A világ legrégebb ideje működő filmszínháza

Hát ez csúcs! 43. rész – Szilvási Krisztián írása

the-state-theater

Van egy olyan mozi a világon, amely szinte egyidős az első filmvetítéssel: az USA-beli Iowa államban található Washington The State Theatre nevű épülete 1897. május 14-én robbantotta vászonra az első mozgóképet, azóta pedig – a Guinness Rekordok Könyve hivatalos megerősítése által támogatva – a világ legrégebb ideje folyamatosan üzemelő filmszínházának nevezheti magát.

Auguste és Louis Lumière francia mérnök testvérpár 1895. december 28-án a párizsi Grand Café egyik termében forradalmat hajtott végre: a világ első nyilvános filmvetítését, saját fejlesztésű készülékük által. 503 nappal később pedig, mielőtt az emberiség akár csak felocsúdhatott volna a csodából, Amerikában megkezdte működését egy filmszínház… Az USA Iowa államában járunk, egy Washington nevű kisvárosban (hangsúlyozzuk: nem Washington D.C.-ről van szó!), ahol a 123 East Washington Streeten található, 4 évvel korábban épült, 783 férőhelyes Graham Operaház 1897. május 14-én (kereken 125 évvel ezelőtt) bemutatta az első mozgóképet, amelyet egy Párizsban készült cinematográfon vetítettek le. Az ikonikus épület pedig a mai napig büszkén áll és üzemel, egy 2010-es kisebb „tűzvész” óta ugyan megújított külsővel, de még mindig ugyanazt a régi bájt sugározza, mint az 1900-as évek elején. És hogy a legleg nem légből kapott, 2016. április 26-án a Guinness Rekordok Könyve a világ legrégebbi, folyamatosan működő mozijának nyilvánította a The State Theatre-t.

A magyarul szimplán Állami Színház névre hallgató intézmény önmagában is kitörölhetetlen darabja a történelemnek, a mozikultúra valóságos jelzőfénye nemcsak a városka cirka 7000 lakosa, hanem a világ filmfanatikusai számára is. A sikertörténet szinte teljes egészében a vállalkozó szellemű W. Frank Brintonnak, egy gazdag farmer fiának köszönhető, aki életét a korai mozgóképek vetítésének szentelte. A férfi és felesége kezei alatt a mozi olyan virágzó helyszínné vált, ahol a filmeket szinte minden nap – 15, 25 és 35 amerikai centes jegyáron – telt házzal játszották. Brinton az akkori vezető cégek által készített katalógusokból vásárolt filmeket, amelyek közül majdnem mindegyiket bemutatták a State Theatre-ben. A mozi a csúcsidőszakában napi 100 dollár körüli forgalmat bonyolított, ami a korszakban hihetetlenül nagy bevételnek számított. A házaspár megalapította a The Brinton Entertainment Co. nevű céget, amely Minnesotától Texasig utazgatott, és számos korai filmet vetített (még Európából és a Közel-Keletről is), valamint kézzel festett, „mágikus világító diákat” mutatott be. Frank 1919-ben bekövetkezett halála után aztán a State Theater számos változásnak volt tanúja mind a működés, mind pedig a külső-belső kinézet terén.

És aztán, ahogyan az lenni szokott, 2010 novemberében jött egy tragédia: egy szemetesbe dobott cigaretta tüzet gerjesztett a vetítőteremben, ami az egész épületben kiterjedt füst- és vízkárokat okozott. A State-et sajnos – gyászos hangulat közepette – be kellett zárni, ám szerencsére színre lépett a tulajdonos Robert L. Fridley (az ikonikus R.L Fridley Theatres vezetője) fiával, Briannel együtt, és elszánt erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a filmszínház rövid időn belül újra működőképes legyen. Fridley 1936(!) óta tevékenykedett a szakmában, kezdetben hordozható vetítőgépeket állított fel olyan helyeken, ahol nem volt mozi. 1974-ben alapított vállalatot, amely Iowa államban kiemelkedő szerepet töltött be a mozgóképszínház üzletágában.

Robert Fridley a tűzeset után komoly átalakításokat rendelt el az épületben, a nagyszabású felújítás során a belső tereket és a külső homlokzatot is renoválták, a modern megjelenéssel ellentétben azonban inkább úgy döntöttek, hogy akként állítják helyre, ahogyan az 1942-ben kinézett. 2019-ben az akkor már 102 éves Robert Fridley így kommentálta a döntést: „Ez a színház évtizedek óta a közösség ünnepe. Nem csupán a történelem része, hanem maga a történelem. Mindig is ez volt az a hely, ahová az emberek ellátogattak, hogy a szó szoros értelmében visszalépjenek az időben, és eggyé váljanak a mozi gazdag történelmével és örökségével. Ezért döntöttünk úgy, hogy a helyreállítás után arra hasonlítson, ahogyan az egyik legdicsőségesebb korszakában kinézett.

A mindössze fél évvel később, 2011 áprilisában újranyitott (és azóta is szünet nélkül üzemelő) State Theatre több szempontból is visszautal a régi korszakra, többek között egy újonnan felépített, digitálisan megvilágított fényreklámmal, vintage stílusú betűtípussal, amely kimondottan az 1942-es évet idézi. A filmszínház belsejében is történtek fejlesztések, megújultak például az ülőhelyek és a szőnyegek, az étel- és italárusító helyek (perecek, popcorn, pizzák stb.). Az erkélyrészt is – több év lezárás után – megnyitották. A színpadon egy új arany vízeséses függönyt helyeztek el, amelyet azóta is minden előadás előtt felemelnek, hogy a régi időkhöz hasonlóan mutassák be a vetített filmeket.

A State Theatre vezetője, Crystle Christner az újranyitáskor elmondta, hogy ezentúl az év mind a 365 napján vetítenek filmeket (3D-seket is), keddenként a mozijegyek mellé pedig ingyenes óriáspopcorn jár. Hétköznapokon általában 2, hétvégén 4 előadást tartanak (a vezetőség hétfőnként dönt a heti vetítési rendről). A normál jegyárak minden helyre érvényesek, beleértve az erkélyt és az alsó szint központi részét is, és a látogatók online is foglalhatnak jegyet. „A lakosságunk 65-70 százaléka nyugdíjas. Igen, ők is szeretik élvezni a digitális vetítést és a teljes térhatású hangzást, miközben filmet néznek. De amit még jobban értékelnek, hogy egy régi moziterem hangulatát élvezhetik.

A The State Theatre filmszínház mindent kétséget kizáróan egy történelmi gyöngyszem, amelyet a helyi közösség és a messziről jött látogatók még hosszú-hosszú évekig élvezni fognak. A világ minden tájáról vonzza a mozi szerelmeseit, akik azért látogatnak ide, hogy megtapasztalják az 1940-es évekből származó, egyedülállóan felújított, a hollywoodi aranykor varázslatos báját árasztó színház dicsőségét, amely egyúttal hamisítatlanul a filmezés csodájáról mesél, immár 125 éve megszakítás nélkül.

Szilvási Krisztián

Forrás: onlyinyourstate.com, eu.desmoinesregister.com, traveliowa.com, linkedin.com, en.wikipedia.org

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke
38. rész: A világ legkisebb Bibliája

39. rész: A világ legrégebbi társasjátéka
40. rész: Közép-Európa legszebb malma
41. rész: A világ legrégebbi épülete

42. rész: A világ legnagyobb madárszobra

2022.05.14