Megjelenik a Ramones debütáló albuma

ZENE a napon: 1976. április 23. – tmoni írása

ramones

1976-ban ezen a napon, április 23-án jelent meg a Ramones (1974-1996) amerikai punk rock zenekar külön cím nélküli, debütáló stúdióalbuma, mely amellett, hogy a kritikusok kedvenc klasszikusává vált, jelentős hatással volt a rockzene más műfajaira is, mint a grunge és a heavy metal.

A Ramones (Joey Ramone, eredeti nevén Jeffrey Ross Hyman (1951-2001) – vokál; Johnny Ramone, eredeti nevén John William Cummings (1948-2004) – gitár, háttérvokál; Dee Dee Ramone, eredeti nevén Douglas Glenn Colvin (1951-2002) – basszusgitár, háttérvokál; Tommy Ramone, született: Erdélyi Tamás (1949-2014) – dob) debütáló albuma jó kritikákat kapott, a Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 33. helyre került, és szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

A felvételek mindössze 6500 dollárból, hét nap alatt a Plaza Sound Studiosban készültek, New Yorkban, és a Sire Records (1966-) jelentette meg. A producerek Tommy Ramone és Craig Leon (1952) voltak, a hangmérnök pedig – Don Hunerberg asszisztenciája mellett – Rob Freeman. A keverésért Greg Calbi felelt. A zenei anyag rögzítése alapvetően hagyományos, a The Beatles (1960-1970) által bevezetett technikával történt, de modernebb dolgokat is bevetettek, úgymint a felülszinkronizálást (overdubbing) és a duplázást (az éneksor kétszeri eléneklése és rögzítése). Két kislemezzel népszerűsítették az albumot: a Blitzkrieg Boppal (ez a legismertebb) és az I Wanna Be Your Boyfrienddel.

A dalok a nácizmusról, az erőszakról, a férfi prostitúcióról, a kábítószer-használatról, a párkapcsolati problémákról és hasonló témákról szólnak. Ezért a hangulata sokszor sötét, de a humor kiemelt szerepet játszik. Senki sem tudta a csődközeli New York-i város sötét és kétségbeesett világát ilyen egyszerű, mulatságos, karikatúraszerű alapszínekkel megfesteni. A lemez izgalmas, vadonatúj, intelligens, megszelídíthetetlen, ösztönös, határokat sértő, és mindent tartalmaz, amit a Ramones későbbi karrierje során kínált.

Szerepel egy feldolgozás is a számok között: a Let's Dance Chris Montez-től (1943). A legtöbb dal felpörgetett (sok meghaladja a 160 ütemet percenként), de meglehetősen rövid (a leghosszabb 2 és fél perces). Ezért nem csoda, hogy az egész korong mindössze 29 perc, pedig 14 track van rajta. Mind a hangzásvilágra, mind a szövegekre a minimalizmus jellemző, az I Don't Wanna Go Down to the Basement például mindössze 3 sorból áll, a Blitzkrieg Bopot pedig az egyik kritikus háromakkordos támadásként jellemezte. De ne higgyék, hogy ez valami primitív zene (igen, a punk műfajban az is előfordul), itt minden dal zseniálisan van felépítve, és hangról hangra megtervezve. Az egyszerűség és a mérhetetlen intenzív erő eredményezi a rock tiszta absztrakcióját – ez áll az egyik kritikában. Ragyogó, tiszta és merész, különbözik minden aktuális trendtől. Végletekig lecsupaszított rockzene, mely lángra lobbantotta a punk rock korszakot, és visszaterelte a műfajt a gyökerekhez.

A borító, melyen az együttes tagjai (balról jobbra Johnny, Tommy, Joey és Dee Dee) láthatók egy téglafalnak dőlve, amint üres arccal bámulnak a kamerába (Roberta Bayley fotója) minden idők egyik legtöbbet utánozott albumborítója lett, és szerepel a Rolling Stone magazin 100-as toplistáján. Arturo Vega (1947-2013) mexikói-amerikai grafikus műve a hátoldalán található rajz, mely egy övcsatot ábrázol kopasz sassal és a zenekar logójával.

Zenetörténeti jelentősége dacára az album kereskedelmileg nem volt túl sikeres (csak 2014-ben érte el az arany státuszt, azaz az 500.000 eladott példányt), viszont inspirálta a legismertebb punk rock zenészeket, mint például a Sex Pistolst (1975-1978), a Clasht (1976-1986), a Green Dayt (1987-) vagy az Offspringet (1984-). A lemez minden egyes dalát feldolgozták, és több megjelent különféle válogatásokban is. A 40 éves évfordulóra (2016) kijött egy exkluzív delux kiadás, mely 3 CD-t tartalmazott: az eredeti album sztereó és mono mixeit, a single mixeket, outtakeket és demókat, valamint egy 1976-os élő felvételt.

Tracklist:
01. Blitzkrieg Bop
02. Beat on the Brat
03. Judy Is a Punk
04. I Wanna Be Your Boyfriend
05. Chainsaw
06. Now I Wanna Sniff Some Glue
07. I Don’t Wanna Go Down to the Basement
08. Loudmouth
09. Havana Affair
10. Listen to My Heart
11. 53rd & 3rd
12. Let’s Dance
13. I Don’t Wanna Walk Around with You
14. Today Your Love, Tomorrow the World

tmoni

Forrás: angol és magyar Wikipédia, Martin Popoff: “Ramones” - Ramones (1976), Loudwire, Four Out, BBC, Rolling Stone, Louder Than War, Music History Calendar, Ultimate Classic Rock, The Guardian, Albumism, Kerrang!

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó; 5. videó.

2022.04.23