Visszanyert fény

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola győri művészeti csoportjának élőzenés verses estje

visszanyert-feny

2022. február 11-én Visszanyert fény címmel az Új Akropolisz Filozófiai Iskola győri művészeti csoportja élőzenés verses estet tartott. A meghívott vendégek a költők sorain keresztül kerülhettek kapcsolatba a fagyos téli időszak mélyén, a lélekben újjászülető fénnyel.

Noha a líra talán egy kicsit megosztó irodalmi műfaj, mégis az énekelt versek manapság a reneszánszukat élik. Ez nem is annyira meglepő, ha olyan költők művei kerülnek megzenésítésre, mint Ady Endre, Babits Mihály, Dsida Jenő, Kárpáti Tibor, Reményik Sándor, Szabó T. Anna vagy éppen Weöres Sándor. A mély mondanivalójú alkotások hangulatához simuló zene, valamint a művészi színvonalon előadott zenés vagy szavalt költemények teljessé tették az élményt. Az Új Akropolisz győri művészeti csoportjának tagjai egy belső utazás lehetőségével ajándékozták meg vendégeiket. Az előadás egyik legfőbb üzenete az volt, hogyha megújulunk, visszanyerve belső fényünk, akkor talán mi is „lámpagyújtogatókká” válhatunk.

„Csak felnyújtott egy lángvégű botot,-
Egy lobbanás- s az ember főlehajtva
Az esti csendben tovább baktatott.
Csak ment tovább a sötétség fele.
Ámde mögötte diadallal égtek
A lámpák, miket meggyújtott keze.”

(Reményik Sándor: Lámpagyújtogató - részlet)

A zenészek, Tóth Katalin, Solymos Éva, Solymos Katalin, Pánczél János és Sándorfi Róbert maguk komponálták a harmonikus dallamokat a csodálatos versekhez. Míg Hencz Gabriella, Szabados Éva és Vanhallné Pápai Aranka előadóművészekhez méltóan tolmácsolták a költők műveit.

visszanyert-feny

Énekelt és szavalt poémák váltakoztak egymással, érzelmi lüktetést adva a műsornak. Az előadók versszeretete, lelkesedése óhatatlanul átragadt a hallgatóságra, főként, amikor interaktív zenélésre is sor került. A jelenlévők egy magas színvonalú, tartalmas és élvezetes estét tölthettek el, nem utolsósorban megerősödve azzal a gondolattal, hogy bizony érdemes a verseket olvasni, hallgatni, és feltöltődni a költők és az előadók által közvetített szépséggel és bölcsesség-cseppekkel.

Bári Edit
Fotók: Baksa-Kányai Angéla

2022.02.24