Jaurinum néven megnyílt a győri bazilika kincstára


gyori-bazilika-jaurinum

Jaurinum néven megnyílt a győri bazilika Kincstára, a második legfontosabb katolikus gyűjtemény Magyarországon, melynek állandó kiállítása liturgikus ötvöstárgyakat és textilremekeket mutat be.

Az ünnepi eseményen – a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélé káptalandombi avatását követően – részt vett dr. Veres András megyéspüspök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint dr. Dézsi Csaba András polgármester. A kincstár a régi papnevelő intézetben eddig is látogatható volt, de most átköltöztették egy sokkal jobban látható és megközelíthető helyre: a kiállítótér a székesegyházban, a főbejárattól balra található (egyelőre a felújítási munkálatok miatt az oldalbejáraton közelíthető meg).

A kincstár a második legfontosabb katolikus gyűjtemény Magyarországon, legértékesebb darabjai közé tartozik például Bornemisza Pál veszprémi, erdélyi, majd nyitrai püspök mitrája, vagyis püspöksüvege;  vagy éppen a németjárfalvi úrmutató a 16. század elejéről, amely a magyarországi gótikus ötvösség egyik legszebb emléke.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Felhasznált forrás: gyorplusz.hu

2022.04.25