A világ legnagyobb madárszobra

Hát ez csúcs! 42. rész – Berente Erika írása

jatayu-earth-center

Ahhoz, hogy a világ legnagyobb madárszobrát megtekinthessék, messzire, a Föld másik felére, Indiába kellene utazniuk. Az ország délnyugati részén, Chadayamangalamban, egy dombos terepen – körülbelül 50 km-re északra Kerala mai fővárosától – található a Jatayu Earth Center, melynek főépülete maga a gigantikus madárszobor.

Az alkotás egy mintegy 10 évig tartó projekt eredményeként született meg. Rajiv Anchal filmrendező, szobrász volt az ötletgazda, aki 1999-ben kezdett hozzá a szükséges engedélyek beszerzéséhez. Rajiv álma és elképzelése volt, hogy egy óriási szobrot épít, amely semmilyen korábbi alkotáshoz nem hasonlítható. Jatayu, a Rámájana eposzából származó hős madár alakját akarta megformálni. Ezt az álmot egyesítették egy komplett ökoturisztikai projekt ötletével: a szobor tulajdonképpen egyben egy épület is, bensejében múzeum, vetítőterem stb.

ramajana-jatayuDióhéjban Jatayuról: a Rámájana egy ősi szanszkrit eposz, ami az indiai kultúra egyik alappillére. Az eposz Ráma történetét meséli el, aki Visnunak, a hindu „megtartó” istennek a hetedik földi reinkarnációja (avatárja) volt. Ráma feleségét, Szítát elrabolta a Srí Lanka démonkirálya Ravana. A férj rokonokkal, misztikus lényekkel, majmokkal, medvékkel, farkasokkal szövetkezve indult asszonya keresésére. A történet egyik jelentős szereplője a keselyű alakú félisten, Jatayu, aki egyes források szerint a keselyűk királya volt. A madár bátran felvette a harcot a gonosz Ravanával, de az legyőzte őt. Kardjával levágta a szárnyát, és Jatayu a földre zuhant – a helyi mondák szerint pont itt, Chadayamangalamban. A sérült madarat Rama és testvére megtalálta. Jatayu még el tudta mondani, hogy merre menekült a nőrabló, majd meghalt sebeiben. Az üldözők így utolérték Ravanát. Véres csata tört ki, amelyben mindkét fél isteni fegyverek és varázslatos trükkök segítségével küzdött, amíg egy végső, diadalmas összecsapás során Ráma legyőzte a gonosz ráksaszát (démont). A jó tehát diadalt aratott, Jatayu önfeláldozása pedig a nők védelmének szimbólumává vált.

A kivitelezés 2011-ben kezdődött. Hogy is készült el a gigantikus mű? Néhány mondat az alkotótól, Rajiv Anchaltól:

Ambíciózus projekt volt, és rengeteg fáradságos erőfeszítést igényelt a csapatomtól. A csúcshoz vezető utak nélkül, az építőanyagokat fel kellett vinni, néha naponta többször is. Nem volt könnyű olyan munkásokat találni, akik segítettek, mivel ez olyan fáradságos feladat volt. Kedvezőtlen éghajlati viszonyokkal kellett szembenéznünk, beleértve a heves felhőszakadásokat, viharokat és a kemény hőséget. Annak érdekében, hogy a munkásokat bátorítsam, én magam is ott maradtam velük a feladat befejezéséig. Valahogy sikerült legyőznünk az összes nehézséget, és megcsináltuk. Ezért nagyon hálás vagyok minden csapatomnak, akik éjjel-nappal, könyörtelenül dolgoztak.

Sok nehézséggel találkoztam minden lépésnél. Már maga az ötlet, hogy egy 1000 láb magas sziklára szobrot építsünk, és építőipari eszközöket vigyünk fel a dombra útépítés nélkül, komoly kihívást jelentett. Könnyen feladhattam volna, de úgy döntöttem, hogy nem. Tudtam, hogy Gurum áldásai vannak bennem. Ez minden, amire szükségem volt.

A kőből faragott szobor valóban hatalmas lett: 21 méter magas, hosszúsága 61 méter, szélessége 46 méter; alapterülete 1400 négyzetméter, farok és szárnytollainak száma 52. Ne felejtsék el, hogy a háton fekvő madár ekkorra már fél szárnyát elvesztette!

Jatayu szobrát úgy tervezték, hogy tükrözze azt a fájdalmat és gyötrelmet, amelyen a madár keresztülment, miközben ott feküdt, magatehetetlenül. Ezt a lenyűgöző műalkotást a „Nők biztonságának és becsületének” szentelték, hogy megemlékezzenek arról az erőfeszítésről, amelyet Jatayu tett Szítá istennő védelmében.

A park – így a szobor is – 2018. augusztus 17. óta látogatható.

Berente Erika

Felhasznált irodalom: Jatayu Earth’s Center - world’s largest bird sculpture (jatayuearthscenter.in), Jatayu Earth's Center Nature Park (wikipedia), Rajiv Anchal

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke
38. rész: A világ legkisebb Bibliája

39. rész: A világ legrégebbi társasjátéka
40. rész: Közép-Európa legszebb malma
41. rész: A világ legrégebbi épülete

2022.04.27