Gillie and Marc: Dogman and Rabbitwoman with Coffee (London, Anglia)

Street art – utcai művészet 10. rész – Szilvási Krisztián írása

gillie-and-marc-dogman-and-rabbitwoman-with-coffee

Egy kutyafiú és egy nyúllány ücsörög a földön majdnem meztelenül London egyik kereskedelmi negyedének hosszúkás terén. Mindketten békésen gőzölögtetik mancsaikban tartott kávéscsészéjüket, nem törődve az őket (meg)bámulókkal. Dogman és Rabbitwoman több tucatnyi helyen bukkant már fel a világon, a kávézáson túl hol fényképezőgéppel felszerelkezve, hol pedig motoron ülve. A Gillie és Marc nevű művészházaspár alkotása azonban jóval több, mint jópofa bronz installáció-sorozat.

A londoni Spitalfields kerületében lévő Bishops Square egy nagy kereskedelmi ingatlanfejlesztés következtében jött létre, ma is a magánkézben lévő közterület példájaként emlegetik (jelenleg a JP Morgan tulajdona). Az itt lévő térköveken csücsülő Dogman and Rabbitwoman with Coffee című, bronzból készült szoborkompozíció a Travel Everywhere With Love elnevezésű sorozat részét képezi. A globális kiterjedésű művészeti projekt célja, hogy az installáció változatait a világ száz különböző helyszínén helyezzék el. (Egyes tagjai már láthatók Hollandiában, Ausztráliában, Kínában, New Yorkban, Szingapúrban és Indonéziában, valamint jelentős galériákban és magángyűjteményekben.) A spitalfieldsi verziót szándékosan egy Costa Coffee kávézó közelében helyezték el.

Mi két ember vagyunk, akik egyként dolgozunk, egyetlen vízióval – olyasmivel, amit senki más nem csinál a művészetben” – mondja magáról Gillie és Marc ausztrál származású házaspár, akik több mint 25 éve alkotnak együtt, jelentős nemzetközi sikerrel. Magával ragadó (önéletrajzi!) karaktereik, Dogman és Rabbitwoman (korábbi nevén Rabbitgirl) számos szobruk, utcai festményük és nyomatuk központi témája. A nyúl és a kutya az állatvilág valószínűtlen társai, együtt azonban az egységet és az elfogadást szimbolizálják, látványosan reprezentálva, hogy nyitott gondolkodással és nyitott szívvel (mondjuk egy csésze meleg kávé mellett) megteremthető a szeretet sokszínűsége.

Gillie-t és Marcot a New York Times „New York történetének legsikeresebb és legtermékenyebb köztéri művészeti alkotóinak” nevezte. Innovatív szobraik gyakorlatilag újraértelmezik a köztéri művészet mibenlétét, a szeretet, az egyenlőség és a természetvédelem üzenetét terjesztve szerte a világon. A média szerint „a világ legszerelmesebb művészeiként” emlegetett páros tagjai először egy hongkongi filmforgatáson találkoztak, majd 7 nappal később Nepálba szöktek, hogy a Mount Everest lábánál összeházasodjanak. Azóta is elválaszthatatlanok. Hitük szerint a művészet a változás erőteljes platformja, alkotásaikban rendre megjelenik – lévén szenvedélyes ökoharcosok – különleges spirituális kapcsolatuk a világgal és az állatokkal. Művészetükkel ez idáig már több százezer adományozót szereztek az általuk támogatott számos, vadon élő állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezet és ügy számára.

Szilvási Krisztián

Forrás: angol wikipédia, spitalfields.co.uk, gillieandmarc.art, ianvisits.co.uk, graffikgallery.co.uk

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Dan Kitchener: A Rainy Night in Tokyo (Camden, London)
2. rész: Bordalo II: Lince Ibérico (Parque das Nações, Lisszabon)
3. rész: Hunto & Mister Thoms: Connectivity Matters (Shoreditch, London)
4. rész: Claes Oldenburg és Coosje van Bruggen: Houseball (Mitte, Berlin)
5. rész: Tadas Šimkus és Žygimantas Amelynas: The Master – Wise Old Man (Kaunas, Litvánia)
6. rész: Bjørn Okholm Skaarup: Hippo Ballerina (Manhattan, New York)
7. rész: Robert Hannaford és Cam Scale: Wheat Bags to Sand Bags (Owen, Ausztrália)
8. rész: John McEwen: Weaving Fence and Horn (Calgary, Kanada)
9. rész: Hugo Lomas (Sfhir): The Golden Legend (Guarda, Portugália)

2022.03.31