90 éve született Omar Sharif egyiptomi színész

Bogár Erika írása

omar-sharif

90 évvel ezelőtt, 1932. április 10-én, Alexandriában született Omar Sharif (eredeti nevén Michel Demitri Chalhou) egyiptomi színész, akit 1963-ban – az elnyert Golden Globe-díj után – Oscar-díjra jelöltek a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Arábiai Lawrence-ben nyújtott alakításáért.

Libanoni gyökerű, keresztény családban nevelkedett. Korán színész szeretett volna lenni, bár matematika és fizika szakra járt a kairói egyetemen, később pedig édesapja faipari üzemében dolgozott. Az anyanyelve mellett folyékonyan beszélt angolul, görögül, franciául, ezenkívül olasz és török nyelven is értett. A londoni Royal Academy of Dramatic Art-on tanult színészetet. 1954-ben kapott először szerepet a Mennyei pokol (Siraa Fil-Wadi) című romantikus egyiptomi filmben. A forgatáson szerelem szövődött közte és az akkor már ismert színésznő, Faten Hamama között. Hogy a házasság létrejöhessen, a színész áttért az iszlám hitre, és felvette az Omar al-Sharif nevet.

Tehetsége hamar megmutatkozott. Hollywoodi szuperprodukciókban és európai filmekben is játszott, számos történelmi alakot és regényhőst formált meg. Neves színészek voltak a partnerei, többek között Anthony Quinn, Stephen Boyd, Mel Ferrer, Alain Delon, James Mason, Alec Guinness, Christopher Plummer, Rita Hayworth, Marcello Mastroianni. Szerepelt a James Bond regények írója, Ian Fleming A mák virága is virág (Poppies Are Also Flowers, 1966) című történetéből készült filmben, melyben Grace Kelly – akkor már monacói hercegné – saját magát alakítva tűnt fel. Mások mellett David Lean, Fred Zinnemann, William Wyler, Sidney Lumet, Terence Young rendezőkkel dolgozott.

A Tábornokok éjszakája (The Night of the Generals, 1967) és az Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962) című filmekben Peter O’Toole-lal játszott együtt, akivel barátságot ápolt. Az utóbbi filmben nyújtott alakításáért Omar Sharif a legjobb férfi mellékszereplő és a legígéretesebb új férfiszínész kategóriában is Golden Globe-díjat kapott, és mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték. Olyan címszereplőket formált meg, mint Dzsingisz kán vagy Doktor Zsivágó (mindkettő 1965), Borisz Paszternak regényalakja. Ezért az alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában elnyerte a Golden Globe-díjat. A gyermek Jurij Zsivago szerepében a színész fiát, Tareket láthatták a nézők.

A Hamupipőke (Cera una volta) 1967-es olasz feldolgozásában Sophia Loren volt a partnere. Rudolf trónörökös és Vetsera Mária történetében a Mayerling-ben (1968) Catherine Deneuve-vel, a Funny Girl-ben (1968) pedig Barbra Streisanddal szerepelt együtt. A Mackenna aranya (Mackenna’s Gold, 1969) című westernben Gregory Peck ellenfelét, negatív karaktert személyesített meg (a lenti képen egy forgatási szünetben bridzselnek). A Richard Fleischer rendezte 1969-es Che! című drámában Che Guevarát alakította, Fidel Castro szerepét pedig Jack Palance játszotta. A drámai alakítások mellett szerepet vállalt az 1984-es, a David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker nevéhez köthető Top Secret filmparódiában.

A Monsieur Ibrahim és a Korán virágai-ban (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2003) nyújtott alakításával 2004-ben a legjobb férfi színészként elnyerte a César-díjat és a Velencei Filmfesztivál közönségdíját, illetve megkapta a fesztivál Arany Oroszlán Életmű-díját. Ugyanebben az évben a Viggo Mortensen főszereplésével készült Hidalgo – A Tűz óceánja című, sivatagi lovasversenyt bemutató kalandfilm forgatása során, Riyadh sejket alakítva visszatérhetett az Arábiai Lawrence helyszíneire.

omar-sharif-mackenna-aranya

Omar Sharif az 1960-as évektől a világ egyik legismertebb bridzsjátékosa volt. 1964-ben és 1968-ban az egyiptomi csapat kapitányaként vett részt a bridzs-olimpián. Nemzetközi versenyeken különböző csapatok tagjaként jobbnál jobb helyezéseket ért el. 1967-ben megalapította az Omar Sharif Bridge Circus-t, melyben a legjobb játékosok működtek közre. Az 1970-es és 1980-as években Charles Goren szerzőtársaként a Chicago Tribune bridzs rovatát írta. 1991-ben a Yokohamai Bridzs Világbajnokság sztárvendége volt. Számos könyvet írt a kártyajátékról, és 1992-ben nevét adta egy számítógépes játékprogramhoz, melynek idén jelent meg a legújabb verziója. A szerencsejátékokhoz való vonzódása miatt egyszer-egyszer botrányba is keveredett. Szenvedélyéről a családja kedvéért mondott le, ahogyan egy szívrohamot követően a dohányzással is felhagyott.

2012-ben Almériában, Spanyolországban a Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon ünnepelték az Arábiai Lawrence bemutatójának 50. évfordulóját. A rendezvény díszvendége az akkor nyolcvan éves Omar Sharif az Almeria Walk of Fame sétányon (Paseo de la fama de Almería) csillagot kapott. Élete során több mint száz különböző filmalkotás szereplőjeként évente többször is forgatott. 2015-ben az 1001 Inventions and the World of Ibn Al-Haytham című kisjátékfilmben szerepelt utoljára. Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, később szívinfarktus miatt kórházba került, és 2015. július 10-én hunyt el Kairóban.

Bogár Erika

Forrás: wikipédia, worldbridge.org, almeriafilms.blogspot.com, thewrap.com, bbc.com

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2022.04.10