A költő mindenhatósága

A GYAK költészetnapi versünnepe

gyak-kolteszet-napja-konyvtar

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagjai 2022. április 13-án tartották költészetnapi ünnepi rendezvényüket a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében A költő mindenhatósága címmel.

A műsorban nagyrészt az alkotóközösség szerzőinek művei hangzottak el: költemények, kisprózák, megzenésített versek, miközben Csitkovics Gyula, a könyvtár kulturális rendezvényszervezője kivetítette az irodalomhoz kapcsolódó, Molnár György által összeállított képzőművészeti alkotásokat, fotókat is.

A rendezvény háziasszonya, Csáky Anna, az alkotóközösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a közreműködőket (Cseke J. Szabolcs, Gősi Ferenc, Gősi Vali, Kecskés Rózsa, Olasz Valéria, P. Nagy Gabi, Szigeti Endre, Varga Lajos Dániel, Vehofsics Erzsébet).

A műsor három nagyobb egységből állt. Az antológiások először József Attila előtt tisztelegtek, akinek április 11-i születésnapján ünnepeljük évente a költészet napját. Bevezetésképpen Szigeti Endre gitárkísérettel előadta a költő Kertész leszek című megzenésített versét, majd az alkotóközösség néhány tagja József Attilához írt vagy vele kapcsolatos saját költeményeit olvasta fel. Ezalatt a falon látható volt a költő kivetített képe.

A második részben költőpéldákhoz írt versek hangzottak el, miközben a közönség további kivetített alkotásokban is gyönyörködhetett. Sikert aratott Boros Bálint tavaszt köszöntő kispróza részlete, valamint Rácz Katalin A versírás gyötrelmei című tréfás írása. Mindkettő egy kicsit oldotta a feszes ünnepi hangulatot.

A műsor harmadik részét, melyben ars poétikáikat olvasták fel a szerzők, Szigeti Endre vezette be. Saját megzenésítésben előadta Csáky Anna Ha táncol a parázs című versét. A rendezvényt is az ő gitármuzsikája zárta Ady Endre Nekünk Mohács kell című versével, ugyancsak saját megzenésítésben.

A pontosan 60 perces ünnepség végén a közönség elismerő szavakkal köszönte meg a GYAK alkotóinak az általuk nyújtott felemelő élményt.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.04.20