''Jobb kiégni, mint elhalványulni''

55 éve született Kurt Cobain, a Nirvana énekese – tmoni írása

kurt-cobain01

55 évvel ezelőtt, 1967. február 20-án született az ikonikus Kurt Cobain, a Nirvana (1987-1994) frontembere, énekese, gitárosa és szövegírója, akit az alternatív rock egyik legbefolyásosabb zenészének, és az X generáció szószólójának tartottak.

1987-ben alakította meg a zenekart Krist Novoselic (1965) basszusgitárossal és Aaron Burckhard (1963) dobossal, mely kiszélesítette a rockzene konvencióit, s hozzájárult az alternatív rock megújulásához a grunge irányzat révén. A Nirvana hatalmas sikert aratott, de a nemzetközi hírnevet Cobain nagyon kellemetlennek találta, és rosszul viselte. Küszködött az életébe betolakodó médiával, s ez Courtney Love-val kötött házassága, valamint kislányuk születése után sem változott. Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált, szakmai és magánéleti kapcsolatai zűrzavarosan alakultak, s úgy érezte, hatalmas nyomás nehezedik rá. 1994. április 5-én halt meg, a hivatalos rendőrségi jelentésben fejlövéssel elkövetett öngyilkosság szerepelt, de ezt sokan kétségbe vonták. „Jobb kiégni, mint elhalványulni” – ez a Neil Young idézet állt a búcsúlevelében, s ez lehetett volna élete mottója is. 27 éves volt, ezáltal csatlakozott a 27-ek klubjának elit tagjaihoz: Janis Joplinhoz, Jim Morrisonhoz, Jimi Hendrixhez és Brian Joneshoz. 2014-ben posztumusz beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába a Nirvana-tagokkal, Krist Novoseliccsel és Dave Grohllal (1969) együtt.

Cobain tágabb családjának volt zenei háttere, és a kis Kurt már gyerekként érdeklődött a muzsika iránt. Énekelt, zongorázott, és dalokat is írt. 14. születésnapjára kapott egy gitárt, amin balkezesen játszott. Megtanult több nagy slágert (pl. a Led Zeppelin Stairway to Heaven-jét), mielőtt elkezdett saját szerzeményeket alkotni. Első zenekara a Fecal Matter (1985-1986) volt, utána azonnal a Nirvana következett, mely eleinte több dobossal is kísérletezett, míg 1990-ben csatlakozott hozzájuk Dave Grohl, akivel kialakult az együttes végső felállása.

A kezdeti koncertekkel és turnékkal Cobain elégedetlen volt, mert nem tudtak tömegeket vonzani, és megérinteni az embereket, így első albumuk, az 1989-es Bleach sem lett túl sikeres, pedig az egyedi hangzás megvolt már, a punk rock és a pop-hook (egy ötletre, dallamra épülő zene) érdekes fúziója. Ezzel a lemezzel turnéztak Európában is, így jutottak el Budapestre is. A Petőfi Csarnokban léptek fel kb. 150 fizető néző előtt – akkor még nem voltak ismertek. A siker 1991-ben érkezett meg a Neverminddal, melyen olyan dalok szerepeltek, mint a Come As You Are, a Lithium, vagy az ikonikus Smells Like Teen Spirit, melyet 1,4 milliárdan néztek meg a YouTube-on. Sajnálatos módon Cobain úgy érezte, hogy művészi üzenetét a közvélemény félreértelmezte. Debütálása óta a Nirvana több mint 75 millió lemezt adott el (ebből 30 milliót a Nevermindből), és sikeresen népszerűsítette az alternatív rockot.

1989-ben a zenekar egy másik amerikai alternatív rockegyüttessel, a Screaming Trees-szel létrehozott egy projektet, mely Jury néven vált ismertté. A bandában Cobain énekelt és gitározott, Mark Lanegan (1964) énekelt, Krist Novoselic basszusgitározott és Mark Pickerel dobolt.

1992-ben a Nirvana kiadta Incesticide c. lemezét, amely ritkaságok és B-oldalas dalok gyűjteménye volt, a kalózmásolatok terjedésének letörésére szolgált. Az album tartalmazott dalokat korábban már kiadott kislemezekről (pl. Sliver, Dive), valamint a BBC-nél készült felvételeket (pl. Been a Son, Aneurysm), továbbá feldolgozásokat a The Vaselines és a Devo együttesektől. 1993-ban jött ki az In Utero, melyhez Steve Albinit (1961) szerződtették producernek, akivel Cobain tökéletesen elégedett volt: úgy vélte, hogy az Albini kreálta stúdiótrükkök nélküli, természetes hangzás az, amit mindig is elképzelt a Nirvana számára. A lemez kereskedelmileg rendkívül sikerese lett, az első helyen debütált a Billboard 200-on, a kritikusok csak jókat írtak róla – mégsem tudta megismételni a Nevermind diadalát.

A frontember halála véget vetett a zenekarnak, de M̲T̲V U̲n̲p̲l̲u̲gged i̲n̲ N̲e̲w Y̲o̲rk címmel posztumusz megjelent még egy albumuk. Befolyásuk a rockzene történetére vitathatatlan. Cobain művészetére hatással volt a Beatles, s nagy rajongója volt a Led Zeppelinnek (1968-1980), az AC/DC-nek (1973-), a Black Sabbath-nak (1968-2006, 2011-2017-ig), az Aerosmith-nek (1970-), a Queennek (1970-) és a Kissnek (1973-). Ezért történhetett meg, hogy a Nirvana néha-néha játszott feldolgozásokat ezektől a zenekaroktól (pl. Heartbreaker, Hand of Doom, Do You Love Me? stb.), és nem véletlenül született meg az Aero Zeppelin c. dal sem.

Egy osztálytársa ismertette meg Cobainnel a punk rockot és a hardcore-t (pl. Sex Pistols, Black Flag), de fiatal korában a Melvins (1983-) volt a legnagyobb hatással rá. A Pixies (1986-1993, 2004-) nagyban hozzájárult, hogy megtalálja saját dalszerzői stílusát. Miután befutottak, kevésbé ismert indie zenekarokat karolt fel és népszerűsített.

Hányattatott gyerekkora (15 éves korától állandóan vándorolt, mindig máshol lakott, az iskolát is félbehagyta), mániás depressziója, melyet a drogok csak felerősítettek, mind-mind befolyásolták gondolkodásmódját, így a dalszövegeit, a zenéjét és egyéb művészi törekevéseit is, hiszen volt tehetsége a képzőművészetekhez is. Festményei, kollázsai és szobrai közül több megjelent a Nirvana albumain is. Nem tudta elviselni a hirtelen jött hatalmas sikert, úgy érezte, hiteltelenné vált. Ő klubokban szeretett zenélni, nem arctalan tömegeknek. Sosem lelt békére, de voltak jobb időszakai. Dalszövegei is a magányról, fájdalomról és dühről szólnak, de a zenéje! Abban minden benne van, amit szeretett: a Beatles dallamos rockja, a metál ősereje, az alternatív szabadságérzés, a punk és a hardcore örök lázadása – és ez elpusztíthatatlan.

tmoni

Forrás: Wikipédia (angol, magyar), Világgazdaság, Starity.hu, múlt-kor, Britannica, Elle, Magyar Narancs, Dívány, Wattpad

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltő megnevezésével: videó 1, videó 2, videó 3.

2022.02.20