''...Visszanéztem félutamból…''

F. Csapó Irén kiállítása a győri könyvtárban

f-csapo-iren-kiallitas

Május 6-án nyílt meg F. Csapó Irén SZOT-díjas festőművész kiállítása „...Visszanéztem félutamból…’’ címmel a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében.

Köszöntőt mondott Kovács Ildikó, a Győri Alkotók Napóra Egyesületének elnöke, a kiállítást pedig Pápai Emese művészettörténész nyitotta meg a következő szavakkal:

„Tisztelt Közönség, kedves Barátok, Ismerősök, kedves Irén!

Szeretettel köszöntök mindenkit F. Csapó Irén „Visszanéztem félutamból...” című kiállításán! Engedjék meg nekem, hogy a mai alkalommal mint barát méltassam az alkotót.

F. Csapó Irén messziről érkezett a művészet világába. Útja a Győr-Moson-Sopron megyei kis Bezi településről indult, egy szerető nagycsaládból, és bár sokoldalú tehetsége korán megmutatkozott, csak nagy vargabetűket leírva, felnőtt fejjel került a művészet közelébe. 37 éven keresztül dolgozott a Győri Szeszgyárban, illetve a rendszerváltás után a Győri Likőrgyárban, laboránsként.

Ezek alatt az évek alatt a vegyi eljárásokkal való kísérletezés közben zajló látványos folyamatokat figyelve értékes benyomásokkal, tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodott, miközben élte az anyák, háziasszonyok, dolgozó nők hétköznapi életét. Az 1980-as években történt, hogy végül festeni kezdett. Először csak titokban. Családi portrék, csendéletek, tájképek kerültek ki a keze alól, miközben öt éven keresztül tanulta Barabás László festőművésztől a festészetet, Turóczy Máriától pedig az ábrázoló geometriát és a művészi látásmódot.

Azóta saját útját járva, szívós, kitartó munkával építi művészi önmagát. Nyugdíjba vonulása óta alkotásaival számtalan hazai és külföldi kiállításon volt és van jelen. Pályáját nem görcsös igyekezettel, nem szigorú szabályok mentén építi, hanem nyitott szemmel járva a világban talál rá a lehetőségekre, mindig bízva szerencsés csillagzatában. Így fordulhat elő, hogy olyan külföldi pályázatokon is szívesen fogadták alkotásait, mint például a Dél-Koreai Beyond the Borders (2021) vagy a legutóbbi törökországi Art for Future (2022) nemzetközi kiállítás.

Munkássága rendkívüli emberi tulajdonságaiban gyökerezik. A művészet – és nem csak a képzőművészet, hanem az irodalom, a költészet, a zene – rajongó szeretete és tisztelete, emberszeretet, életigenlés, határtalan optimizmus és nyitottság jellemzi minden jóra és szépre érzékenyen rezonáló egyéniségét.

Irodalmi, zenei élmények, hangulatok, benyomások öltenek testet Irén legújabb, ezen a kiállításon látható munkáin. Elmosódó, áttűnő, egymásba olvadó vagy éppen konkrétabb formát öltő, de mindig organikus formákra emlékeztető alakzatai jól felismerhetőek, jellgzetesek. A kedvenc kékek, harsány vörösek, sugárzó sárgák, bravúros lilák és meglepő zöldek szavakra nehezen lefordítható absztrakt világában az egyetemes harmónia uralkodik, rendje a lélek rendje, mértéke a humánum.

Úgy szeretném megérinteni az embereket, mint szellő a nyári forró, remegő levegőt. Valamennyi képem lelkem egy-egy rezdülése, kitárulkozása. Benne van szülőföldem, Bezi határainak gazdag színvilága, a föld illata, virágainak szirma” – hangzik Irén ars poeticája.

És valóban… Irén ecsetje nyomán egymás után szabadulnak fel, törnek a felszínre a szunnyadó élmények, és materializálódnak valóságos vagy elvont formában, ahogy az ihlet kívánja. A sok száz alkotást számláló gazdag termés erénye és erőssége, hogy az alkotót nem köti gúzsba a feltétlen, az egyszeri és megismételhetetlen remekmű bénító kényszere. Legtöbbször egy-egy ihletett pillanat termései a festmények és grafikák, egy jól sikerült gesztus, folt, ami megszületik, és azonnal értelmet nyer. De ha nem, akkor van idő és türelem, hogy a munka saját útját követve – akár sorozatokon át – realizálódjon, formálódjon és találjon rá végül önmaga ideális formájára, esetleg adja át helyét egy másiknak.

Végül hadd fejezzem be mondandómat rendhagyó módon egy mindenkinek szóló recepttel: F. Csapó Irén alkotásaihoz a lelken keresztül vezet az út. Legyünk nagyvonalúak magunkkal, és hagyjuk kicsit hatni őket. Válasszunk az itt bemutatott munkák közül kedvünk, hangulatunk szerint, és még mielőtt a józan ész hűvös kritikája ízekre szedné az élményt, ragadjuk üstökön a pillanatot: „Carpe diem!”

A megnyitón közreműködött a Tóth-Vonósnégyes, P. Nagy Gabi, Ferenczy Klára, valamint Olasz Valéria.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2022. június 11-ig, hétköznapokon 13-tól 16 óráig (ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható).

Fotók: Vas Balázs

2022.05.09