Jon Bon Jovi 60

tmoni írása

jon-bon-jovi

Március 2-án ünnepli 60. születésnapját Jon Bon Jovi (eredeti nevén: John Francis Bongiovi Jr.) Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, gitáros és színész, a Bon Jovi rockegyüttes (1983-) alapítója és frontembere.

1962. március 2-án született a New Jersey állambeli Perth Amboyban, s már 13 éves korában zenélt első együttesében, a Raze-ben: zongorázott és gitározott. Tinédzserként hatással volt rá a folk rocker Bob Dylan (1941), az ír misztikus-soulman Van Morrison (1945) és New Yersey nagy zenész szülötte, Bruce Springsteen (1949). 16 éves volt, amikor megismerkedett David Bryannel (1962), a majdani Bon Jovi billentyűsével, akivel együtt alapították az Atlantic City Expressway nevű bandát. Tiniként klubokban játszott a John Bongiovi and the Wild Ones-szal mint előzenekarral. 1980-ban létrehozta a Restet, és kapcsolatot épített a Southside Johnny és az Asbury Jukes zenei csoporttal. 17 éves korában került be másod-unokatestvére hangstúdiójába, a New York-i Power Stationbe (1977-) mindenesként, és itt került sor 1980-ban az első profi hangfelvételére az R2-D2 We Wish You a Merry Christmas című dalban. 1981-ben írta a Runaway-t, amit stúdiózenészekkel – Tim Pierce (1959) gitárossal, Roy Bittan (1949) billentyűssel, Frankie LaRocka (1954-2005) dobossal és Hugh McDonald (1951) basszusgitárossal – rögzített, majd 1983-ban felkerült egy rádióállomás válogatásalbumára.

A dal sikere hozta meg az első lemezszerződést, s ekkor jött létre a Bon Jovi, mivel a zenész rájött, hogy állandó zenekarra van szüksége. Az alapító tagok John mellett – aki ekkor vette fel ismert művésznevét – David Bryan, Alec John Such (1951) basszusgitáros, Tico Torres (1953) dobos, Richie Sambora (1959) gitáros voltak. Debütáló kislemezük, a Runaway már be tudott kerülni a top 40-be, és gyors egymásutánban kiadtak két albumot (Bon Jovi – 1984 és 7800° Fahrenheit – 1985), de az igazi áttörés a harmadik koronggal (Slippery When Wet) következett be 1986-ban. Ez meghozta a nemzetközi sikert, s úgy beszéltek róla, mint ami rádióbaráttá szelídítette a heavy metalt. Ezen a lemezen jelent meg a Livin’ on a Prayer, az együttes egyik legismertebb és legjellegzetesebb dala is.

A zenekar pályafutása során 15 stúdió-, 3 élő- és 5 válogatásalbumot adott ki, s több mint 100 millió példányt értékesített belőle. Olyan slágereket hoztak létre, mint az Always az 1994-es Cross Roadról, vagy az It’s My Life a 2000-es Crush-ról. 2900-nál több koncertet adtak több mint 50 országban majdnem 38 millió résztvevő előtt. 2006-ban bekerültek a UK Music Hall of Fame-be, 2018-ban pedig a U.S. Rock and Roll Hall of Fame-be. Az együttes minden albuma felkerült a slágerlistákra. Folyamatos sikereiket annak tulajdonítják, hogy megtalálták az egyensúlyt a rockzene és a mainstream között, és mindig képesek voltak megújulni. Mit mondjak… a rockballadák, a szárnyaló gitárriffek és a jól kidolgozott fülbemászó dallamok mindig működnek.

1990-ben felkérték Jont A vadnyugat fiai 2. filmzenéjének megírására, amelynek eredménye első szólóalbuma, a Blaze Of Glory lett olyan vendégművészekkel, mint Elton John (1947), Little Richard (1932-2020) és Jeff Beck (1944). A címadó dal meghódította a slágerlistákat, jelölték Grammy-re, Oscarra és Golden Globe-ra, s ez utóbbit meg is kapta, éppúgy, mint a legjobb pop/rock kislemez díjat az American Music Awardson. 1991-ben saját kiadót indított, a Jambco Records-t. Újabb szólóalbum elkészítésére 1997-ben nyílt lehetősége, ekkor született a Destination Anywhere. Ezen már nemcsak a saját maga írt dalok szerepeltek, hanem Dave Stewarttal (Eurythmics) közösen írtak is. 2001-ben megjelent a The Power Station Years: The Unreleased Recordings című válogatás, mely az énekes 1980 és 1983 között készített zenéit tartalmazza, s melyet újra a John Bongiovi névvel jegyzett. 2009-ben dalszerzőként bekerült a Songwriters Hall of Fame-be. 2012-ben felvett egy filmzenét a Not Running Anymore filmhez, 2020-ban pedig kiadott egy karácsonyi kislemezt A Jon Bon Jovi Christmas címmel, három új ünnepi dallal.

Az 1990-es években Bon Jovi színészi karrierbe is kezdett, melyet szintén A vadnyugat fiai 2-nek köszönhetett, mivel a mozi zenéjének elkészítése mellett egy rövid jelenetben statisztaként is szerepelhetett. Második szólóalbuma is kedvezett színművészi ambícióinak, hiszen a lemez dalaira építve elkészült egy rövidfilm, a Destination Anywhere: The Film, amelyben Demi Moore-ral, (1962) Kevin Baconnel (1958) és Whoopi Goldberggel (1955) játszhatott együtt. Ezután több filmben szerepelt, mint például a Vámpírok: A gyilkos csapat, a Kisvárosi intrikák, A felforgató, a Holdfény és Valentino, a Fű alatt, a U-571 vagy a Szilveszter éjjel. TV-sorozatai közé tartozik a Szex és New York, A stúdió, a Las Vegas, Az elnök emberei. Mindezt főállású zenészi karrierje mellett. De foglalkozik más dolgokkal is, hiszen alapítója és társtulajdonosa volt az Arena Football League csapatának, a Philadelphia Soulnak (2004-2019), és 2006-ban létrehozta a The Jon Bon Jovi Soul Foundationt is, egy nonprofit szervezetet, mely az éhezőknek és hajléktalanoknak segít az Egyesült Államokban. 2011-ben megnyitotta a JBJ Soul Kitchent, egy közösségi éttermet, ahol a vendégek annyit fizetnek, amennyit megengedhetnek maguknak, akár pénzzel, akár önkéntes munkával. 2021-ben tiszteletbeli diplomát kapott a Princetoni Egyetemen, amivel elismerték a zene, a társadalmi igazságosság és a hajléktalanság megszüntetése terén végzett tevékenységét.

Két fiútestvére van: Matthew, aki turnémenedzser volt a Bon Jovinál, jelenleg pedig egy bárt vezet New Jersey-ben, valamint a Los Angelesben producerként dolgozó Anthony. 1989-ben feleségül vette középiskolai szerelmét, a karate oktató Dorothea Rose Hurley-t (1962). Házasságukból négy gyermek született: Stephanie Rose (1993), Jesse James Louis (1995), Jacob Hurley (2002) és Romeo Jon (2004). Egy lakást tartanak fenn Manhattanben, és egy birtokot a New Jersey állambeli Middletownban. A házasság ma is tart. A két kisebbik gyermek még tanul, az elsőszülött operátor lett, nagy fia pedig a Hampton Water Rosé bor forgalmazójaként keresi a kenyerét. Jon Bon Jovi az egyik legcsaládcentrikusabb ismert rockzenész.

tmoni

Forrás: magyar és angol Wikipédia, Starity, Femina, Songwriters Hall of Fame, Gala, Global Music Rights, Biography, The Famous People, contactmusic.com, musicianguide.com, AllMusic, All American Speakers

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazásai a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történtek, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó, 2. videó, 3. videó; 4. videó; 5. videó.

2022.03.02