Paul McCartney és a brit popkultúra

Inspirációs lehetőség, eddig ismeretlen demó és zenei archívum

paul-mccartney-british-pop-archive

Megnyílik Paul McCartney egykori liverpooli otthona a fiatal zenészek előtt, miközben egy eddig ismeretlen demófelvételét tartalmazó kazettája árverésre kerül. Továbbá a brit popkultúra archívumát hozták létre a manchesteri John Rylands Könyvtárban.

Paul McCartney egykori liverpooli otthona azért kerül megnyitásra, hogy dalokat írjanak és felvételeket készítsenek ott. A kezdeményező National Trust azt várja az ötlettől, hogy a hely szelleme inspirálni fogja az új generációkat. A szervezet a Beatles-év ünneplése jegyében nyitja meg a Forthlin Road 20. számú ház kapuit a fiatal, lemezszerződéssel még nem rendelkező zenészek előtt. Mint közleményükben kiemelték, Sir Paul McCartney júniusban tölti be 80. életévét, októberben pedig hatvan éve lesz annak, hogy a Beatles első kislemeze, a Love Me Do megjelent – írta a billboard.com.

A National Trust emlékeztetett arra, hogy McCartney és John Lennon mintegy harminc világhírű dalt írt, köztük az I Saw Her Standing There-t, a Hold Me Tight-ot, az I’ll Follow the Sun-t, a When I’m 64-t vagy a már említett Love Me Do-t. A McCartney család 1955-ben költözött a Forthlin Road 20-ba, majd egy éven belül elhunyt Paul édesanyja, Mary. Az akkor 14 éves Pault és öccsét, a 12 éves Mike-ot apjuk, Jim nevelte tovább.

Normális családi otthonunk volt, iskolás srácok voltunk. Zene nem nagyon volt, kivéve, amikor apám egy-egy nehéz nap után leült a zongorához” – idézte fel Mike McCartney, aki most az újságíró Pete Paphidesszel – együttműködésben a Liverpool Institute of Performing Arts szervezettel – a fiatal zenészek mellett fog bábáskodni egykori otthonában. A zenészek itteni dalírását és előadásait, az úgynevezett Forthlin Sessions-öket rögzítik és közzéteszik.

A Beatles egy generációt inspirált arra, hogy szabadnak és kreatívnak érezze magát. Mindez azokkal a dalokkal kezdődött, amelyeket e házban írtak. Öröm felügyelni a Beatlesek gyerekkorának otthonait, és a történetet arra használni, hogy folytatása legyen ennek a hagyatéknak” – fogalmazott Hilary McGrady, a National Trust igazgatója.

Egy másik hír szerint árverésen értékesítik a Paul McCartney egy eddig ismeretlen demófelvételét tartalmazó kazettát: az Attention című dalt Ringo Starr lemezére írta. Az Omega Auctions 10 ezer fontra (mintegy 4,5 millió forintra) számít áprilisi árverésén a demófelvételből – írta meg a theguardian.com.

Paul McCartney a számot Ringo Starr 1981-as lemezére, a Stop and Smell the Roses-ra szánta. A demót tartalmazó kazettát akkor Howie Casey szaxofonos, McCartney régi jó barátja (a hatvanas évek elején a Beatles és Casey zenekara, a Seniors együtt játszott Hamburgban) juttatta el Ringóhoz, ám később az nála maradt, és most eladja. Az Attention végső változata felkerült Ringo lemezére, a felvételen Casey felesége, Sheila, valamint Linda McCartney is vokálozott.

A zenei relikviák árverésével foglalkozó Omega Auctions két évvel ezelőtt még nagyobb összegért, 20 ezer fontért értékesített egy későbbi demót, amelyet McCartney és Starr egy végül fel nem vett dalhoz, az Angel in Disguise-hoz készített közösen. Az aukciósház tavaly novemberben 160 ezer fontért (72,5 millió forintért) adta el azt a három hálószobás liverpooli házat, ahol egy másik ex-Beatle, George Harrison gyermekkorát töltötte, és az együttes jó néhány próbájának helyszíne volt.

Ugyancsak az angol zenei élet örökségéhez tartozó hír, hogy a brit popkultúra archívumát hozták létre a manchesteri John Rylands Könyvtárban. „Manchesteri témákkal indulunk, de a cél az, hogy a projekt valóban a brit popkultúra archívuma legyen” – idézte a BBC Hannah Barkert, a Manchesteri Egyetem brit történelem professzorát.

A British Pop Archive május 19-én egy kiállítással nyílik. Ezen számos, a közönség által eddig soha nem látott tárgy lesz látható, köztük Ian Curtis kézzel írott dalszövegei, jegyzetei, levelei, továbbá a legendás menedzser, a Factory Records egyik alapítója, Rob Gretton rendkívül alapos és részletes naplófeljegyzései. A projekt egyik alappillére a Granada TV teljes archívuma az ötvenes évektől a kilencvenes évekig, benne popzenei és hírműsorokkal, dokumentumfilmekkel és egyéb kulturális csemegékkel, köztük minden idők legnépszerűbb, az 1960-tól máig futó szappanopera, a Coronation Street epizódjaival. A sorozat az egyik első olyan tévéprogram volt, amely a munkásosztály életét tárta a nézők elé.

Célunk az archívummal, hogy átfogó képet mutassunk a második világháborút követő brit popkultúráról, benne az ifjúsági és az ellenkulturális mozgalmakról” – mondta Hannah Barker, aki Jon Savage íróval, zenetörténésszel közösen dolgozott a projekten. Utóbbi szerint az elmúlt hét évtized brit popkultúrája ajándék az egész világnak, és a gyűjteménnyel ezt is érzékeltetni akarták. A Collection című első kiállítás május 19-én nyílik, egy nappal Ian Curtis halálának 42. évfordulója után.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.04.18