Megújult a Kovács Margit Állandó Kiállítás Győrben

A megnyitón jártunk – SzaSzi tudósítása

kovacs-margit-kiallitas23

A Múzeumi világnapon, 2022. május 18-án nyitotta meg kapuját a felújított terű és újrarendezett Kovács Margit Állandó Kiállítás a Kreszta-házban, ahol több, eddig nem látható tárgyat is megcsodálhatnak az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón Székely Zoltán üdvözölte a vendégeket. A múzeumigazgató elmondta, hogy a Rómer Múzeum 8 állandó kiállítással büszkélkedhet, amelyek mind műemlék épületben kaptak helyet. Ezeket évtizedekkel ezelőtt alakították ki, ezért feladat időről időre megújításuk, amelyek jelentős anyagi forrásokat igényelnek. Ezt részben az önkormányzat, részben pályázatok biztosítják. Az elmúlt esztendőben a Borsos Miklós Állandó Kiállítás újult meg, ezúttal a Kovács Margit kiállítótér, amely nemcsak állagában, hanem a kiállítás anyagában, minőségében is. A megújult tárlat egy reprezentatív, a teljes alkotói pályát bemutató válogatás, amely méltó az egyik legismertebb és legkedveltebb hazai keramikusművész, Kovács Margit Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész munkásságához. Az alkotások az ő ajándékaként kerültek ide, 1974-től látogatható. 1982-ben a szentendrei Kovács Margit Múzeum letéti anyagával bővült, és lényegében 2021-ig változatlan formában fogadta a művészetkedvelőket. Jelenleg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kölcsönzéseiből bővült, a bemutatóterek felújítása pedig a Kubinyi Ágoston Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából valósulhatott meg.

kovacs-margit-kiallitas-megnyito1

Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntőjében hozzátette, hogy a korábbi kiállítás szembeötlő hiányossága a szakrális témájú művek alulreprezentáltsága volt. Miközben a művész nagyszabású alkotásainak zömét egyházi megrendelésre készítette, az 1970-80-as évek kiállítás- és kultúrpolitikája ezeket nem engedte bemutatni. Ezt a fájó hiányt igyekeztek orvosolni a múzeum munkatársai, mégpedig az életmű ezen jelentős része külön teremben, hangsúlyosan kerül bemutatásra. Középpontjában az 1937-ben készült, a kisbéri katolikus plébánia tulajdonát képező és a múzeum által restaurált Szent Család triptichon került, melyet az egyházi ünnepköröknek megfelelően Krisztus életének fontos eseményei vesznek körül. Végezetül így fogalmazott: „Az alkotásokon keresztül impulzusokat kapunk innovációból, új ötletekből, életigenlésből. Kovács Margit kisplasztikái, virágvázái, korsói gyönyörű formában szegülnek szembe a halállal, háborúval, mely tudásra most igen nagy szükségünk van.”

kovacs-margit-kiallitas-megnyito2

A kiállítást dr. Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke nyitotta meg. Személyes hangvételű, méltató beszédében egy nagy utazásra hívta az egybegyűlteket. Kovács Margit varázslatos világában utazhatunk az időben, hiszen több évtized alkotó munkája elevenedik meg előttünk, és utazhatunk a művésznő által választott témák között is. Sokoldalú és gazdag életművében különleges kerámiaművészet tárul elénk, amely a mesével áll szoros kapcsolatban. A művészt emberszeretete, nagy epikus hajlama és kitűnő szobrászi tehetsége vezette erre az útra, amelyen egyenesen haladt művészi céljainak megteremtéséig. Szerencsés kézzel és kitűnő ízléssel, ősi technikákból megalkotott formakincsével egyszerű nyelven szól mindenkihez. Témái egykor újszerűek voltak, nagy szeretettel nyúlt az egyszerű emberek alakjaihoz, életük apró mozzanatait mutatva be. A mesével való kapcsolata bűvös kört von művészete köré, céltudatosan törekedett új formanyelv kialakítására. Felismerte, hogy a keramikus mesterség legegyszerűbb eljárásainak újszerű alkalmazásával minden mondanivalóját megformálhatja. Éppen ezért nem törekszik bravúros máztechnikára, különleges alapanyagok alkalmazására, hanem beéri a közönséges agyaggal, amelyből kizárólag a korong és a mintázófa segítségével formálja figuráit, edényeit, reliefjeit, sok földfestékkel, kevés áttetsző és fedőmázzal díszítve azokat. Nagy hagyományokat idéző forma- és színkultúrája méltán biztosít előkelő helyet a mai magyar kerámiaművészetben.

kovacs-margit-kiallitas-megnyito3

A Kovács Margit Állandó Kiállítást Győr belvárosában, a Gutenberg tér és Apáca utca sarkán, a középkori hangulatú, három utcára néző Kreszta-ház, egykori fűszer- és vegyeskereskedés épületében találják meg, amely keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig várja a művészetkedvelőket. Bővebb információ a múzeum honlapján található.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2022.05.21