könyvbemutatón hárman mondtak köszöntőt. A párbajtőrben kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója kiemelte, hogy egy ilyen súlyos baleset után, amely Szekeres Pált érte, sokan feladták volna, de ő 1992-ben már elvégezte a TF-et és paralimpiát nyert, majd sportdiplomáciai és politikai karrierbe kezdett, mindenekelőtt pedig csodálatos családja van, három gyönyörű gyermek édesapja.

Beliczai Sándor mesteredző, aki 1976-tól 2012-ig volt Szekeres Pál mestere, úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés és öröm, hogy egy ilyen pályafutásban részt vehetett. Beszédében felidézte az együtt elért eredményeket, az 1991-es autóbalesetet, a kerekesszékes vívó pályafutás fontosabb mérföldköveit. „Akkor mindenki tönkrement a történtek hatására, ő volt az, aki tartotta bennünk a lelket. Pali példakép lett, megérdemli ezt a könyvet” – jelentette ki. Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai érmes vívó arról beszélt, hogy Szekeres Pál dolgozott szövetségi kapitányként is, sok mindenre megtanította őket, és rengeteg bátorítást, támogatást kaptak tőle.

A könyv létrejöttéről a szerző, Antal-Ferencz Ildikó szabadúszó újságíró azt mondta, akkor született meg benne az ötlet, amikor néhány éve egy rövid interjút készített a sportemberrel. „Minden kérdésre volt öt története, sztorija, ami akkor nem fért bele. Az élete izgalmas, érdekes és sok szempontból tanulságos, ezt mindenképpen meg akartam írni” – fogalmazott. A kötetben, amelyhez a kétszeres olimpiai bajnok kardozó Szabó Bence írta az ajánlót, elsősorban Szekeres Pál az interjúalany, de rajta kívül 14-en mesélnek róla.

A főszereplő a könyv címét magyarázva arról beszélt, hogy a baleset után, a kórházi ágyban úgy érezte, csak külső szemlélője a történéseknek. „Úgy éreztem magam, mint akit kilőttek a Holdra, mert minden folyamatból ki voltam rekesztve, esélytelennek és reménytelennek láttam a helyzetemet. Egy év rehabilitáció után aztán megtörtént a földre szállás, újra elindult a megfeneklett vívószekér. Ezért sok embernek tartozom hálával, a feleségemnek köszönhetek a legtöbbet” – mondta Szekeres Pál. Elárulta: egy dolog okozott dilemmát számára a könyvvel kapcsolatban, nevezetesen, hogy meg akarja-e magát mutatni ilyen mélységben, de úgy gondolta, a története segíthet másokat. „Nem elsősorban versenyeket kell nyerni, hanem az életet. Az ember addig él, ameddig vannak céljai, nekem pedig még nagyon sok célom van” – fogalmazta meg ars poeticáját a sportember.

A könyvbemutatón, amelynek Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke volt a moderátora, ott volt többek között Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő, Szász-Kovács Emese, Szabó Bence, Imre Géza, Veres Amarilla, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Vereczkei Zsolt, Osváth Richárd és Szekeres Pál családja is (a képen gyerekeivel, Szekeres Laurával és Szekeres Dániellel látható), továbbá az 1988-as olimpiai bronzérmes férfi tőrcsapat további tagjai, Busa István, Érsek Zsolt, Gátai Róbert és Szelei István.

A 260 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált, DVD-melléklettel ellátott kötet az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg.

MTI Fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI

2022.06.04