’’Tóth Béla és tanítványai’’

Kiállítás

2022. április 9-én (szerdán) 17 órakor a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Feledy Balázs művészeti író nyitja meg a Tóth Béla és tanítványai című kiállítást. Köszöntőt mond: Pogány Gábor Ödön és Lipovics János szobrászművész.

Tóth Béla Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész életének 81. évében elhunyt. Még megérhette, hogy az ő kezdeményezésére 2021 nyarán Szolnokon, az Aba Novák Agora kiállítóterében megvalósult tanítványaival közös kiállítása. Tóth Béla a magyar kortárs szobrászat egyik emblematikus, kiemelkedő alkotója volt. A Mester iránti tiszteletet és szeretetet az is jelzi, hogy a szolnoki kiállítás után a tanítványok más városokban is be kívánták mutatni ezt az anyagot. 
A győri kiállítás - immár az emléke előtt tisztelegve - ennek a szándéknak az első megvalósulása.
Tóth Béla tanítványai közül többen mára a magyar művészeti-szellemi élet kiemelkedő, elismert szereplői lettek. Vannak köztük szobrászművészek, iparművészek (kerámia-, porcelán-, üvegművészek), festő- és grafikusművészek, restaurátor-művészek, építész-belsőépítész, díszlet-jelmeztervező, dramaturg, író, színházrendező, pszichiáter, író, költő és kutató is.
Az egykori tanítványok egy-egy alkotással szerepelnek a kiállításon, míg Mesterük életművéből egy jellemző keresztmetszetet láthat a közönség.

A tárlat 2022. május 8-ig tekinthető meg.

2022.04.01