Forog a Cicaverzum, a magyar abszurd romantikus komédia


cicaverzum-film

Szeleczki Rozália első mozifilmje, a Cicaverzum már második hete forog Budapesten. A Filmintézet támogatásával készülő abszurd szerelmi háromszög történet főszerepeit Törőcsik Franciska és Polgár Csaba játsszák, Patkós Márton hangján szólal meg a Macska, a mellékszerepekben pedig Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert és Kiss Tibi lesz látható.

A Cicaverzum egy harmincéves lányról, Fániról szól, aki a múltja miatt már rég lemondott a szerelemről, ám egy napon elkezd neki udvarolni egy fekete macska. Fáni sikeres építész, de szíve mélyén megmaradt kislánynak, így bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a nárcisztikus Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De mit szól ehhez Mihály, a macska sármos gazdája? A film valódi tétje, hogy a főszereplő Fáni rájön-e, elakadt a múltban, és emiatt menekül álomvilágba.

cicaverzum-film

Szeleczki Rozália rendező kiemelte: „A Cicaverzum egy olyan világban játszódik, ahol a furcsa a normális, ezáltal szerintem különös módon nagyon hasonlít a valóságra. Azért fontos nekem ez a film, mert ebben a mesei, abszurd világban a drámai élethelyzeteket is lehetséges humorral, könnyedséggel ábrázolni. Bízom benne, hogy az alkotótársakkal közösen egy olyan világot teremtünk, ahova jó egy kicsit elutazni. A Rozgonyiné című rövidfilmem óta tervezem, hogy Törőcsik Franciskával újra együtt dolgozzunk, Fáni karakterét a kezdetektől fogva vele képzeltem el.

A forgatókönyvet a rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra (FOMO, Látom, amit látsz), a főszereplő Fánit Törőcsik Franciska alakítja. A Macska Patkós Márton hangján szólal meg, gazdáját Polgár Csaba játssza. A mellékszerepekben többek között Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Martin Márta, Tordai Teri, Blahó Gergő és Kiss Tibi zenész is látható lesz.

cicaverzum-film

A Cicaverzum látványtervezője Pater Sparrow, a jelmezeket Szlávik Juli tervezte, vágója Érdi Zsófi. A zenei karrierre vágyó Macska rapdalát Schwarcz Ádám (Beton.hofi) készítette, a film zeneszerzője Czitrom Ádám.

Iványi Petra producer szerint: „A Cicaverzum egy kortárs mese, finom humorral teremt egyensúlyt a vígjáték és a dráma között, de a romkom műfaján is csavar egy nagyot. Rozi egy rendkívül izgalmas rendező, egyedi víziókkal, és megvan benne a filmkészítéshez szükséges állhatatosság is.” 
 
A film fejlesztése a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában valósult meg, és az RTL Magyarország koprodukciójában készül. Forgalmazza a Fórum Hungary és 2023-ban lesz látható magyar mozikban.

Nemzeti Filmintézet
Fotók: © Glódi Balázs / Lupa Pictures

2022.05.25