Az Osztrák Nemzeti Könyvtár

Csodálatos könyvtárak 17. rész – tmoni írása

osztrak-nemzeti-konyvtar

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most az Osztrák Nemzeti Könyvtárat.

A bécsi Josefsplatzon található Österreichische Nationalbibliothek Európa legnagyobb barokk könyvtára, díszterme (Prunksaal) pedig a világ egyik legszebb könyvtárterme, mely a császári rezidencia, a Hofburg önálló épületrészét képezi. 1723-1726 között alakították ki VI. Károly császár (1685-1740) kezdeményezésére. Joseph Emanuel Fischer von Erlach (1693-1742) építette meg édesapja, Johann Bernhard Fischer von Erlach (1656-1723) tervei alapján.

osztrak-nemzeti-konyvtar

A lenyűgöző díszterem 77,7 m hosszú, 14,2 m széles és 19,6 m magas, s egy kupola emelkedik felette, melyet Daniel Gran (1694-1757) szépséges freskói díszítenek. A szobrok Lorenzo Mattielli (1687-1748) alkotásai. A Prunksaal egyedi jellegzetessége a természetes fény, melyet még ma is csak igen diszkréten egészítenek ki mesterséges világítással. A berendezéshez tartozik két, 1 méternél nagyobb átmérőjű barokk glóbusz is: egy földgömb és egy éggömb. A kupola már Mária Terézia uralkodása alatt megrepedt, ezért Nikolaus Franz Leonhard Pacassi (1716-1790) udvari építész vasgyűrűvel megerősítette, a freskót pedig Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) restaurálta.

osztrak-nemzeti-konyvtar

Az intézmény a középkori Habsburg császári könyvtárból származik, s az évszázadok alatt folyamatosan bővült. Többször költöztették, míg méltó helyet nem építettek neki, és több átszervezésen is átesett, ahogy funkcióját tekintve udvari könyvtárból nemzeti könyvtárrá vált.

osztrak-nemzeti-konyvtar

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár állománya 10,9 millió kötet, ebből több mint 200.000 díszes kötésű, muzeális darab (1851 előtti) a barokk könyvtárteremben található, beleértve Savoyai Jenő (1663-1736) herceg 15.000 kötetes hagyatékát, valamint Luther Márton (1483-1546) reformációs írásainak egyik legnagyobb gyűjteményét is. A legértékesebb kincs az 1368-ban III. Albert Habsburg herceg (1349-1395) felkérésére készített evangéliumos könyv, melyet az uralkodócsalád könyvgyűjteményének alapjaként, valamint az udvari könyvtár és az Österreichische Nationalbibliothek alapító kódexeként tartanak számon. De más ritkaságok is megtekinthetők itt, többek között Mozart Requiemjének eredeti kézirata (1791), egy egyiptomi papirusztöredék, a Gutenberg-Biblia (1454) és Martin Waldseemüller (kb. 1470 – kb. 1521/1522) német humanista kartográfus 1513-ban készített térképei. A teljes állományban kereshetünk az online katalóguson keresztül, és digitális könyvtárában is böngészhetünk.

osztrak-nemzeti-konyvtar

A Prunksaalban található muzeális gyűjteményen kívül Ausztria nemzeti könyvtára olyan egyedülálló kollekciókkal is rendelkezik, mint az Unesco Világörökség részét képező papíruszmúzeum, vagy a maga nemében egyedülálló glóbuszmúzeum. Természetesen van zenei, kép- és grafikai és irodalmi különgyűjteménye is, valamint itt található az osztrák népdalművek archívuma és a világ legnagyobb interlingvisztikai (mesterséges nyelvek) szakkönyvtára is.

A Google Arts & Culture közreműködésével és egy 360 fokos kamerával készült felvétel segítségével bárki otthonról nézhet körül az Österreichische Nationalbibliothek dísztermében, a kupola freskóját pedig olyan közelről tanulmányozhatja, ami még a helyszínen sem lehetséges. Sőt arra is lehetőség van, hogy az érdeklődők belelapozzanak a gyűjteményt reprezentáló negyven könyvbe.

tmoni
Fotók: Vas Balázs (12-30. kép)

Forrás: Wikipedia (német, angol), a könyvtár honlapja, HVG, cyberpress.hu, Google Arts & Culture, Fidelio

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár
6. rész: Az ottobeureni bencés apátság könyvtára
7. rész: Biblioteca Marucelliana
8. rész: Az oxfordi Codrington Library
9. rész: A nápolyi Girolamini Könyvtár
10. rész: A melki bencés apátság könyvtára
11. rész: A velencei Biblioteca Nazionale Marciana
12. rész: Az El Escorial kolostor királyi könyvtára
13. rész: A párizsi Sainte-Geneviève Könyvtár
14. rész: A prágai Strahov kolostor könyvtára
15. rész: A Mafra-palota könyvtára
16. rész: A wiblingeni kolostor könyvtára

2022.05.18