Sztárszínészek videóklipekben 13. rész: Jeremy Renner

P!nk: Trouble – Szilvási Krisztián írása

pink-trouble-jeremy-renner

És az megvan, amikor P!nk (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban Pink) formás, westerncsizmás lábaival – nagy szoknyalendítés közepette – Jeremy Renner ölébe helyezkedik? Bizony, a seriff ezzel aztán nagy-nagy bajba is került, ahogyan az amerikai énekesnő klipjének címe, a Trouble is jelzi. És 2003-ban még elég messze volt A bombák földjéntől, szóval ő itt csakis mellékszereplő lehetett.

Ekkortájt – polgári nevén – Alecia Beth Moore (aki több mint 135 milliós lemezeladásával máig a világ egyik legkelendőbb zenei előadója) már túl volt karrierje megalapozásán első két, kirobbanóan sikeres szólóalbumával (Can’t Take Me Home – 2000, Missundaztood – 2001), stílusát az R&B hatás felől a pop-rock irányába mozdította el. A 2003-as Try This-ből bár lényegesen kevesebbet adtak el, viszont a korongon szereplő Trouble című dallal elnyerte a legjobb női rock énekes előadás Grammy-díját. Naná, hogy remek klip készült hozzá!

A jellegzetes reszelős hangjáról és akrobatikus színpadi mozgásáról ismert énekesnő képességeit aztán rendesen bizonyíthatta is a vérprofi Sophie Muller rendezte videóban (akinek 2021-ig már 250(!) klip fűződött a nevéhez). A dalt Tim Armstrong írta, valójában a saját zenekara Rancid című albumára, ám végül nem került fel a korongra, és amikor felkérték, hogy dolgozzon együtt Pinkkel, felhívta az énekesnő figyelmét a szerzeményre, amit aztán közösen dolgoztak át. A Trouble a Try This vezető kislemezeként jelent meg, immár határozottan punk-rockos hangzásvilágra építve, és bár összességében pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, azért negatív véleményeket is jócskán lehetett olvasni róla.

A western témájú videóklip (milyen meglepő) egy férfi-nő „párbajra” van kihegyezve, ehhez – mivel Pink a női hősnő – kellett egy jó kiállású, vonzó pasi is. Az akkor 32 éves Jeremy Renner még egyáltalán nem dicsekedhetett mozisztár-státusszal (nagyvásznon csak a S.W.A.T. – Különleges kommandóban lehetett látni, illetve két kisebb kaliberű filmben), csábos nézésű szépfiúnak viszont több volt, mint megfelelő. A videóban a lovon vágtató, nyilvánvalóan menekülő Pink egy apró, férfiak uralta településre érkezik (Sharktown: por, ördögszekerek, bizalmatlan-gyanakvó pillantások), ahol – a seriff (Renner) követő tekintetétől övezve – rögtön balhéba keveredik egy istálló előtt: dulakodásba kezd az ott tartózkodó férfiakkal, és jó kis koreográfia mentén móresre tanítja őket.

Ezután bemegy a szalonba, megpróbál italt rendelni, ám a csapos – a seriff jelzésére – megtagadja. Pink ettől is vak dühbe esik, újabb dulakodás kezdődik, melynek végén elfogják és fogdába zárják. Itt Pinknek sikerül elcsábítania a seriffet, akit végül rendesen behálóz, olyannyira, hogy a rácsokhoz bilincseli és megszökik. Azonnal visszamegy a szalonba „rendet tenni” (újabb verekedések), ahol aztán eléri, hogy a nők végre ne teljes alárendeltjei legyenek a férfiaknak (miközben a söntéspulton a Pussycat Dolls lejt kánkán-szerű táncot). A végső győzelem természetesen egy párbajjal kell, hogy eldőljön a széles főutca közepén: az időközben kiszabadult seriff és Pink ostorral csapnak egymásra. A férfi veszít, behódol a város asszonyainak, az énekesnő pedig letépi a város zászlaját, és meglengeti a feje fölött. Csapó, vége.

Azt nehéz lenne állítani, hogy Jeremy Renner ezzel a szereplésével futott be, tény viszont, hogy ettől kezdve folyamatosan jöttek a filmszerepek, majd öt év múlva mozikba került A bombák földjén (Oscar-jelölés a főszerepért), 2010-ben pedig a Tolvajok városa (Oscar-jelölés a mellékszerepért), és Renner végérvényesen A-listára került. A dal „utóélete” különben szintén összekapcsolható a filmekkel: hallható volt a Feketék fehérenben, a Neveletlen hercegnő 2-ben, a Beépített szépség 2-ben vagy a Jéghercegnőben (ének nélkül), illetve a RuPaul – Drag Queen leszek!, a Smallville, a Vészhelyzet és a Psych – Dilis detektívek sorozatokban, vagy éppen az Aranyhaj és a nagy gubanc meg A szingli fejvadász előzeteseiben, valamint a Breaking Bad – Totál szívás és a Big Nate promócióiban. És valószínűsíthetően a lista a jövőben még tovább folytatódik majd.

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipédia, imdb.com

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners
7. rész: Rupert Grint: Ed Sheeran – Lego House
8. rész: Natalie Portman: James Blake – My Willing Heart
9. rész: Mahershala Ali: Jay-Z – Adnis
10. rész: Robert Downey Jr.: Elton John – I Want Love
11. rész: Scarlett Johansson: Justin Timberlake – What Goes Around… Comes Around
12. rész: Alexander Skarsgård: Lady Gaga – Paparazzi

2022.04.15