Jaurinum összművészeti fesztivál ősbemutatóval

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

olvasoproba07

Jaurinum néven új, háromnapos összművészeti fesztivált tartanak Győrben 2022. június 24-26. között. A keddi sajtótájékoztatón a Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében nemcsak a részleteket tudhattuk meg, hanem egy különleges, ősbemutatóra váró, Apor Vilmost megidéző darab olvasópróbájába is bepillanthattunk.

A Jaurinum Győr egyházmegyei elnevezése, eredetileg a város megyéspüspöksége, amelynek története összeforrott Győrrel. Ma már a Győri Székesegyház Kincstára viseli ezt a nevet, illetve megkapta rá a jogot az új összművészeti fesztivál, amelynek részleteit Bakos-Kiss Gábor színházigazgató ismertette a jelenlévőknek. „Ez a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jöhet létre, kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a vidéki városok, térségek fesztivál jelleggel meg tudják mutatni magukat kicsit újrafogalmazva, több helyszínen, olyan tematika mellett, amely adott esetben nekik fontos.

A háromnapos fesztivál négy helyszínen kínálja a programokat: a Győri Nemzeti Színház színterein, vagyis a nagyszínpadon, a Kisfaludy Teremben és a Padlásszínházban, valamint a Káptalandombon, ahol június 24-én 21 órakor debütál Dér András Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című darabja. Különleges előadásra számíthatnak az érdeklődők, amely a Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház együttműködésében készül. Dér András Balázs Béla-díjas magyar filmrendező így fogalmazott: „Mindenki színházra készül, de ez mégsem csak egy színház. Nem véletlen ez a hely, nem véletlen ez az atmoszféra. Szakralitással van dolgunk. Ez egy szakrális miliő, amibe belekerülünk. Nagyon sok színházigazgató, színházcsináló beszél arról, hogy a színház az egy templom, persze a hétköznapok izzadságteljes pillanataiban ez elfelejtődik. Mégis vannak kitüntetett percek és másodpercek rövidke átmeneti életünkben, amit a Földön töltünk, amelyre azt mondhatjuk, ez biztosan egy ilyen pillanat lesz” – fogalmazott a szerző-rendező. Azt is elárulta, hogy „nem dokumentumdráma lesz, hanem fikciós történet, ami nagyon sok konkrét eseményen alapul. Nem is monodráma, hanem egy vízió. A díszlet szerves része lesz egy vetítővászon, amely fontos szerepet kap a darab során. Amikor nem vetítünk rá, akkor is egy értelmezhető struktúra, egy kapu lesz, át is lehet rajta kelni. Amikor viszont elkezdünk rá vetíteni, életre kel, önálló szereplővé válik, dialógusba kerül a többi szereplővel.

Árvai György látványtervező a színpadképről beszélt: „A tér nem díszletelt, nem konkrét kort megidéző, hanem az időutazás lehetőségét szerettük volna létrehozni, inkább egy emléktér” – hangsúlyozta. Az elvont díszlettel, dokumentarista hűségű, ám visszafogott jelmezekkel, a fekete-fehér filmbetétekkel hangulatokat közvetítenek. A sajtótájékoztatón az elképzelései mellett a színtér makettjét és egy vetítésre kerülő filmrészletet is bemutattak.

Az összművészeti fesztiválon az ősbemutató mellett még más színházi, zenei programok is lesznek, fellép többek között Miquéu Montanaro vagy Ferenczi György és a Rackajam, a Kovács Zoltán Trió, a Padlásszínházban Jáger András. A háromnapos rendezvényen film- és könyvbemutatókkal is várják az érdeklődőket, látható lesz a Mediawave válogatása, Hartyándi Jenő – „Fotós” Nagy Péter: A film győri története c. könyv bemutatkozása. A fiataloknak versmondó és rövidfilmes versenyt szerveztek, amelynek eredményhirdetésére a vasárnapi gálán kerül sor.

Részletek, jegyárak, elővétel később, a Győri Nemzeti Színház júniusi programjában kerül ki.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2022.05.04