Laurence Fishburne újra Coppolával, Shira Haas Ethel Starkot alakítja, Austin Butler Elvisként kapott tapsot

Három filmes hír a nagyvilágból

laurence-fishburne-shira-haas-austin-butler

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit – írta meg a deadline.com filmes portál. Fishburne filmes pályafutása éppen Coppola Apokalipszis most (1979) című filmjével kezdődött, amikor a színész még csak 14 éves volt.

Coppola nagyon régen tervezi ezt a filmet, a független finanszírozású produkció forgatókönyvét is maga írta. A jövőben játszódó történetben egy mérnök akarja újjáépíteni New Yorkot. Fishburne a metropolisz polgármesterét alakítja majd. „Róma sorsa kísérti a modern világot, amely képtelen megoldani saját társadalmi problémáit a politikai ambíciók, a zsenialitás és a szerelmi konfliktusok eme epikus történetében” – fogalmazott filmjéről a rendező. A produkció költségvetése százmillió dollár körül alakul, forgatása idén ősszel kezdődik.

A cikk szerint a 83 éves, Oscar-díjas filmrendező, aki borászattal is foglalkozik, a Megalopolist nem profit vagy újabb díjak reményében készíti, hanem – mint hangoztatta – olyasmit akar hátrahagyni, ami tükrözi az emberiségben rejlő lehetőségekkel kapcsolatos optimizmusát. Arra keresi a választ, hogyan lehetne jobbá tenni a világot. A film megvalósítása érdekében képes volt borbirodalmának egy részétől is megválni, hogy forgatni kezdhessen. „Biztos vagyok benne, hogy ha olyan filmet tud az ember készíteni, amitől az emberek tíz-húsz vagy még több év múlva is kapnak valamit, akkor nem veszíthet. A filmjeimet 50 évvel később is nézik. A kívülállókat vagy a Drakulát is. Minél különösebbek a filmjeim, annál tovább tart irántuk az érdeklődés. Nem is tudom, miért” – idézte a portál a rendezőt.

Shira Haas, az Unortodox című sorozat sztárja lesz a főszereplője az Ethel című zenés drámának, amit az első montreali női zenekar alapító karmesteréről forgat Aisling Walsh ír származású rendező. Ethel Stark kanadai hegedűművész karmesteri pályafutása az 1940-es években kezdődött, és pályája során úttörő volt a nemi, faji, nyelvi és osztályelőítéletek megváltoztatásában. Ő hozta létre 29 évesen Kanada első, csak női zenészekből álló szimfonikus zenekarát, amelyet 1940-től 1960-ig vezényelt.

A BAFTA-díjas Elizabeth is Missing című film rendezője, Walsh az Ethel című produkciót Celeste Parr forgatókönyvéből készíti. A túlnyomórészt nők részvételével születő filmet a montreali Sphere Films gyártja és forgalmazza, egyik producere Marie-Claude Poulin – számolt be róla a Variety.com. A Sphere Films legutóbb éppen Cannes-ban mutatta be két kanadai filmjét: Charlotte Le Bon rendezői bemutatkozó alkotását, a Falcon Lake című produkciót és David Cronenberg Crimes of the Future című disztópiáját.

Állva ünnepelte a közönség az Elvis című Baz Luhrmann-film két főszereplőjét, Austin Butlert és Tom Hankset a 75. cannes-i filmfesztiválon a rocksztár életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóján. A 2 óra 39 perces film a legendás zenésznek a menedzseréhez, Tom Parkerhez fűződő bonyolult kapcsolatán keresztül fejti fel a „Király” életének két évtizedét. A rock and roll legendát a modellként is ismert 30 éves Austin Butler alakítja, az ő hangja hallható azokban a jelenekben, ahol a főszereplő énekel.

Tom Hanks elmélyített hanggal, Elvisnek a cirkuszi világból érkezett befolyásos, cinikus és manipulatív menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban. A filmben olyan eddig ismeretlen epizódok is láthatók Elvis életéből, mint például amikor egy tévéműsorban menedzsere ötlete alapján egy kutyával énekelt. A film forgatókönyvét Luhrmann és Craig Pearce írta, az alkotást június 24-én mutatják be az Egyesült Államokban, a világ többi országában pedig már június 22-től vetítik.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.06.03