Komédiás beszélgetések – Találkozás Lázin Beatrix operaénekessel

Bári Edit írása

lazin-beatrix

A „Színházat mindenkinek” projekt keretein belül szerveződő találkozások vendége 2022. március 4-én a Komédiás Étteremben Lázin Beatrix, a Győri Nemzeti Színház magánénekese volt. Mindig nagy öröm, mikor a csoport meghívását elfogadja egy művész, hogy kötetlenül beszélgessenek arról a varázslatos világról, amit úgy hívnak: színház.

Természetesen ilyenkor megismerjük az embert és a művészt egy személyben, betekintést nyerünk nemcsak a kulisszák mögé, hanem feltárul a színművész szemlélete is kollégákról, rendezőkről vagy éppen az előadásokról. Ezen a napon Lázin Beatrix operaénekest kérdeztük indulásról, pályájáról, sikerekről és kudarcokról.

Bea Budapesten született, itt folytatta zenei tanulmányait. Nem álmodozott a világot jelentő deszkákról, de mikor az ország egyik legjelentősebb énekkarában kezdett énekelni, felhívták a figyelmét, hogy érdemes fejleszteni csodás hangját. Ezután komolyan kezdett foglalkozni az énekléssel. 1997-ben megkapta a Nemzeti Filharmónia opera-, oratórium énekesi oklevelét, majd a Győri Nemzeti Színház magánénekese lett. 1997-2000-ig gyakorta szerepelt a Budapesti Opera Társulat (BelCanto Opera) opera és operett előadásaiban. Számos alkalommal lépett fel német nyelvű opera és operett előadásokon, gálaműsorokon Ausztriában, Németországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

A győri színházban a Rigoletto című operával debütált, első operett szerepét a Mária főhadnagyban, a musical műfajában pedig a Jekyll és Hyde című darabban játszotta. Azóta számos opera, operett és musical előadásokban láthattuk, jelenleg a győri közönséget Zsófia hercegnőként kápráztatja el az Elisabeth című musicalben, és Gertrúd megformálója a Bánk bánban. Tehetségét Szent István-díjjal, Kisfaludy-díjjal is jutalmazták már, valamint Győr városa a Győri Városháza Ezüst Emlékéremmel ismerte el munkásságát.

Március 4-én, pénteken, a kora esti órákban egy közös süteményezés közben egy szerény művészt ismerhettünk meg Bea személyében, aki nagyon is fontosnak tartja a szakmai alázatot. Ahogy telt az idő, a hangulat egyre oldottabbá vált, a meghívott vendég kérésére a csoport tagjai is meséltek magukról, munkájukról és arról a közös nevezőről, amit Latinovits Zoltán így fogalmazott meg: „A színház az emberi lélek műhelye”. Természetesen szóba kerültek szerepek, szerepálmok, tervek is, amelyek mindegyikéhez nagyon sok sikert kívánunk!

Lázin Beatrixnak köszönjük, hogy velünk volt, elfogadta a meghívást, a velünk töltött vidám órákat! Ebben az évben negyedszázados jubileumát ünnepelheti a Győri Nemzeti Színházban, amihez szívből gratulálunk, és várjuk a következő 25 évet.

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2022.03.12