Pengeélen – avagy miként lesz valakiből olimpiai aranyérmes gyorskorcsolyázó?

Találkozás Liu Shaolin Sándorral a győri MCC-ben

liu-shaolin-sandor-gyori-mcc

A Liu név igazi hungarikummá vált az elmúlt négy év során, hiszen Magyarország az első téli olimpián nyert aranyérmét a Liu testvéreknek köszönhette 2018-ban Pjongcsangban.

2018-at követően a Liu testvérpár következő nagy „megpróbáltatásának” a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok ígérkeztek, mely során a fiúk ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, azonban Liu Shaolin Sándor kizárása e kiváló eredményeket kissé beárnyékolta. Egy ország állt értetlenül a döntés előtt, mely a sportolót olimpiai aranyéremtől fosztotta meg, azonban az igazságtalannak ítélt döntés ellenére a magyar emberek őt tartják az igazi győztesnek. Miként váltak a Liu fivérek világhírű magyar gyorskorcsolyázókká? Hogyan zajlik egy olimpiai felkészülési folyamat? Hogyan élte meg Liu Shaolin Sándor a 2022-es pekingi téli olimpián történteket? Ezen kérdések mentén beszélt a téli olimpiákról, saját életükről és a sportolói kitartásról a győri MCC-ben. Az eseményen sok érdeklődő vett részt és tehette fel kérdéseit az olimpikonnak.

liu-shaolin-sandor-gyori-mcc

Liu Shaolin Sándor elmesélte, hogy már gyermekkoruk óta gyorskorcsolyáznak testvérével, Ádóval, mely sportágat szüleik javaslatára kezdték el, aztán az évek során maguk is egyre inkább megszerették. Sándor elmondta, hogy a gyorskorcsolya az ember egész testét igénybe vevő sportág, mely sokszor komoly fájdalmakkal és balesetekkel is együtt jár. Az olimpiai felkészülés során az edzések töltik ki mindennapjaikat, mely a korcsolya mellett a futást, kerékpározást is magában foglalja. Ezek főleg az egyéni állóképességük javításához járulnak hozzá. Munkájuk során mindig négyéves ciklusokban gondolkoznak, hiszen számukra a fő „feladat” a négyévente megrendezésre kerülő téli olimpiákra való maximális felkészülés.

A sportoló elmesélte családja történetét, a szülei eltérő nevelési koncepcióját és Kínához fűződő viszonyát. Elmondta, hogy ők teljes egészében magyarnak tartják magukat, mely annak is köszönhető, hogy eddigi életük nagy részét Magyarországon töltötték, és csak kis időt voltak Kínában. Az idei téli olimpián történteket próbálja magában „lezárni”, a következő feladatokra koncentrálni, és lelkében továbbra is két aranyérmesnek tartja magát. A sportolónak mindig kitartónak és keménynek kell lennie, mely tulajdonságokat a kudarc feldolgozásánál is „használni” kell. Egy kérdésre elmondta, hogy számára az olimpiai felkészülések során a legnagyobb nehézséget a reggeli felkelés jelenti, hiszen sok esetben annyira kifárasztják az edzések, hogy nincs motivációja még a reggeli felkeléshez sem. Ilyen és ehhez hasonló problémákkal minden sportolónak meg kell küzdenie karrierje során. Az olimpiai élménybeszámolót követően kötetlen beszélgetés alakult ki a nagyszámú közönség és az olimpikon között.

liu-shaolin-sandor-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. május 10-én, 17 órakor Dr. Peter Schernhardt Elhanyagolás és túlszeretés között félúton című előadására kerül sor.

2022.05.11