Győri képeskönyv – online

Már ingyenesen is elérhető, letölthető a győri könyvtár népszerű kiadványa

gyori-kepeskonyv

A 2021 nyarán megjelent, a szeptemberi Ünnepi Könyvhéten a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában bemutatott Győri képeskönyv immár online, ingyenesen is hozzáférhető, letölthető az intézmény digitális könyvtárában. A győri bibliotéka hatalmas volumenű, csodálatos fotókat tartalmazó, saját kiadványa egyszerre unikális esztétikai élmény és nélkülözhetetlen helytörténeti forrásmunka.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér album jellegű, képeskönyv kiadványa a győri emlékhelyeket, köztéri alkotásokat, emléktáblákat teljességre törekvő, szakszerű leírásokkal és látványos fotográfiákkal mutatja be, jól megragadva a város sokszínűségét és hangulatát. 426 oldalon 554 szócikk és ezernél is több színes mozaik jelenik meg Győrről a formájában és műfajában is ritka kötetben, amely komplett képet rajzol mind a város jelenéről, mind pedig történetéről.

A több évet felölelő munka eredményeként létrejött kiadvány tartalmilag két fejezetre osztható: az első részben a városképet meghatározó emlékek kaptak helyet lenyűgöző fotókkal prezentálva, míg a másodikban többnyire dokumentarista szempontból fontos, szöveges emléktáblák szerepelnek. Mindkét rész betűrendben közli a látványosságokat, ezen túl a kötetben történő tájékozódást, a gyors keresést hely-, személy- és tárgymutató is segíti. A népszerű helyek vagy a kevésbé ismert értékek hangulatos fotókon elevenednek meg: a közeli felvételek a részletekre irányítják a figyelmet, míg a városrészekről készült légifelvételeken a térség szerkezete, építészete is szemügyre vehető.

A Győri képeskönyv értékfeltáró tartalmi része Orbánné dr. Horváth Márta helytörténeti kutató és Galambos Krisztina szaktájékoztató könyvtáros munkáját, míg a csodálatos fotók Szabó Béla fotóművész látásmódját dicsérik. A kötet szakmai gondozója, valamint felelős kiadója dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója volt.

A kiadvány – korlátozott számban – továbbra is megvásárolható 7750 forintos áron (Lokálpatrióta ‒ Belvárosi Könyves Polc, Kisfaludy Károly Könyvtár, Látogatóközpont), mostantól pedig online, ingyenesen is elérhető, szabadon letölthető az intézmény Digitális Könyvtárából!

SzaSzi

2022.04.01