Lisa Gardner: Nem bújhatsz el

Szilvási Krisztián könyvajánlója

lisa-gardner-nem-bujhatsz-el

Az Entertainment Weekly nem sokat vacakolt a szavakkal, amikor Lisa Gardner akkor (2007) megjelent új könyvéről, a D. D. Warren detektív-sorozat második, Nem bújhatsz el (Hide) című kötetéről azt írta: „Szorongatóan izgalmas pszichothriller”.

A vérfagyasztó krimijéről ismert szerzőnőt állandóan azzal a kérdéssel faggatják: ugyan hogyan képes egy ennyire szép lány ennyire sötét tónusú könyveket írni? Mire Gardner rendszerint így felel: „Hagyjad már! A külvárosban nőttem fel két könyvelő szülővel, normális gyerekkorral, normális családban és normális házban. Talán minden túlságosan is normális volt körülöttem egy normális gyerekhez képest.Lisa Gardner az USA-ban sikeres bestseller-szerző, aki ír krimiket és thrillereket szóló darabokban, egy FBI-os profiler-ről szóló szériában, illetve a D. D. Warren nevű nyomozónőről szóló sorozatban, amelyhez a Nem bújhatsz el is tartozik. Ám korábban Gardner fantáziája és keze alól Alicia Scott álnéven romantikus regények sora bújt ki, szám szerint tizenhárom.

Lisa Gardner amúgy az oregoni Hillsboróban nőtt fel, és a város Glencoe nevű gimnáziumában érettségizett. 18 éves korában jött a ragyogó ötlet, hogy romantikus regényt írjon, mert szüksége volt valami elfoglaltságra a nyári pincérnősködése előtt. Ez utóbbi nem ment valami jól, az írásról viszont akkor úgy érezte, ez az, ami igazán fekszik neki. A regényt számos alkalommal újra és újra átírta, míg végül Walking After Midnight címen és Alicia Scott álnév alatt 1992-ben megjelenhetett: 3 év munkája feküdt benne, amelyet végül csupán 3000 dollárral honoráltak. Csalódottan váltott tehát „állást”: vezetési tanácsadó lett, amelyet azóta is – az írást leszámítva persze – élete legjobb döntésének tart. Ugyanis gyűlölte ezt a munkát: 12 órás gürizés után éjjelenként menekülésképpen romantikus regényein dolgozott. 13 szerelmes könyv után aztán szüksége volt a változásra, ezért fogott bele egy valódi suspence-be: ez lett 1998-ban a The Perfect Husband – innen pedig a siker, immár főállású íróként, lavinaként sodorta magával. Lisa Gardner 2014-től New Englandben él családjával, és regényei mellett állatmentő és veszélyeztetett gyerekekkel kapcsolatos tevékenységeiről ismert.

A Nem bújhatsz el története szerint Bobby Dodge-ot, a Massachusettsi Állami Rendőrség nyomozóját a mai napig kísérti egy eset, amelyben majdnem életét vesztette, s amely miatt ez az élet véglegesen megváltozott. Most azonban legrosszabb rémálmai válnak valóra, amikor egy elhagyatott elmegyógyintézet földalatti kamrájában 6 mumifikálódott meztelen női holttestet találnak, a tettes pedig az a gyilkos lehet, akiről eddig úgy tudta, hogy réges-rég halott. Bobby-nak egyetlen segítség áll csak a rendelkezésére: egy Annabelle Granger nevű fiatal lány, akinek – amióta az eszét tudja – bujkálásból áll az élete. A sírból előkerült egyik áldozat nyakláncán ugyanis Annabelle neve olvasható.

Dodge tisztában van azzal, hogy az egyetlen esélye a bűnügy megoldására, ha szövetkezik régi szerelmével és barátjával, a bostoni rendőrség nyomozójával, D. D. Warrennel. A nyomok pedig Bobby múltjába vezetnek, ahol talán még veszélyesebb dolgok rejtőznek, mint maga a gyilkosságsorozat. A Publisher’s Weekly teljes mértékben osztotta az Entertainment Weekly álláspontját, amikor úgy írt a könyvről, hogy „Gardner az olvasót egy körömrágós futam lélegzetelállító csúcspontjába vezeti”, a The Wall Street Journal szerint pedig „a lebilincselő regény oldalról oldalra fokozza a sebességet”. Lisa Gardner második magyar nyelven megjelent thrillerét azonban sajnos nem követte több a sorban, nem fordították le magyar nyelvre a sorozat további köteteit. 

Szilvási Krisztián

2022.02.27