Tavaszi ütős koncertek

A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban

2022. március 19-én (szombaton) 17 órai kezdettel ütőegyüttesek díjtalan koncertjeit hallgathatják meg a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban (Győr, Váci Mihály u. 3.). Fellép a Cadence, Simon Bence, a ToSoDa Projekt és a Győri Ütőegyüttes.

A Cadence Ütőegyüttes: A Cadence Ütőegyüttes 2006-ban alakult Felsmann Adrienn tanárnő vezetésével, nevüket 2013-ban vették fel egy akkor játszott darab címéről mintázva. A „Cadence” szó jelentése ritmus, ütem, mérték, ami nagyon jellemző az ütőhangszeres zenére. Az együttes nem profi csapat, létszámuk változó, tagjai 12–18 éves fiatalok, akik nagyon nagy lelkesedéssel játszanak közösen.

Simon Bence: Simon Bence ütőhangszeres művész, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola AMI tanára. Művésztanári diplomáját 2016-ban szerezte a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. 2018 óta a Zeneakadémia ütőhangszeres alprogramjának doktorandusz hallgatója, ahol idén fejezi be tanulmányait. Színes repertoárjában a modern ütőhangszeres szólóirodalom legnagyobb kihívást jelentő művei is szerepelnek.

ToSoDa Projekt: Napjaink egyre népszerűbb hangszere a handpan – sokak által csak hang drumként ismert – új perspektívát kap a fiatal (feltörekvő) győri zenekar zenéjében. A ToSoDa Projekt 2017 januárjában alakult Kácser Tamás-gitár (To-ma=TO) Szombathelyi Patrik - handpan (SO) és Dankowsky Áron - cajon (DA) együttműködéseként. Az azóta eltelt öt évben számos fesztiválon (Mediawave, Everness, Journey to Tarab, Babel Sound) és több országban (Ausztria, Németország, Lengyelország, Romá- nia, Csehország, Spanyolország) is muzsikáltak már. A többnyire lágy, ellazulós medítatív dallamokat játszanak, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum ’n bass-es lüktetéssel megspékelve töltik be a teret.

Győri Ütőegyüttes: Az országos szinten elismert Győri Ütőegyüttes közel ötven éve aktív szereplője a zenei életnek. Az 1974-ben Váray László által alapított együttes fő célja megismertetni a közönséggel az ütős hangszereket és az ütőszene kimeríthetetlen tárházát. Az együttes fontosnak tartja a hagyományok megőrzését és annak megismertetését a fiatalabb generációkkal, ezért évek óta becsempészik a magyar népzenét a repertoárjukba. A népzenei vonal mellett természetesen a klasszikus ütőszenei irodalom darabjait is megtalálhatjuk műsorukon. Mostani alkalommal egy nosztalgikus hangulatú klasszikus koncerttel készül az együttes.

2022.03.17