Textilvarázs

Németh Gizella textilvarró kiállítása a VOKE Művelődési Házban

textilvarazs-nemeth-gizella-voke

2022. március 11-én, az Arany János Művelődési Házban (VOKE) nyílt meg Németh Gizella textilvarró, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja munkáiból összeállított, nagy érdeklődéssel kísért kiállítás Textilvarázs címmel.

A megnyitó igazi ünnep és tisztelgés volt mind Fülöp Péter, az intézmény igazgatója által az épületben 30 éve alapított és azóta megszámlálhatatlanul sok művészeti, irodalmi rendezvénynek otthont adó kiállítóterem működésének évfordulója kapcsán, másrészt Németh Gizella textilvarró kiállított műveinek szépsége előtt.

Bevezetésképpen Nemes Sára és Síkos Boróka, a Harmónia Művészeti Iskola fuvolás növendékei (felkészítő tanáruk Marosné Kovács Tünde) két rövid barokk-művet adtak elő. Fülöp Péter igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a GYAK – tagjainak műsora bevezetéseként Szigeti Endre elénekelte József Attila Kertész leszek című megzenésített versét saját gitárkísérettel.

A kiállítást Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője nyitotta meg:

Ami most minket itt körülvesz, az maga a csoda. A falakon függő alkotások a textilbe varázsolt álmok kertjébe röppentenek bennünket, egy gyönyörűséges világba, ahol elfeledhetjük a hétköznapok gondjait, nehézségeit, bajait, és feltöltődhetünk az alkotásokból áradó szépséggel.

Németh Gizella pedagógusként kereste kenyerét, de művészete csak nyugdíjba menetele után bontakozott ki, amikor a műteremtéshez szükséges nyugalom és idő rendelkezésére állt. A varrással már gyermekkorában megismerkedett, amikor babáit saját készítésű ruhákba öltöztette. Az alkotó munka igazi szépsége később, a foltvarrók egy kiállításán ragadta meg: ámulatba ejtették a textilhulladékok sokrétű felhasználásának lehetőségei, a velük létrehozott újszerű, csodálatos művészeti alkotások. Elhatározta, ő is megpróbál szépséget teremteni a különböző anyagokból. Érezte, van hozzá elegendő tehetsége, fantáziája és nagy-nagy kedve is. 

Különböző módon képezte magát: grafikát, festészetet tanult, valamint csatlakozott a városunkban működő foltvarrók köréhez. Egymás után születtek szebbnél szebb alkotásai. Először csak összevarrt foltokból állította össze munkáit, később az anyagok egyedi festésével, sajátos varrástechnikával, magas művészi szinten textilképeket, használati tárgyakat készített. Több rétegben egymásra illesztett, eredetileg fehér anyagokat újszerű módon, szinte utánozhatatlan bonyolultsággal varrt össze, közben a készülő műbe az ábrázolandó motívumokat is belevarázsolva, a félig kész kompozíciót különböző színekkel megfestette. Ehhez a színfestés tudományát is el kellett sajátítania. Az így létrehozott alkotások óriási fantáziáról, forma- és színérzékről, nem mindennapi teremtő erőről, kedvről tanúskodnak. Németh Gizellának legfontosabb eszköze – mondhatni társa – a varrógépe, mellyel a világtól elvonulva, csodákat teremt.

Különleges, kiváló ízléssel elkészített ruháit ugyancsak maga varrja. Tudását, alkotó technikáját pedig tehetséges tanítványok segítésével adja tovább.

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösséghez (GYAK) történt csatlakozása új szárnyakat adott tevékenységéhez. Néhány munkáját pl. az antológiások közül Vehofsics Zsóka természetfotói ihlették. Vele és Ámonné Tóth Éva festővel közös naptár készítését tervezik.

Művein kívül megcsodálhattuk szépséges kertjét is, melyben a művészi igénnyel beültetett és elrendezett különböző, minden évszakban pompázó virágok, bokrok, fák megálmodójuk nem mindennapi alkotó munkáját dicsérik.

E kiállítás igazi mélységében tárja fel Németh Gizella művészetének igazi arcát, nagyszerűségét. Feledhetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Engem e képek mesteri tökéletességükkel valósággal elvarázsolnak. Gyönyörködjenek Önök is a falakról felénk sugárzó szépségben!

Köszönetet mondok Fülöp Péternek, a VOKE Arany János Művelődési Ház igazgatójának, aki maga is művész: író, költő, fotográfus, hogy lehetőséget és segítséget adott nekünk e kiállítás megrendezéséhez.

A megnyitóbeszéd után Gősi Vali és Gősi Ferenc saját, a szépségről, a fényragyogásról, a színekről, a művészetről szóló írásaikat olvasták fel. A műsor zárásaként Szigeti Endre Szörényi-Bródy Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa című dalát énekelte el gitárkísérettel. A műsor végén Németh Gizella örömmel és meghatottan mondott köszönetet az ünneplésért. 

A vendégeket a falakon függő gyönyörű alkotásokon kívül gazdagon megterített asztalok is fogadták, melyek körül felszabadult beszélgetések is kialakultak, körülfogva, elismerésekkel, dicséretekkel elhalmozva az alkotót.

A kiállítás 2022. március 31-ig tekinthető meg naponta 10-17 óra között (Szárnyaskerék épülete, 9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

 

2022.03.17