Sztár-szob-rock: Michael Jackson (Mistelbach, Ausztria)

Könnyűzenei zarándokhelyek 5. – SzaSzi írása

michael-jackson-01

Michael Jackson (1958-2009) a Pop Királya. Igaz, viselkedése, megjelenése, dalszövegei rengeteg vitát váltottak ki, mendemondát szültek, de mindez nem számít! Tény, hogy ő volt a földkerekség valaha ismert legnépszerűbb előadója, egy tökéletes showman.

Magyarországon is járt, 1996-ban. Harmadik világkörüli turnéja második állomásán, Budapesten ötvenezer nézőnek adott koncertet. Rajongói világszerte kitörő örömmel fogadták, szobrokat emeltek imádottjuknak, amelyek 2009-ben bekövetkezett halála után valóságos zarándokhelyekké váltak.

1996. szeptember 10-én a „pop királya”, Michael Jackson Budapesten

Jacko szobrai világszerte

Hatalmas vonzereje van a kínai Guangzhou város szoborparkjában felállított bronz másának. Zeng Kang Lu művészi alkotása elképesztően jól megragadta Jacko arcvonásait. Nem csoda, hogy a kínai és a hongkongi rajongói klubok megrendelésére másolatát elhelyezték a kansasi Overland Park Arborétum botanikus kertjében. A megnyitó ceremónia jótékony célú gyűjtése pedig nagyszerű gesztus volt, remekül egybevág MJ szeretetüzenetével. A szenvedő gyerekek sorsára ugyanis sohasem felejtette el felhívni a figyelmet, rendszerint ezt karszalaggal vagy a csuklóján hordott fekete karkötővel tette. A Guinness Rekordok Könyve szerint 2000-ig ő adományozott a világon a legtöbbet. 1984. május 14-én Ronald Reagan, az akkori amerikai elnök kitüntetéssel ismerte el humanitárius tevékenységét, a fiataloknak nyújtott példamutatását.

A hongkongi Tuen Munban egy templomban (Shan Yuan) is találkozhatunk bronzszobrával, amely a Smooth Criminal forgatásán viselt öltözékében, jellegzetes táncmozdulattal ábrázolja.

A megnyitón az I’ll Be There szólt Howard McCrary előadásában

A malajziai Hard Rock Hotelben – a Lincoln-emlékműhöz hasonló – hófehér ülő figurája fogadja a vendégeket, elég jól megjelenített arcvonásokkal. Michael első They Don’t Care About Us videóját Rio de Janeiro Santa Marta favelájában és Salvador városában forgatta. A városvezetők aggódtak is emiatt, de MJ nagyszerűen kezelte a helyzetet, szerepeltette a helyi zenészeket, lakosokat, nem titkolt szándéka volt rámutatni az ottani problémákra. A tiltakozó dal és a hozzá passzoló klip nagyon sikeres lett. A helyieket a nyomornegyed fölé magasodó, kitárt karú szobra emlékezteti a találkozásra.

Európában a legismertebb a gyantából és gipszből készült, 2011-ben leleplezett, 7,5 méter magas, színesre festett Jacko, amely nagy rajongója, Mohamed Al-Fayed klubelnök megrendelésére kezdetben Craven Cottage mellett állt, a Fulham Football Club területén. Sokan kritizálták viaszos tekintetét, merev, már-már „székrekedéses” testtartását, de az biztos, akkoriban szerencsét hozott a klubnak. Vezetőváltás miatt a szobornak is távoznia a kellett, így került 2014-ben a manchesteri Nemzeti Futballmúzeumba. A hírek szerint 2019-ben innen is eltávolították.

A turné hollandiai állomása során Jackson a helyi szobrot jótékony célra ajánlotta fel, amely egy aukciót követően került a Best-i McDonald’s tulajdonosához, Peter Van Gelderhez. Az Eindhoven közeli gyorsétterem parkolójában felállított szobor hamar a rajongók zarándokhelyévé vált, de 2019-ben ezt is lebontották. A 32 láb (közel 10 méter) magas gigaművet nyolc másik társával együtt 1995-ben a Sony cég reklámcélból emeltette a History című album népszerűsítésére. Állítólag amikor a cégnél megkérdezték tőle, hogy mi lehetne erre a legalkalmasabb megoldás, Jacko azt felelte, „építsenek nekem egy szobrot”. Timothy White fotója alapján Diana Walczak amerikai szobrász, számítógépes grafikus és csapata készítette el acélból és üvegszálból a katonai egyenruhában, mellkasán erősen ökölbe szorított kézzel pózoló Jacksont és másait, amelyeket Európa nagyvárosaiban (London, Berlin, Párizs, Milánó, Prága), valamint Los Angelesben helyeztek el. Kisebb változatai is „szolgálták” a Királyt, a szoborról készült fotók pedig a koncertjegyek, CD-k és DVD-k borítóin tovább építették az imázst. Sokan túlzásnak nevezték az önistenítés határait feszegető kampányt, ami mellesleg 30 millió dollárba került, és része volt egy extravagáns teaser, amelynek jeleneteit Magyarországon, magyar katonákkal forgatták. De mi ez ahhoz képest, hogy az 1997. október 15-i záró turné összesen 163,5 millió dollárt hozott. A szobrok valószínűleg a Sony valamelyik raktárában porosodnak, legtovább a hollandiai tartotta magát, mielőtt azt is lebontották.

michael-jackson-02

De ne csüggedjünk! MJ figurájával egészen közel is találkozhatunk, mégpedig Olaszországban, a római Valmontone-ban található Magicland vidámparkban. Igen, Jacko szerette a gyerekes dolgokat, 1997-ben vásárolt egy 11 négyzetkilométeres birtokot, a Neverland Ranch-et, amelyen saját miniállatkertet, vidámparkot és mozit is létrehozott.

A hozzánk legközelebb eső „MJ kegyhely” Alsó-Ausztriában, Mistelbach an der Zaya közparkjában található. A Denkmal 4 Michael (Emlékmű Michaelért) elnevezésű kezdeményezés Martina Kainztól származik, aki magánemberként, hétköznapi rajongóként bebizonyította, hogy ami sok városban, országban lehetetlen, az összefogással igenis valóra váltható. Martina ugyanezzel a névvel Facebook-oldalt is vezet, amelyről megtudható, hogy az avatón például egy border collie is bemutatta a Moonwalk táncot. Tudják, azt, amelyikben Jacko úgy tesz, mintha hátrafelé mozogna, de valójában egy helyben marad. A 2,1 méter magas Jackson-emlékművet Daniel Kartakova cseh szobrász formázta. A szupersztár bronz mellszobrát váltotta fel, amelynek állítólag jobb arca volt, de rosszabb a haja. Félig lehunyt szemmel a Smooth Criminal egy jellegzetes mozdulatát idézi, ugyanolyan ruhát visel, arany színű nyakkendővel.

micheel-jackson-03

Ezzel a számmal 1988-ban a hetedik helyet érte el a Billboard Hot 100-on, amelyben látható egy ikonikus, a gravitáció törvényeinek ellentmondó jelenet: 45 fokban előredől, majd visszatér álló helyzetbe, anélkül, hogy felborulna vagy arcra esne. Hogy csinálta? Feltalált egy különleges, külön ehhez a mozdulatsorhoz szabadalmaztatott cipőt. Igen, Jacko rendkívüli ember volt, aki nem csak hangban, mozgásban és előadásmódban volt őstehetség. Egy egész műfajt alapjaiban változtatott meg azáltal, hogy videóklipjeit nem csak reklám-, hanem művészeti eszköznek tartotta, és minden zsenijét beletette.

Sikerek a számok tükrében

Egy 1997-es felmérés szerint ő a világ legismertebb embere. Több mint 300 millió albumot adott el világszerte. Becslések szerint kb. 500 millió dollárt keresett a zenéivel. 13 dala feljutott az amerikai listák első helyére. A Thriller című albuma 37 hétig vezette a Billboard-ot, ez lett a legtöbbet eladott albuma, összesen kb. 50 millió példány kelt el belőle. Minden idők legtöbb díjat nyert művésze, aki halála előtt 23 Guinness világrekordot, 40 Billboard-díjat, 13 Grammy-díjat, 26 American Music Awards-ot (többet, mint eddig bárki) zsebelt be. 1984-ben egy este alatt kapott nyolc Grammy-t! (Igaz, nem ő az egyetlen, akinek sikerült ezt elérnie, Adele, Beyoncé, Roger Miller, Paul Simon, Quincy Jones, Eric Clapton és Santana szintén elérte ezt a rekordot.) Két csillaga is van a Hollywood Walk of Fame-en – egy a szólókarrierje, egy pedig a Jackson Five jogán. 1993-ban a Super Bowl félidejének fellépője volt, tűzijáték közben bukkant fel fehér-arany ruhában, négy dalt énekelt. A Super Bowl történetének egyik legnagyobb nézettségű show-ja, hasonlót csak Lady Gaga tudott produkálni. 2009 június végén a halálhírének bejelentését követő 24 órában annyi lemeze kelt el, mint az azt megelőző 11 évben összesen.

Világszerte 14 viaszszobra van a Madame Tussauds panoptikumokban. Ennél többször csak Erzsébet királynőt ábrázolták. De természetesen nem csak szobor formájában állítanak számára emléket. Például a New York-i Broadway Neil Simon Theatre 2022 február elején tartotta hivatalos premierjét a Tony-díjas rendező-koreográfus Christopher Wheeldon és a kétszeres Pulitzer-díjas Lynn Nottage által készített MJ the Musical-nek, amely az 1992-es Dangerous World Tour készítése köré összpontosul.

SzaSzi

Források: michaeljackson.com, musicraiser.com, mjworld.net, michaeljacksonworld.gportal.hu, pophistorydig.com, denkmal4michael.jimdofree.com, facebook.com

A képek a Wikimedia Commons és Denkmal4Michael Facebook-oldal gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép, 4.kép, 5. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezésével: 1. videó, 2. videó, 3. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Freddie Mercury Emlékmű (Montreux, Svájc)
2. rész: Bon Scott (Fremantle, Nyugat-Ausztrália)
3. rész: Tina Turner (Durres, Albánia)
4. rész: John Lennon (Havanna, Kuba)

2022.02.14