Megjelenik a Bob Marley and The Wailers Catch a Fire című lemeze

ZENE a napon: 1973. április 13. – tmoni írása

bob-marley-and-the-wailers-catch-a-fire

1973-ban ezen a napon, április 13-án jelent meg a Bob Marley and The Wailers Catch a Fire című ötödik stúdióalbuma, mely meghozta az együttesnek a nemzetközi sikert, Bob Marleynak (1945-1981), minden idők legsikeresebb reggae zenészének pedig a világhírt.

A lemez, mely bevonult a zenetörténelembe, s a műfaj egyik legjobb produktumának tekintik, felkerült minden fontosabb slágerlistára, és szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

A zenei anyag létrejötte Bob Marley mellett Peter Toshnak (1944-1987 – orgona, gitár, zongora, ének), Bunny Wailernek (1947-2021 – bongo, konga, ének), Aston „Family Man” Barrettnek (1946 – basszusgitár), Carlton „Carly” Barrettnek (1950-1987 – dob) köszönhető. Közreműködött John „Rabbit” Bundrick (1948 – billentyűsök, szintetizátor), Wayne Perkins (1951 – gitár), Tommy McCook (1927-1998 – fuvola), Jean Alain Roussel (1951 – zongora, billentyűs hangszerek), Robbie Shakespeare (1953-2021 – basszusgitár), valamint Francisco Willie Pep, Winston Wright (1943-1993) és Chris Karan (1939) ütőhangszereken. A vokált Rita Marley (1946-) és Marcia Griffiths (1949) szolgáltatta. A producer Marley mellett Chris Blackwell (1937), a hangmérnök pedig Carlton Lee és Tony Platt volt. Az eredeti design (Zippo öngyújtós) Bob Weiner és Rod Dyer munkája, az alternatív borítót John Bonis tervezte. A felvételek a jamaicai Kingstonban, a Dynamic Sound Studiosban, a Harry J. Studiosban, valamint a  Randy’s Studiosban készültek. A Catch a Fire az Island Records (1959) és a Marley család Tuff Gong nevű vállalkozásának gondozásában jelent meg.

A korongon kilenc dal található, melyből kettőt Peter Tosh írt (400 Years, Stop That Train), a többit pedig Bob Marley. Az album a szegénységről (Concrete Jungle), a múlt és az akkori jelen politikai igazságtalanságairól (Slave Driver, 400 Years) szól, de nem kimondottan politikai a lemez, hiszen más témák is megjelennek, mint például a szerelem (Stir it Up, Baby Weʼve Got a Date (Rock It Baby)), a fájdalom (Stop That Train), a laza vidámság (Kinky Reggae), vagy a műfajra jellemző optimizmus (Midnight Ravers). A kritikusok jól fogadták, a valaha volt egyik legjobb reggae albumnak nevezték. Úgy gondolták, hogy zseniálisan ötvözte a jamaicai zenét a mainstream poppal, s így sikerült megismertetni az egész világgal. Az ellenállhatatlan ritmika, a harmónia, a bonyolult vokális részek (a Wailers énekegyüttesként kezdte) és a spiritualitás ötvözete volt a siker titka. Hipnotikus karakterű, hipnotikus dallamok szuperprogresszív szólógitármunkával és trükkös jamaicai ritmussal. Kiforrott hangzás, lírai érzékenység, lendületes zene – kell ennél több?

A Catch a Fire megjelenését egy azonos nevű turné kísérte az Egyesült Királyságban és Amerikában, ami igencsak jót tett a zenészek hírnevének. 1995-ben napvilágot látott az album Ultradisc II. verziója, 2000-ben pedig dokumentumfilm jelent meg Jeremy Marre (1943-2020) rendezésében a lemezről interjúkkal, archív előadási felvételekkel és a banda tagjai által forgatott házi videókkal. A 2001-es remastered (újrakevert) kiadás két bónusz számot is tartalmazott, ez a High Tide or Low Tide, valamint az All Day All Night. Ugyanebben az évben jelent meg egy delux kiadás is, mely tulajdonképpen két lemez: az eredeti, kiadatlan jamaicai verzió, valamint a megjelent zenei anyag.

Nem Bob Marley és a The Wailers találták ki a reggae stílust, de ők vitték ki a világ színpadára, és a Catch a Fire volt az áttörés ezen az úton, mivel újszerű volt, eredeti, és nem hasonlított semmihez. Fő vonzereje az őszinteségben és a céltudatosságban rejlik: utcai, de lefegyverzően idealista fiatalok, akik azt hiszik, hogy a zenén keresztül segíthetnek megváltoztatni a világot...

Tracklist:
01. Concrete Jungle
02. Slave Driver
03. 400 Years
04. Stop That Train
05. Baby We’ve Got a Date (Rock It Baby)
06. Stir It Up
07. Kinky Reggae
08. No More Trouble
09. Midnight Ravers

tmoni

Forrás: angol és magyar Wikipédia, uDiscoverMusic, BBC, MusicRadar, Rough Trade, Elsewhere, AllMusic, Rolling Stone

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó.

2022.04.13