Jack Nicholson 85 éves

Bogár Erika írása

jack-nicholson

85 évvel ezelőtt, 1937. április 22-én született Jack Nicholson három Oscar-díjjal és hat Golden Globe-díjjal kitüntetett amerikai színész, akinek a visszavonulását – bár még mindig jó egészségnek örvend – 2019 októberében erősítették meg.

Az ír, angol és német felmenőkkel rendelkező Jack Nicholsont a nagyszülei nevelték. 1974-ben a Time magazin nyomozása után tudta meg, hogy akit a nővérének hitt, valójában az édesanyja. Ekkor azonban már sem ő, sem a nagymamája nem élt. Azt nyilatkozta, drámai, de nem traumatikus esemény volt számára, hogy megtudta az igazságot. Valójában hálás volt a nagymamájának és az édesanyjának, hogy az ő érdekében megőrizték a titkot, de sok dolgot akkor értett meg igazán.

Már iskolás korában érdekelte a színjátszás. Filmes karrierjét tizenévesen irodai munkával kezdte a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióban. Majd a Players Ring Theatre és a Theatre West társulatok előadásaiban és különböző televíziós sorozatokban szerepelt. Amikor 1999-ben átvette a Cecil B. DeMille-életműdíjat az 56. Golden Globe-díj átadóján, felidézte első munkanapját színészként a Tales of Wells Fargo című tévésorozat forgatásán, 1955. május 5-én. Szerencsés napként élte meg, mivel gyermekkori bálványa, Joe DiMaggio baseball játékos az ötös számú mezt viselte.

Első főszerepét a Nyafogós gyilkos (The Cry Baby Killer) című filmben játszotta 1958-ban. Az 1960-as Rémségek kicsiny boltja (The Little Shop of Horrors) után horrorfilmekben játszott. Majd 1969-ben Peter Fonda és Dennis Hopper felkérték a Szelíd motorosok (Easy Rider) alkoholista ügyvédjének szerepére, mely a legjobb mellékszereplő kategóriában Oscar-díj jelölést és népszerűséget hozott a fiatal színész számára. 1973-ban a cannes-i filmfesztivál legjobb férfi színészének választották Az utolsó szolgálat (The Last Detail) című filmben nyújtott alakításáért. 1974-ben a Roman Polanski rendezte Kínai negyed (Chinatown) hozott számára Golden Globe- és BAFTA-díjat.

Első Oscar-díját 1975-ben a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) főszerepéért kapta. A Ken Kesey regényéből készült film – melyet Milos Forman rendezett – Randle Patrick McMurphy történetét meséli el, aki őrültséget színlel, hogy egy börtönfarmról állami elmegyógyintézetbe helyezzék. Bromden főnök szerepét Will Sampson, a Muscogee törzs tagja alakította. A forgatókönyv első változatát maga Kesey írta meg a főnök szemszögéből, de a film producerei (köztük Kirk Douglas) elutasították ezt a verziót. Egyszerűbb történetet szerettek volna, ezért Larry Haubent és Bo Goldmant kérték fel íróknak. Az események egy meg nem nevezett állami kórházban játszódnak az Oregon állambeli Salemben, és a forgatás helyszíne egy akkor kevés beteget fogadó valódi salemi kórház lett, melynek két kórtermében zajlottak a filmes munkák. Az intézményben dolgozó pszichiáterek közül többen, valamint betegek is megjelentek kisebb szerepekben. Ken Kesey, elmondása szerint, nem nézte meg a filmet, és sohasem tette túl magát azon, hogy a forgatókönyvét elutasították. A Száll a kakukk fészkére volt a filmtörténetben a második alkotás (az 1934-es Ez történt egy éjszaka után), mely elnyerte az öt legfontosabb Oscar-díjat (legjobb film, rendezés, színész, színésznő és forgatókönyvíró).

1980-ban készült a Stephen King könyv, a Ragyogás (The Shining) filmváltozata, melyben Jack Torrance alakját Jack Nicholson egyik legfontosabb szerepének tartják. A filmet Stanley Kubrick rendezte. Második Oscar-díját Nicholson a Becéző szavak (Terms of Endearment, 1983) főszerepéért kapta, Shirley MacLaine és Debra Winger partnereként. A film Larry McMurtry azonos című regényéből készült. A Prizzik becsületét (Prizzi’s Honor, 1985) Anjelica Houston – aki hosszú évekig a magánéletben társa volt – és Kathleen Turner társaságában forgatta. Az eastwicki boszorkányok-ban (The Witches of Eastwick, 1987) Cherrel, Susan Sarandonnal és Michelle Pfeifferrel játszott együtt, utóbbival a Farkas (Wolf, 1994) című filmben is együtt szerepelt.

Jack Nicholson Meryl Streeppel közösen két filmdrámát készített a Féltékenység (Heartburn, 1986) és a Gyomok között (Ironweed, 1987) címűeket. Tim Burton Michael Keaton főszereplésével készült – Batman mozijában Jokert formálta meg. A maszk kialakításánál elfogadták a tanácsait, és a forgatás során derült ki, hogy allergiás a sminkeléshez használt gumira. Tom Cruise és Demi Moore voltak az ellenfelei az Egy becsületbeli ügy (A Few Good Men, 1992) bírósági krimiben, ahol egy ravasz katonatisztet formált meg. A Támad a Mars! (Mars Attacks!, 1996) sci-fi vígjátékban amerikai elnökként tűnt fel. 1997-ben a Lesz ez még így se! (As Good As It Gets) című vígjáték-drámában, Helen Hunt partnereként, Melvin Udall író szerepéért harmadszorra is megkapta az arany Oscar szobrocskát.

A hosszabb forgatási időszakok után pályafutása során többször tartott rövidebb szüneteket. 2001-ben jelentkezett újra Az ígéret megszállottja (The Pledge) bűnügyi drámával, melyet Sean Penn rendezett. Korábbi közös munkájuk volt, az addig színészként dolgozó Penn első rendezése, a Menekülés az éjszakába (The Crossing Guard, 1995). 2003-ban a Ki nevel a végén? (Anger Management) vígjátékban egy pszichiátert alakított. Ebben az évben jött ki a Minden végzet nehéz (Something’s Gotta Give) romantikus vígjáték is, Diane Keatonnal és Keanu Reeves-szel. 2006-ban Martin Scorsese krimije, A tégla (The Departed) következett, majd 2007-ben Morgan Freeman társaságában A bakancslista (The Bucket List), Rob Reiner rendezésében.

Jack Nicholson a kaliforniai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja. A Hollywood Walk of Fame-en 1996. december 4-én kapott csillagot. 2008 májusában bekerült a Kaliforniai-, majd 2010-ben a New Jersey-i Hírességek Csarnokába. 2011-ben tiszteletbeli doktori fokozatot kapott a Brown Egyetemen. Ruth J. Simmons, az egyetem rektora „korunk legképzettebb színészének” nevezte.

A Vanity Fair egyik 2013 szeptemberi cikkében Jack Nicholson azt nyilatkozta, hogy nem tartja magát nyugdíjasnak, csak már kevesebb késztetést érez arra, hogy sokat szerepeljen. 2017-ben még felmerült, hogy szerepet vállal a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is jelölt Toni Erdmann német-osztrák tragikomédia angol nyelvű remake-jében, Kristen Wiig oldalán.

2019 októberében a Ragyogás folytatása, az Álom doktor (Doctor Sleep) bemutatójakor Mike Flanagan rendező megerősítette Jack Nicholson visszavonulását, miután a színész nem fogadta el a felkérést, hogy az eredeti filmbeli karakterének halála ellenére más szerepben megjelenjen a vásznon. Nicholson sok sikert kívánt a szereplőknek, a stábnak és a filmnek. Most, 85. születésnapján pedig mi kívánunk neki még hosszú (pihenő)éveket!

Bogár Erika

Forrás: magyar és angol wikipédia, port.hu, hollywoodreporter.com, oregonencyclopedia.org, variety.com, faroutmagazine.co.uk, walkoffame.com

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.04.22