Így lehetsz igazi cheerleader – szakkönyv jelent meg az amerikai sportágról


kovacsik-rita-ban-tibor-igy-lehetsz-igazi-cheerleader

Kovácsik Rita és Bán Tibor szerzőpáros tollából Így lehetsz igazi cheerleader címmel megjelent az első magyar nyelvű cheerleading szakkönyv, amely az amerikai eredetű, torna alapú akrobatikus sportág minden tudnivalóját tartalmazza.

A hiánypótló mű sajtóbemutatójára a Testnevelési Egyetemre (TF) érkezett Ina Tiittula, a világbajnok finn női válogatott edzője, korábbi világbajnoki ezüstérmes cheerleader. Ina Tiittula 21 éves cheer pályafutása során mind sportolóként, mind edzőként kimagasló eredményeket ért el (hatszoros nemzeti bajnok, ötszörös Eb-győztes), Finnország legnagyobb és legeredményesebb klubjának, a Helsinki Athletics Cheerleadersnek a vezetőedzője. Az eseményen elmondta, hogy hazájában 15 ezren űzik ezt a sportot, és már a gyerekek körében is egyre népszerűbb, megpróbálják a legkisebbeket is megnyerni ennek a mozgásformának.

Sterbenz Tamás, a könyvbemutatónak otthont adó TF rektora köszöntőjében emlékezetetett arra, hogy a cheerleadingről először kosárlabdázó pályafutása jut eszébe, amikor a szünetekben pompomlányok (a cheerleader szónak ez az egyik jelentése) szórakoztatták a közönséget. Hangsúlyozta, hogy az egyetem nyitva áll az új sportág előtt is, akár 2023 szeptemberétől elkezdhetik a sportszakember-képzést.

Magyarország legnagyobb és legpatinásabb egyetemének sportegyesületeként a BEAC a kezdetektől meghatározó szerepet tölt be a főváros és egész Magyarország sportéletében. Nem véletlen tehát, hogy olyan új sportágak meghonosításában is kiemelkedő szerepet vállal, mint például a cheerleading. Ez az akrobatikus képességeket és kiváló fizikai felkészültéget igénylő amerikai eredetű sportág a BEAC-nál talált otthont magának hazánkban. Így az sem meglepő, hogy az első hivatalos szakkönyv is az ő gondozásukban, a Magyar Cheer Szövetséggel együttműködve jelenik meg” – írta a mű előszavában Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

A könyv szerzői elmondták, a mű megírásával a legfőbb céljuk az volt, hogy megismertessék a sportágat. A fotókkal illusztrált, 190 oldalas kötetben megtalálhatók a sportág szakkifejezései, és ötleteket is adnak a koreográfia összeállításához.

Simon Gábor, a könyvet kiadó BEAC igazgatója elmondta, az ismeretterjesztés a céljuk, ennek érdekében útra kelnek, hogy az országjárás során minél több egyesülettel, sportemberrel és sportolni vágyó fiatallal megismertessék a cheerleadinget.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) kiadásában megjelenő művet támogatta az EMMI sportért felelős államtitkársága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla-program keretében, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Cheer Szövetség, az ELTE, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, valamint a Camp America.

Forrás: MTI

2022.03.11