Könyvtárosok váll-váll mellett

Kettős könyvbemutató a győri könyvtárban

gyory-domonkos-banki-zsolt

A Magyar Írószövetség, az Arany János Alapítvány, a Hermaion Irodalmi Társaság és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a Magyar Széppróza Napja alkalmából idén is több rendezvényt szervezett. Ugyan mi lenne a legalkalmasabb helyszín a magyar szépirodalom megünneplésére, mint egy könyvtár, az irodalmi művek otthona? S hogy miképpen lehet rangot adni ennek a szép kezdeményezésnek? Természetesen kortárs írók és műveik bemutatásával.

Február 21-én a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális Gyűjteményében az irodalomkedvelők két friss könyves alkotóval találkozhattak. A helyi szerző, Győry Domonkos neve már jól ismert a helyi közönség körében, hiszen immár harmadik kötetével jelentkezett. A másik író, Bánki Zsolt első könyvével érkezett a bemutatóra. Az est moderátora Szalai Zsolt volt, a kötetek bemutatásában közreműködött még Sütő Csaba András is.

Az est első percei a bemutatkozás jegyében teltek. A szerzők felidézték, hogy miképpen kezdtek el az irodalom iránt érdeklődni, milyenek voltak első írói szárnypróbálgatásaik. A kedélyes beszélgetés során bizonyos párhuzamosságokra derült fény: az olvasás szeretete meghatározó volt mindkettejük életében, mindketten könyvtárosok lettek – Győry Domonkos, alias Dr. Horváth Sándor Domonkos sok éve irányítja Győr város könyvtárát –, útkeresésük során mindketten több műnemben kipróbálták magukat.

A hétfői irodalmi estre Győry Domonkos az Anyám sírása halkul című novelláskötetét, Bánki Zsolt pedig Kicsi hűség című regényét hozta el bemutatni. Mindkét szerző vállalkozott arra, hogy ízelítőképpen felolvasson egy-egy részletet írásából. Bánki Zsolt aprólékos, részletgazdag leírását adta egy szürreális lakótelepi jelenetnek. Felolvasása olyan erővel hatott, hogy Győry Domonkos – eredeti tervét megváltoztatva – A haver című novellájával oldotta a hangulatot.

A művekbe „belekóstolva” már érthetőbbé váltak az alkotói folyamatokkal kapcsolatos kérdések és válaszok. Miért és hogyan születik egy-egy írás? Honnan jön az ötlet? Mennyi a valóság, és mennyi az írói fantázia szerepe? A leírtak mennyiben általánosak, vagy éppen mennyire „győriek”? Miért és miképpen változik az írói narratíva egyetlen alkotáson belül? Mennyi az „én” az egyes írásokban? Hogyan, miképpen zajlik az íróvá érlelődés folyamata?

Talán éppen ez a kérdezz-felelek teszi izgalmassá az író-olvasó találkozókat. A közönség testközelből szemlélheti a szerzőt, a művet, az irodalmat. Kulcsot kap a könyvekhez, fogódzót a nehezebb olvasmányokhoz is. Valahogy így kell ezt csinálni: leemelni a szépirodalmat a piedesztálról, picit leporolni, szép súrló fényekkel megvilágítani, kézközelbe tenni, reklámkampányt mögé rakni. Erre kiválóan alkalmas a Magyar Széppróza Napja.

Berente Erika
Fotók: Óbert Klára

2022.02.24