Koppány75 – ''Újgeometria''

Koppány Attila festőművész kiállítása az Esterházy-palotában

koppany-attila-ujgeometria-esterhazy-kastely

Május 1-ig látogatható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Király u. 17.) Koppány Attila festőművész életkori jubileumi kiállítása Koppány75 – „Újgeometria” címmel, a műfaji összefoglaló jellegű tárlat bepillantást enged egy roppant érdekes életmű ciklusaiba.

Koppány Attila Enyingen született 1947-ben. 1961 és 1970 között a Derkovits Képzőművészeti Kör (Székesfehérvár, mestere Ballagó Imre volt), illetve a Vasas Képzőművészeti Kör (Székesfehérvár, mestere Áron Nagy Lajos) festőművész képzésén folytatott tanulmányokat. 1966-tól 1971-ig művészeti képzésen vett részt a Műegyetem Építészmérnöki Kar Rajz és Formaismeretek Tanszékén, illetve műtermeiben (mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek).

Az első szakmai elismeréseket 1963-ban és 1965-ben a Keszthelyi Helikoni Művészeti Fesztiválon aranyérem képzőművészet kategóriában aratta. Az első önálló tárlata Budapesten 1968-ban volt. 1973-ban tagfelvételt nyert a Képzőművészeti Alapba (jelenleg MAOE), ettől kezdve rendszeresen kiállít. Számos egyéb művészeti társaságban, szervezetben rendelkezik tagsággal (közülük helyileg a Győri Grafikai Műhely alapító tagja, illetve a Győri Képző- és Iparművészek Egyesület tagja). Díjak és ösztöndíjak egyaránt szerepelnek pályafutása lajstromában, alkotásai több közgyűjteményben is megtalálhatók.

Részt vett különböző művésztelepek munkájában, önálló, csoportos (országos és nemzetközi) tárlatok fűződnek nevéhez, köztük például a győri jubileumi kiállítás Selectio címmel 2017-ben, szintén az Esterházy-palotában. A mostani, Újgeometria elnevezést kapott tárlat művészetének eddigi, a geometrikus művészet megújítását célzó törekvéseit foglalja össze. Geometrikus korszakán belül, amely még nem zárult le az életműben, több ciklusba rendeződnek művei. Miként a tárlaton látható Mintázatok című képe is mutatja, a jövőben az egyszerűbb, de karakteresebb formák felé mozdul el festészete, és a dinamikus kompozíciók is némileg visszafogottabb színhasználattal nyugodtabb formarendszereknek adják át helyüket.

Fotók: Vas Balázs

2022.04.22