Új isten színen

Thor: A mennydörgés istennője – képregénykritika

thor-a-mennydorges-istennoje

Az új Thor kötet előzményeinek ismerete nélkül ha valaki rögtön ezzel kezdi, némileg elkavarodhat: például az ismert Thort a felütésben megtörten találjuk, a Mjölnir birtoklására is alkalmatlanná vált, és még a fél karja is odalett.

De nem csak emiatt lenne hiba kihagyni a korábbi két kötetet, egyaránt erősek sztoriban és vizuálisan, ráadásul az itthon megjelent szuperhőstörténetek zöme főleg sci-fi, Jason Aaron történetfolyama viszont egyértelműen veretes (és persze némi modern karakterütköztetésekkel fellazított) fantasy, ilyesféléből pedig nem vagyunk elkényeztetve.

Ha már itt tartunk, a Thor: A mennydörgés istene a maga őstörténettől indított istengyilkolászós pokoljárásával a legárnyékosabb Marvel képregények egyike, nagyszabású bosszútörténetét tovább súlyosbítja, hogy A mennydörgés istene 2-ben Malekith, a sötét elf gyakorlatilag a szaktudományban fellelhető valamennyi pszichopata vonást magán viseli küldetéstudattal súlyosbított könyörtelen ámokfutása során. Nem azt mondom, hogy A mennydörgés istennője sokkal fényesebb lenne, mégis, ebből már nem süt az a dermesztő métely, ami Malekith és az első kör Gorr nevű szupergonoszának ádáz tetteit jellemzi. Jason Aaron (Ghost Rider, Hulk, Wolverine, Doctor Strange és Star Wars) tehetségének talán legfőbb ismérve a karakterek egyben tartása és a jellemfejlődések lépésenkénti formálása mellett a túlmagyarázások nélküli történetszövés. Viszont az egyre oldottabb hangvételt eredményező kikacsintásokra szükség volt, még ha nincs is szó Pókemberes kiszólásokról és faviccekről. Aaron minden szempontból ebben a kötetben építkezik a legfesztelenebbül, a jelenet és idősík-váltogatások ellenére is ez a legfolyékonyabb olvasmány a sorban, cserébe viszont nem érezni annyira grandiózusnak, mint a korábbiakat. Ettől persze még kozmikus a hirig, előkerül Malekith és a Roxxon szintén pszichopata vezetője, ráadásul ők ketten még egyesítik is erőiket, mert nagyon úgy fest, hogy az új Thort részükről is hiba volt női mivolta révén alábecsülni.

Egyrészt a korábbi cikkekben is utaltunk rá, és aki az MCU eseményeket követi (mert Aaron képregénysorozatából konkrét eseményeket és karaktereket – például az istengyilkos Gorrt – beleírtak az idei filmbe), azok számára nem lesz nagy meglepetés az új Thor személyének kiléte, de egy kötetvégi fordulatot mégsem írhatok le. A lényeg igazából úgysem ez, mármint részben persze nagyon is: maga Thor, valamint szülei, Odin és Freya, és nagyjából az összes szereplő állandóan ezt firtatja, egymást közt éppúgy, mint magától a címszereplőtől. Aki végül a sok vegzálás ellenére a leleplezést sikeresen elkerüli, és a maszklevételnek is csak mi olvasók leszünk tanúi. Az eredeti Thor pedig mindeközben – miután a Mjölnir elvesztéséből fakadó dühén kezd némileg úrrá lenni – egy hosszú listával mászkálva keresi fel potenciális jelöltjeit, majd a kötetlennek álcázott elbeszélgetéseket követően sorra lehúzgálja őket. Természetesen még a valódit is. Thornak ráadásul azzal is szembesülnie kell a közös akciók során, hogy utódjának a Mjölnir olyan kunsztokra is hajlandó, amikre neki nem. A női Thor az emberfeletti erő mellett felveszi a kissé modoros és régies beszédstílust is, ami mindennél jobban idegesíti a másikat, mintha ezzel végképp a teljes identitását nyúlta volna le.

Miután Odin, visszatérve hosszú távollétéből, szembesül fia áldatlan helyzetével, éktelen haragjában beszervezi háborúmániás testvérét és Pusztító nevű szuperfegyverét is a Mjölnir visszaszerzésére, ám Freyának végképp elege lesz a békétlenkedésekből, és ő is a tettek mezejére lép isteni nőtársai karéjában. Az Odin és Freya közti igen szórakoztató házastársi zűr egyszerre emlékeztet a klasszikus királydrámák és a görög istenek perpatvaraira, olybá tűnik, hogy igencsak rájuk férne egy kiadós párterápia és/vagy családállítás.

Loki most nem lép színre, az intrikus figuráját Malekith hozza, ő indítja be az eseményláncolatot: beszervezi a jégóriásokat, akiknek látszólag segít visszaszerezni királyuk koponyáját, ami önmagában is erőtárgy, de még ki tudja, miféle praktikákra használható, a cél nyilván a majdani részleges vagy teljes felélesztés. A jégóriások ereje ugyan nagy, de annál is hatalmasabb ostobaságuk, és mivel az apróbb eseményszálakat képtelenek követni, így a taktikus részleteket fel sem fogják, ennek pedig egyenes következménye Malekith majdnem nyíltan zajló kettős játszmája. A végére természetesen a legfőbb konfliktusok megoldódnak, a szálak jó része elvarródik, de ahogy lenni szokott, a figurák mind játékban maradnak.

A korábbi köteteket a klasszikus fantasyban utazó Esad Ribic és Ron Garney rajzolta, ezt pedig (egy Jorge Molina füzetnyit leszámítva) Russell Dauterman, aki aztán ezt követően is maradt a címnél. Stílusa rímel elődeiével, nincs különösebb törés, a különbözőségek nagyjából abban merülnek ki, mintha az eddigi nagy tereket átfogó perspektívákat felváltotta volna egy szorosabb fókusz; közelebb hajoltunk a történésekhez, az akciók az arcunkba másznak, a tágasságot érzékeltető üresebb részek kevésbé érvényesülnek.

A kötet a 2014-es teljes nyolcfüzetes szériát tartalmazza, valamint bónuszként az Annual 1-et, ami három külön alkotógárda egybefűzött novellája. A Thor király a korábbi kötetekben már bemutatott jövőbeli Thor története, ebben három unokája, a Mennydörgés leányai lepik meg egy jól sikerülő születésnapi ajándékkal nagyapjukat; a Thor fejezetrészletben a Mennydörgés istennőjét látjuk próbahelyzetben, amibe az asgardi cimborák rángatják bele, kiderítendő, hogy mennyire haver; az Ifjú Thor pedig egy vicces kocsmázós sztori a viking régmúltból, amikor Thor már nagyon vágyott alkalmassá válni a Mjölnir megemelésére.

216 oldalas, színes, keménytáblás képregény, fordította Lunczer Gábor.

Rácz Mihály
Forrás: langolo.hu

2022.05.01