''...még mindig úgy érzem, nem tartok ott, ahol kellene.''

In memoriam Ray Liotta

ray-liotta

67 éves korában csendesen elaludt egy igazi hollywoodi Nagymenő, hogy (többek között) végtelen Baseball álmokban leljen nyugalomra. Karrierjén végigtekintve méltatlan hullámvölgyek jellemezték Ray Liotta színészi pályafutását, de az a kék tekintet, a rendíthetetlenül magabiztos, kemény arcél örökre beleivódott a filmrajongók emlékezetébe. 10 (talán legjobb) alakításával tisztelgünk most előtte.

Ray Liotta a Dangerous Waters című filmet forgatta a Dominikai Köztársaságban, amikor váratlanul, álmában érte a halál. Lánya, Karsen és menyasszonya, Jacy Nittolo gyászolják az 1954. december 18-án, Newarkban (New Jersey állam) született színészt, aki (egy kislánnyal együtt) örökbefogadottként, nevelőszülőknél nőtt fel. A Union High Schoolban kiválóan teljesített a sportok területén, majd a Miami Egyetemen drámát tanult. A diploma megszerzése után New Yorkba költözött, ahol reklámfilmekben vállalt szerepet, majd az Another World című szappanoperában alakította Joey Perrini szerepét 1978 és 1981 között.

Az 1986-os, Jonathan Demme rendezte Valami vadság jelentette számára a nagy áttörést az őrült exbűnöző Ray Sinclair karakterében, három évvel később pedig már Kevin Costner mellett játszott a kasszarobbantó Baseball álmokban. 1990-ben következett talán legemlékezetesebb szerepe a Martin Scorsese rendezte Nagymenőkben, ahol Robert De Niro és Joe Pesci partnereként alakította a valóban élt Henry Hill nevű gengszter szerepét. Lorraine Bracco, aki a feleségét játszotta, ezt tweetelte róla: „Bárhol lehetek a világon, az emberek megjegyzik nekem, hogy a kedvenc filmjük a Nagymenők. Aztán mindig megkérdezik, hogy mi volt a legjobb része a film elkészítésének. A válaszom mindig ugyanaz... Ray Liotta.

Számos filmes és televíziós produkció fűződik a nevéhez, többek között a Menekülés Absolomból (1994), a Felejthetetlen (1996), a Légörvény (1997), A Dumbo-hadművelet (1995), a Hannibal (2001), a Betépve (2001), a Végszükség (2002), a Faterok motoron (2007). 2015-ben narrátora volt a The Making of the Mob című dokumentumsorozatnak, 2019-ben a Netflix Házassági történetében szerepelt (amely 6 Oscar-jelölést kapott), 2021-ben pedig A maffia szentjeiben, a Maffiózók tévésorozat előzményfilmjében.

Rengeteg kemény figurát alakított, de nem ez volt az igazi személyisége. „Egyáltalán nem verekedtem soha, kivéve sportolás közben, de ez is csak zrikálós és ostoba gyerekes viselkedés volt” – nyilatkozta tavaly a People magazinnak. „Ray a kemény fickó megtestesítője volt, aki belül azonban nagyon is érzelgős... Azt hiszem, ez tette őt annyira lenyűgöző színésszé” – mondta Jennifer Lopez az Instagramon, aki a partnere volt a Piszkos zsaruk című sorozatban 2016 és 2018 között. „Összetett személyiség volt, egyenes, őszinte és nagyon érzelmes.

Jelenleg is több projektben volt érintett, köztük a 2023-ra tervezett, Elizabeth Banks rendezésében készülő Cocaine Bear című thrillerben. „Ha egy Ray kaliberű színész bízik benned mint rendezőben, az igazi ajándék” – írta Banks az Instagramon. – „Ray tiszteletet tanúsított felém rendezőként, színésznőként és művészként, a forgatáson mint a főnöke, mindent jelentett számomra, mert ha meg tudom rendezni Henry Hillt, bármire képes vagyok. Nagyon hálás vagyok, hogy Ray Liottával áldott meg az élet.

Hírneve az elmúlt évtizedekben megcsappant, mivel az A-listás projektek többnyire elkerülték őt. De soha nem hagyta abba a munkát. A People-nek adott interjújában viszont reményteljesen beszélt pályafutása következő szakaszát illetően: „Furcsa, hogyan működik ez az egész, mert a karrieremben volt határozottan felfelé és lefelé ívelő szakasz is. Valamilyen oknál fogva sokkal elfoglaltabb voltam ebben az évben, mint az évek során összesen, amióta ezt csinálom. És még mindig úgy érzem, nem tartok ott, ahol kellene. Azt hiszem, sokkal több van még bennem.” A sors azonban sajnos nem így akarta, 2022. május 26-án Ray Liotta csendesen, örökre elaludt.

Ray Liotta 10 nagyszerű alakítása

1. Nagymenők (Goodfellas, 1990)

Liotta vezeti ezt a tesztoszteronnal teli szereplőgárdát Martin Scorsese filmjében (Joe Pesci Oscar-díjat is kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában). A 8.7-es átlagú (10-ből), egymillió szavazót is meghaladó IMDb-s értékelés bizonyítja az alkotás múlhatatlan értékét, ahol a gengszter Henry Hill bőrébe bújva Liotta talán legemlékezetesebb alakítását rakta le a nagyvásznon.

2. Baseball álmok (Field of Dreams, 1989)

Ha megépíted, eljön” – visszhangzott az üzenet a Ray Kinsellát alakító Kevin Costner fejében, hogy építsen „a semmi közepén” egy baseball pályát, és így is lett: Shoeless Joe Jackson (Liotta) megjelent. Az végig rejtély maradt, ki beszélt Kinsellához, hogy valósítsa meg az álmát, mindenesetre Liotta (baseball)játéka örök emlék marad a nézők számára.

3. Narkó (Narc, 2002)

Gyakran játszott eltorzult, sérült személyiségű rendőrt pályafutása során, de Joe Carnahan thrillerében, amely egy beépült kábítószeres ügynökről szól, aki egy gyilkossági ügyet próbál megoldani, színészként feszíti magát a végletekig. Egyik legjobb alakításában Jason Patric-kel többször is komoly párbeszédet folytatnak egymással, miközben Liotta szívszaggató arckifejezéseiben a sajnálkozás és a fájdalom kettőse tükröződik.

4. Valami vadság (Something Wild, 1986)

Liotta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-jelölést kapta Jonathan Demme klasszikus vígjátékának volt elítéltjeként és férjeként, mellette Jeff Daniels és Melanie Griffith voltak a partnerei. Karakteres aurájának köszönhetően mindig is könnyen vonta magára a nézők figyelmét (függetlenül attól, éppen kivel szerepelt közös jelenetben), ez a felszabadultabb szerep pedig mindemellett a legkifinomultabb színészi pillanatait is tökéletesen biztosította.

5. Őrjítő vágy (Unlawful Entry, 1992)

Az Őrjítő vágyban alakított félelmetes zsaruja jóval nagyobb mélységgel bír, mint amennyi a felszínen látszik. Kurt Russellel és Madeleine Stowe-val szembehelyezkedve a nő iránti növekvő megszállottságot összetett színészi képességeivel mutatta be. Az egyik kardinális jelenetben, amelyben megtalálja a házaspárhoz korábban betört bűnözőt, Liotta agresszíven kapacitálja Michaelt, hogy verje meg a férfit – ez a három perc kifogástalan precizitással tárja elénk színészi arzenálját.

6. Házassági történet (Marriage Story, 2019)

A Netflix szerezte meg magának Noah Baumbach személyes portréját a válásról, vele együtt pedig 6 Oscar-jelölést a legfontosabb kategóriákban (legjobb film, színész – Adam Driver, színésznő – Scarlett Johansson, eredeti forgatókönyv, eredeti filmzene), melyek közül a női mellékszereplő díjat Laura Dern meg is kapta. Az a tagadhatatlan összetettség és szenvedély, amelyet Liotta Jay Marotta, a második ügyvéd szerepében nyújtott, egészen kiemelkedő: a tárgyalótermi jelenet „bokszmeccse” közte és Dern között a film legbriliánsabb percei közé tartozik.

7. Copland (Cop Land, 1997)

James Mangold noir thrillere Sylvester Stallone egyik legnagyszerűbb színészi alakítása – egyben Liotta azon képességének a bizonyítéka, hogy képes (magához) felemelni minden olyan színésztársat, akivel közösen játszik. Harvey Keitellel kiegészülve hármasuk egy olyan „zenekarként” hozott létre rendkívül izgalmas szimfóniát, ahol Liotta szóló szólamai a „legmagasabb hangok”, tele lelkesedéssel és a mesterség iránti szeretettel.

8. Füstölgő ászok (Smokin’ Aces, 2006)

A felszínen Joe Carnahan akcióvígjátékáról talán nem a színészi szakma csúcsteljesítménye jut eszébe a kritikusoknak, de Liottának sosem kellett sok ahhoz, hogy kitűnjön kollégái közül. Szívszorító a liftben játszódó haláljelenete, amely meggyőzően mutatja meg a nézőknek, mennyire fontos társa volt a Ryan Reynolds játszotta nyomozónak, hogy érzelmi támasza legyen, mindez pedig elvezesse(n) a lélegzetelállító befejezésig.

9. Sztárok egy csapatban (The Rat Pack, 1998)

A tévéfilmek nem jutnak el olyan széles közönséghez, mint a mozikban játszott „nagyprodukciók”, de Rob Cohen kis képernyőre szánt alkotása mindenképpen említésre érdemes. S bár Liotta talán nem bizonyult 100%-ig megfelelő kalibernek Frank Sinatra eljátszására, jól látni, hogy nem ment bele unalmas másolós alakításba, ehelyett saját értelmezését nyújtotta az ikonikus énekes bőrében.

10. Corrina, Corrina (1994)

Liotta lágyabb oldalát láthattuk a Corrina, Corrina című, 1959-ben játszódó drámában, méghozzá Whoopi Goldberg partnereként. Bár a film egészében nem tárja fel teljesen egy vegyes bőrszínű pár faji dinamikáját, az a türelmes temperamentum, amit Liotta a szerepbe belevisz, mindenképpen említésre érdemes. Nagy kár, hogy nem láthattuk őt több ehhez hasonló szerepben...


Ray Liotta 10 említett filmje természetesen csupán egy szubjektív válogatás, annyi azonban világosan kitűnik belőlük, hogy olyan (karakter)színészt veszített el Hollywood egészen váratlanul, aki változatos körülmények között is mindig meghatározó jelenléttel bírt a vásznon, és aki – saját bevallása szerint is – sokat tudott volna még mutatni nekünk. Nyugodj békében, Ray Liotta!

Szilvási Krisztián

Forrás: deadline.com, variety.com, imdb.com

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.05.31