Komédiás beszélgetések – Találkozás Fejszés Attila énekes-színművésszel

Bári Edit írása

fejszes-attila

A „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport nagy álma vált valóra, mikor 2022. április 20-án a győri színházi élet egyik meghatározó személyisége, Fejszés Attila énekes-színész fogadta el meghívásukat. A Komédiás Étteremben a színházművészet iránt érdeklődő „rajongói körben” egy vidám, őszinte és kötetlen 2 órát tölthettünk együtt a művésszel.

A kívülállók számára a színház valami misztikus, csodálatos világ, ahol a színpadon varázslat történik, amit a nézők csodálattal figyelnek akkor is, ha elgondolkodtat, megnevettet, szórakoztat, sírásra késztet, vagy éppen gyomorszájon vágja az embert. Erről a világról, az oda vezető útról, a szerepekbe való belehelyezkedésről folyik ilyenkor a beszélgetés egy csésze kávé, limonádé mellett, amelynek során a művész mellett az embert is megismerjük.

Ez a beszélgetés azonban egy kicsit rendhagyóan indult. Több évadon keresztül volt műsoron a győri teátrumban A padlás című musical, melyben Fejszés Attila a Rádiós főszerepét alakította, míg Koppány Zoltán keltette életre Robinsont, a zseniális (számító)gépet. Robinson hangüzenetben köszöntötte a társaságot, és természetesen Rádiós szintén egy hangfájl formájában köszönte meg, nem kis vidámság közepette.

Fejszés Attila 1984-ben született Debrecenben, gyermekkorát Tégláson töltötte. A családban volt, aki orvosi hivatást választott, így az első halvány intuíció és némi nyomás ezen pálya felé mutatott. Középiskolai felvételt azonban a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatára nyert, ahol a debreceni Csokonai Színház művészei is tanítottak. Innen már szinte egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol operett-musical szakon Huszti Péter és Kerényi Imre osztályában 2009-ben diplomát szerzett. Egy a Kisalföld nevű napilapban adott interjú során így nyilatkozott: „A lelkemmel műtők, nem szikével…”.

Attila 2009 óta a Győri Nemzeti Színház társulatát erősíti, és gyakorta látható a budapesti Madách Színház előadásaiban, sőt a Magyar Állami Operaházban, a Billy Elliot című musical 2016-as bemutatóján Tony Elliotot, a címszereplő lázadó testvérbátyját alakította, majd a premier után az előadást az Erkel Színházban játszották. Győrött debütálása a Rinocérosz című drámában Dudard szerepe volt, majd hamarosan Bornemissza Gergelyt alakította az Egri csillagokban.

Az elmúlt 13 évadban körülbelül 40 szerepet alakított, bebizonyítva, hogy drámában, operettben, musicalben, vígjátékban egyaránt magára talál. Nagyon fiatalon, mindössze 28 évesen alakította Jekyll és Hyde kettős szerepét. Mint mondta, ez az a szerep, amit később még valamikor nagyon szívesen eljátszana, és számára a másik nagy kedvenc a Csoportterápia című előadásban Lajos figurája, melyet a győri teátrum 2014-ben mutatott be.

Sokat foglalkoztatott művész, akit többek között láthattunk Doktor Zsivágóként, Bob hercegként, Luigi Lucheni, Erzsébet (Sisi) gyilkosaként, vagy épp az undok Farkas elvtársként a Puskás című darabban. Legújabb bemutatója Zakariás Zalán rendezésében A végítélet napja című dráma, melyben Thomas Hudetz állomásfőnököt alakítja.

A találkozón szó esett szerepekről, szereptanulásról, kollégákról, előadásokról, nézőkről és arról, hogy miről is szól a művészi pálya. Egy olyan útról, ahonnét sosem akar letérni, még akkor sem, ha siker és kudarc karöltve jár együtt, ha folyamatosan tanulni kell, mert mindenért kárpótol a reflektorfény és a közönség lelkes tapsvihara. A kérdésre, hogyha egy monodrámát állíthatna színpadra, mi lenne a téma, a kíváncsi hallgatóság azt a választ kapta, hogy szívesen készítene darabot Pécsi Sándor, a kiváló, legendás színész életéről, akinek emlékét az utókor méltatlanul mellőzi.

A pandémiás időszak az előadóművészetet is nagyon érzékenyen érintette, hiszen a színházak hónapokon keresztül sötétbe burkolóztak. A kényszerű pihenő alatt – ahogy a kollégák és rajongók becézik – Fejsze meghallotta a természet hívását, és belekóstolt a túrázás élményébe. Azóta folyamatosan teljesíti a kilométereket az Országos Kéktúra útvonalán. Ennek kapcsán aztán számos vidám és élménydús túrakalandot mesélt nekünk Attila fenomenális átéléssel, ami miatt úgy éreztük, hogy színházban ülünk, és ez a darab csak nekünk szól.

Ugye mindannyian tapasztaltuk, ha valahol jól érzi magát az ember, ott szinte pillanatok alatt elsuhan az idő, és bizony búcsúzkodni kell. Mielőtt azonban a társaság végleg elköszönt volna, szokásához híven a meghívott vendégnek apró meglepetéssel kedveskedett. Nagy színházkedvelőkként jelöltek, szavaztak és osztottak ki egy mini Oscar szobrocskát „A legjobb Lucheni – Fejszés Attila” felirattal.

Köszönjük Fejszés Attilának a vidám, felejthetetlen délutánt, a sok nevetést és a sok élményt, amit minden egyes előadás után hazavihetünk magunkkal!

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2022.04.24