Sztár-szob-rock: Bódi László ''Cipő'' (Ungvár, Ukrajna)

Könnyűzenei zarándokhelyek 6. – SzaSzi írása

bodi-laszlo-cipo

Bódi László, vagy ahogy mindenki ismerte, Cipő lassacskán egy évtizede hagyta itt a földi világot. A Republic együttes legendás frontembere a hazai könnyűzenei élet meghatározó alakja volt.

A kárpátaljai származású dalszerző, énekes 1965. május 3-án született Ungváron (Ukrajna). Gyerekkorában is foglalkoztatta a zene, zongorázni tanult. Tizennégy évesen, miután megnézte a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjét, megírta első dalszövegeit, és elhatározta, hogy zenei pályára lép. A gimnáziumi évek alatt megalapította első zenekarát Cipőfűző néven, innen ragadt rá a Cipő becenév. Az országos ismertséget hozó Republic együttest 1990-ben alapították. Még azon a nyáron a Beatrice előzenekaraként több helyen bemutatkoztak, mivel Nagy Feró lehetőséget látott bennük. Az együttes nem sokkal megalakulása után megnyerte a rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral).

Hamarosan az ország egyik legtöbbet koncertező zenekara lettek, amely Cipő szövegeinek köszönhetően könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlenül dallamos zenéjéről vált híressé. A zenész 22 év alatt közel 300 dalt írt, többségét saját zenekarának, de Koncz Zsuzsa és Halász Judit lemezeire is emlékezetes számokat alkotott (Ég és föld között, Csodálatos világ). Ösztönösen talált rá arra a hangra, ami a ʼ90-es években visszhangos sikerekhez vezetett: a Repül a bálna, a Szeretni valakit valamiért, a Ha itt lennél velem, a 67-es út és a Szállj el kismadár, amelyeket akkoriban szinte mindenki dúdolt, fütyült, énekelt munka közben vagy valamelyik buliban. Csupa slágerlistás nóta! Aki jól figyelt, azt is észrevehette, hogy az albumokon mindig szerepelt egy-két mélyről jövő vallomás, amelyben a dalszerző világlátásának kétségeit és bizonytalanságait fedte fel, vagy éppen művészi hitvallását fogalmazta meg. Kereste a kapcsolatot a magyar népdalok hagyományaival, mint ahogyan azt nagy kedvence, az Illés zenekar is tette, ennek jegyében született az Erdő közepében, a Fényes utakon, az Ezt a földet választottam vagy a Varázsolj a szívemmel és még sok más dal.

Ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene köreiben, akkor Cipőre bizonyosan illik ez a jelző. Nehéz a szövegírót elválasztani a dalszerzőtől és az énekes figurától, de Cipő dalainak jelentős része épült a költészetbe fordult szövegsorok mágikus erejére, ahol a legősibb dalforma, az énekelt ritmusos szöveg mindig többet üzen a megfejthető jelentésnél, és a korszellemmel találkozva nagyhatású műveket hoz létre” – fogalmazta Bródy János 2013-ban, amikor Cipőt posztumusz Artisjus-díjjal tüntették ki a szövegírói életműdíj kategóriájában. Ezen kívül számos díjjal ismerték el kiemelkedő munkásságát még életében. Súlyos szívbetegsége 2008-ban derült ki, amikor egy koncert alkalmával rosszul lett. Ez vezetett 2013. március 11-én bekövetkezett halálához. A kistarcsai temetőben helyezték örök nyugalomra.

2021. május 3-án, születésének évfordulóján Ungváron miniszobrot avattak a főként ukrán nemzetiségű fiatalokból álló Armada Karpat civil szervezet kezdeményezésére. A szervezet fő célja a kárpátaljai származású neves személyek emlékének ápolása, függetlenül a nemzetiségüktől és attól, hol alkottak. A kovácsoltvas talapzaton álló miniszobor mellett két, gitárt formázó háttámlájú pad is található a helyszínen, az Ung-parti sétányon.

bodi-laszlo-min

Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet, Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...” – énekelte A csend beszél tovább című dalában Cipő. De hozzá kapcsolódó emlékezetes pillanatokon túl így - szoborban, szóban - is őrizzük őt ezen a világon.

SzaSzi

Források: artisjus.hu, wikipedia.org, karpatalja.ma, life.karpat.in.ua

A miniszoborról készült fotókat a Kárpátalja.ma engedélyével tesszük közzé. A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltő megnevezésével: 1. videó, 2. videó, 3. videó.

2022.05.03