Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Könyvkritika

karma-brown-a-tokeletes-feleseg-receptje

Erre a könyvre a cím hívta fel a figyelmemet, mert valljuk be, mi, nők szeretnénk tökéletes feleségek lenni. Nos, nem árulok el nagy titkot, hogy nem ebből a regényből derül ki a titok, viszont a tökéletes feleség receptjeiből nagyon sokat tanulhatunk. Nemcsak a hétköznapi életben alkalmazható tanácsokat vagy különböző, vonzó és érdekes otthon-kialakítási praktikákat kapunk, hanem igazi sütirecepteket is, amelyeket aztán elkészíthetünk a család örömére. És máris egy lépéssel közelebb vagyunk a tökéletességhez.

A regény a vívódó nőről szól, aki feladja korábbi életét, mint kiderül, inkább a férje nyomására, mintsem saját akaratából, és otthon ülő feleség lesz, aki a gyerektervezésre, kismamaságra és otthonszépítésre koncentrál. Mindez tényleg jó egy ideig, viszont egy sikeres és gazdag férfi árnyékában főhősünk elveszíti önmagát. Ezt pedig nem pótolja semmiféle drága ruha, éttermi vacsora vagy legújabb ékszer. Alice nem mer őszinte lenni ahhoz a férfihoz, akihez hozzáment, akivel korábban jó és bizalmas viszonya volt, így azt is eltitkolja, hogy valójában kirúgták az állásából; inkább hárít, és azt mondja, neki lett elege, otthagyta a céget, és otthon szeretne maradni. A számok világában mozgó férje nem érti, miért lesz a mosolygós felesége egyre szomorúbb, miért nem elég neki az otthon nyugalma, Alice pedig egyre magányosabb és egyre inkább elveszik a házimunka és a semmittevés között. Bár szeretne írni egy regényt, egyre inkább vegetál a hétköznapokban, pilóta üzemmódra kapcsol, és várja a csodát, de az magától egészen biztosan nem következik be. Vagy mégis?

A fordulópontot az hozza el, amikor Alice ráakad egy 70 évvel ezelőtti recepteskönyvre, amely Nellie Murdoch tulajdona volt, de a szakácskönyv receptjei mellé életvezetési tanácsok, ötletek is járnak. Az olvasó visszarepül 1955-be, amikor a tökéletes feleségről alkotott kép teljesen más volt, mint napjainkban, főleg, ha a nőnek erőszakos, öntelt férje volt, és a nő helye csak a konyhában lehetett. Ebből sikerült kitörnie Nellie-nek, és párhuzamba kerül a két nő élete, akik bár különböző korban élnek különböző életvitellel, mégis közös bennük a megrekedés, a félelem és a vágyakozás a jobbra. Titkok, szégyenteljes magánéleti problémák kötik össze a két nőt ismeretlenül is, mintha csak a múlt kísértené Alice-t, aki lassan, apró lépésekkel felfedezi önmagát, tehetségét, és utat is enged neki. Emellett a sarkára áll, és szembeszegül zsarnok férjével, elhatározza, hogy visszaszerzi az irányítást az élete felett, és nem akar már tökéletes feleség lenni, csak önmaga.

Ahogy haladunk a történettel és a sült fagyi, házi vagdalt vagy legfinomabb brownie receptekkel, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a siker és a boldogság nem egy másik embertől függ, akkor sem, ha sokáig ebben a hitben éltünk. Alice nem törődik tovább a házasságában lévő látszat-összhanggal, nem akar a párja ízlésvilágának megfelelni, felvállalja a véleménykülönbségeket kettejük között, és halad azon az úton, amire korábban csak vágyott, de nem mert rálépni. Elhagyja a biztonsági sávot, vagy legalábbis azt az otthont, amit annak hitt, és kilép, hogy megvalósítsa önmagát. Hogy a férje miként fogadja a váratlan fordulatot, a felesége teljes átváltozását és az otthoni koszt gyökeres megreformálását, mind kiderül a könyv végére, ahogyan az is, hogy valóban jó-e a változás és az ijesztő újítás, vagy mégiscsak jobb megmaradni az ismert réginél. Kérdés természetesen az is, ha a feleség tökéletes, akkor a férj is lehet-e az, illetve milyen ára van annak, ha folyamatosan versengünk, és törekedünk arra, hogy tökéletessé váljunk.

Az izgalmas és olvasmányos történet mellett tényleg igazi szakácskönyvet is kapunk, így készítettem el a csirkét király módra, a villámgyors citromos sütit vagy a sajtos kalácspudingot. Mind nagyon finom, és mind illik az olvasmányhoz, sőt, ezekkel együtt lesz igazán élményteljes ez a regény.

Bús Ildi
Forrás: olvasoterem.com

2022.04.07