„Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

hegyaljan-innen-sokoron-tul

Április 5-én – két év szünet után – a 29. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl” elnevezésű népmesemondó versenyt Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat 1-6. osztályos korig.

A fő cél, hogy egy verseny keretein belül járuljunk hozzá népmesekincsünk megőrzéséhez, továbbadásához a jövendő nemzedékeknek, valamint ahhoz, hogy a gyerekek napjainkban is szeressék a népmeséket. A „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó versenyre idén 31-en jelentkeztek – többen, mint korábban, melynek nagyon örültünk. A versenyzők nagy része Győr környéki iskolákból érkezett (Enese, Écs, Gönyű, Gyömöre, Győrújbarát, Ikrény, Kajárpéc, Koroncó, Lipót, Mórichida, Nyúl, Sokorópátka, Tápszentmiklós és Tényő), másrészt több győri általános iskolából (Apor, Gárdonyi, Gyakorló, Nádorvárosi és a győrszentiváni Móricz). A diákok pedagógusaikkal vagy szüleikkel érkeztek, akik szívügyüknek tekintik ezt a versenyt, ezúton is szeretnénk megköszönni lelkes munkájukat!

Először a ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola két tanulója (a Marcal Néptáncegyüttes táncosai) színesítették a műsort, Klauz Balázs felkészítésével. A versenyt dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese nyitotta meg. Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes – aki egykor a ménfőcsanaki gimnáziumba járt – sajnos ebben az évben nem tudott eljönni hozzánk. A zsűri tagjai Czibik Istvánné és Varga Zoltánné voltak, akik sok éven át tanítottak, valamint Dákainé Szenczi Ilona gyermekkönyvtáros.

Három kategóriát állítottunk fel: 1-2. osztályos, 3-4. osztályos és 5-6. osztályos tanulóknak, akik korosztályonként emelkedő sorrendben haladva kerültek sorra. A tehetséges kis mesemondók a magyar népmesekincs gyöngyszemeiből választották meséiket, a népes közönség pedig nagy érdeklődéssel hallgatta őket.

A kora gyermekkorban kezdődő rendszeres mesélés, majd a meseolvasás nagyon jó hatású a gyermekek készség- és személyiségfejlődésére. Az olvasásnak, a meséknek számos előnye, pozitív hatása van, így már egészen kis korban érdemes elkezdeni képes könyvecskékkel, és fokozatosan elültetni a magocskát, mely a könyv szeretetével ajándékozza meg a kicsiket. Fontos, hogy a gyerekek gyakran halljanak szép történeteket, ezáltal gyarapszik szókincsük, kommunikációs készségeik. Az olvasás a fantáziát is nagymértékben fejleszti, hiszen a felolvasott meséhez csupán egy-két illusztráció járul, minden mást magunknak kell elképzelni. Ráadásul a mindennap ugyanakkor történő meseolvasás rendszerességet teremt, ami kedvezően hat a gyerekek biztonságérzetére is.

A 29. „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny végeredménye:

Helyezettek: 1-2. osztály
1. Prikler Tamara (Győr, Öveges K. Gyakorló Általános Iskola, 1.o.)
2. Fehér Izabell (Háry L. Általános Iskola Kajárpéci tagiskolája, 2.o.)
2. Bunda László Zsombor (Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola, 2.o.)
3. Csala Petra (Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, 2.o.)
4. Nagy Emília (Koroncói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, 2.o.)
4. Oroz Marcell (Gönyűi Széchenyi I. Általános Iskola, 2.o.)

Helyezettek: 3-4. osztály
1. Djilali-Saiah Lotti (Győr, Öveges K. Gyakorló Általános Iskola, 3.o.)
1. Neubauer Panna (Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, 4.o.)
2. Árvai Lilien (Ménfőcsanaki Petőfi S. Általános Iskola, 4.o.)
2. Vecsey Réka Csepke (Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, 4.o.)
3. Lakó Lizett (Győrszentiván, Móricz Zs. Általános Iskola, 4.o.)
3. Péter Villő (Győr, Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, 3.o.)
3. Vincze Viktória (Mórichida, Kisfaludy K. Általános és Művészeti Iskola, 4.o.)

Helyezettek: 5-6. osztály
1. Nagy Máté (Enesei Általános Iskola, 6.o.)
2. Szabó Attila (Tényői Ady Endre Általános Iskola, 5.o.)
3. Horváth Nimród (Sokorópátkai Általános Iskola, 5.o.)

Az eredményhirdetés előtt lehetővé tettük, hogy a versenyzők megtekintsék a gyönyörűen felújított Bezerédj-kastély nevezetességeit. Végül minden mesemondó kapott oklevelet és ajándékkönyvet, a helyezettek pedig még egy szép könyvvel gazdagabban térhettek haza. Jó volt látni a boldog mosolyokat a gyerekek és felnőttek arcán egyaránt, sokan kifejezték hálás köszönetüket is. Szeretnénk a hagyományoknak megfelelően a következő években is megrendezni ezt a vetélkedőt. Gratulálunk minden versenyzőnek, és köszönjük a felkészítőik munkáját!

Sulyok Attiláné, a verseny szervezője

2022.04.12