Akik tollat fogtak

A GYAK vendégei voltak a Répce-vidék költői

gyak-repce-videk

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) vendégeiként május 4-én szerdán, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében, (Herman Ottó u. 22.) szép számú közönség jelenlétében a Répce-vidék költői bemutatták legújabb kiadványukat, az Akik tollat fogtak című antológia második kiadását.

A megjelenteket Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője köszöntötte, néhány mondatban méltatva a bemutatandó, csaknem 400 oldalt felölelő könyvet, melyben a szerkesztők (Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsanna és Sági Ferenc) 24 Vas megyei, ABC sorrendben rendezett település költőinek a VII. századtól napjainkig megjelent írásait gyűjtötték össze. A szerzők között elsősorban a vidéki értelmiség különböző korosztályú tagjainak (lelkész, apáca, teológus, pedagógus, állatorvos, zenész, tisztviselő, jogász, iskolaigazgató, újságíró, könyvtáros, diák stb.) versei olvashatóak. E második, bővített kiadású antológia színes címlapján egy lúdtoll rajza illusztrálja a kötetben olvasható különféle színvonalú alkotás és szerző közös jellemzőjét: az írás tényét. A cím azt jelenti, benne a szerkesztők csaknem válogatás nélkül adtak teret mindenkinek, akiben megszületett az írás kényszere. A fekete-fehér nyomású belíveken néhány illusztráció, valamint a szerzők fotói színesek, melyek mellé az őket bemutató hosszabb-rövidebb szövegek csatlakoznak, a verseket megelőzve. A legtöbb költő a települések között Csepregben született és alkotott.

A rajzokat Sulyok Dorisz és Szalkainé Sárváry Hajnalka készítette, a könyvet a szombathelyi Savaria Egyetem adta ki 2020-ban.

A könyvbemutatót dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezette be. Röviden beszélt szövegelemző kutatásai kapcsán a poézis jellemzőiről, a versekben olvasható szavak üzenetközvetítő, hangulatteremtő, zeneiség-hordozó szerepéről, hangsúlyozva, egyetlen szó sem helyettesíthető, cserélhető fel a mű egészének, mondanivalójának sérülése nélkül.

Sági Ferenc csepregi helytörténész, történelemtanár, könyvtáros, az antológia egyik szerkesztője a kiadvány történetéről ejtett szót, a Répce-vidéken született és alkotó költők felkutatásáról, műveik összegyűjtéséről. Az antológiának irodalmi szerepe mellett helytörténeti jelentősége is van: Vas megye szinte mindegyik helysége képviselteti magát benne költői által. Sági Ferenc szavaiból igazi lokálpatriotizmus áradt és büszkeség, amikor a Répce-vidék alkotóinak szellemiségét idézte.

A rendezvényen jelen volt a könyv néhány költője is: Devecseri Zoltán (Hövej), Dornai Klára (Csánig), Kondra Katalin (Répcelak), Sárváry László (Csepreg). Verseik felolvasása előtt önmagukról ejtettek néhány szót és arról, miként jutottak el addig, hogy tollat fogtak leírni mindazt, ami a lelkükben megszületett. Írásaikból a természet és lakóhelyük szeretete áradt. Dornai Klára még egy kisfilmet is hozott magával, melynek vetítése alatt értően, kellőképpen tagolva olvasta fel ...Már jártál ott... című versét. Sárváry László műfordítóként is bemutatkozott.

A vendégköltők fellépése után, egy kis rövid beszélgetést követően a könyvbemutató befejeződött. Csáky Anna zárszavában köszönetet mondott a közreműködőknek, az érdeklődő közönségnek a megjelenésért, Csitkovics Gyulának, a könyvtár művelődésszervezőjének a terem előkészítéséért, a vetítés levezetéséért, a hangtechnika biztosításáért, valamint a Győri antológiaközösség tagjainak, akik üdítőkkel, szendviccsel, pogácsával, kedveskedtek vendégeiknek.

Ez az összejövetel egy új alkotói kapcsolat kezdetét jelentette.

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.05.09