A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér legnépszerűbb médiadokumentumai 2021-ben

DVD, hangoskönyv, CD és kotta TOP 10

top10-cimlap-gyori-konyvtar

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében több ezer kiadványt őriz médiadokumentumokból is. Közülük sem túl egyszerű a választás, s mivel sokan hisznek az „objektív tényekben”, a könyvtár 2021. évi kölcsönzési statisztikája alapján ezúttal is felállítottunk néhány toplistát.

A könyves listákhoz hasonlóan kiderül belőlük, hogy olvasóink között tavaly melyek voltak a legnépszerűbb felnőtt és gyermek DVD-k, illetve hangoskönyvek, zenei CD-k, valamint kották. Lássuk őket!


Top 10 DVD felnőtteknek

top10-dvd-felnott-gyori-konyvtar

01. Csillag születik
02. Zöld könyv – Útmutató az élethez
03. Judy
04. A kártyavár összedől
05. Tenet
06. Bohém rapszódia
07. Trónok harca
08. Nyughatatlan
09. Haragban a világgal
10. Vörös veréb

A felnőtteknek szóló legnépszerűbb DVD-lemezeknek többek között az életrajzi filmek bizonyultak, de a krimi, thriller és fantasy kategória is kedvelt volt kölcsönzőink körében. A Csillag születik Lady Gaga, a híres popdíva és Bradley Cooper hatalmas sikerű közös filmje, melyben egy alkoholista zenész lefelé ívelő karrierjének és az általa felfedezett énekesnő egyre nagyobb sikerének lehetünk tanúi. Az alkotást nyolc Oscar-díjra jelölték. A Zöld könyv – Útmutató az élethez egy 2018-as, háromszoros Oscar díjas életrajzi vígjáték-dráma, a főszerepben Viggo Mortensennel és Mahershala Alival. A film megmutatja nekünk, hogy két különböző társadalmi osztályból származó, különböző bőrszínű ember között is kialakulhat egy igaz, életre szóló barátság. A Judy egy 2019-ben bemutatott, szintén életrajzi dráma, melyben a főszerepet Renée Zellweger játssza, aki alakításáért Oscar-díjat kapott. Judy Garland az Óz, a csodák csodája főszereplője volt, de felnőtt korában élete kisiklott, anyagi gondokkal, drogproblémával küzdött. Az ő harcát mutatja be ez a megindító film.

A kártyavár összedől egy skandináv bűnügyi thriller, mely Stieg Larsson azonos című könyvsorozatából készült (Millennium-trilógia). A széria befejező részében a két főszereplő, a különleges képességekkel rendelkező Lisbeth Salander és a Millennium folyóirat sztárújságírója, Mikael Blomkvist izgalmas harcát láthatjuk a svéd titkosszolgálattal szemben. A Tenet egy 2020-as, különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thriller, melyet Christopher Nolan írt és rendezett. A film a Föld megmentéséről és a harmadik világháború kitörésének megakadályozásáról szól. A Bohém rapszódia a legendás Queen együttes és rendkívüli frontembere, Freddie Mercury elképesztő sikertörténetét meséli el. Megismerhetjük a forradalmi hangzású zenekar üstökösszerű felemelkedését, betekinthetünk Mercury botrányainak részleteibe. A főszereplő Rami Malek Oscar-díjat kapott filmbéli alakításáért.

A Trónok harca az elmúlt évek talán legsikeresebb és legnézettebb fantasy sorozata volt, mely George R. R. Martin azonos című könyvsorozata, a Tűz és Jég dala alapján készült. A történetben nemesi dinasztiákat ismerhetünk meg, akik folyamatosan harcolnak egymás ellen, hogy megszerezzék a jogot a Vastrón birtoklása felett. A sorozat számos szakmai elismerést kiérdemelt, köztük 59 Emmy-díjat. A Nyughatatlan egy 2005-ben bemutatott zenés életrajzi film, melyben a főszerepet Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon játssza. A film Johnny Cash country énekesről szól, aki a lázadást jelképezte, forradalmi zenéjével pedig egy új generáció hangja lett, és még életében legendává vált. A filmet öt Oscar-díjra jelölték. A Haragban a világgal egy 1955-ös amerikai filmdráma James Dean és Natalie Wood főszereplésével. Nicholas Ray három Oscar-díjra jelölt filmjében Dean megdöbbentő erejű alakítást nyújt egy fiatal férfiról, aki nem tud beilleszkedni új környezetébe, és folyamatos tragédiák érik. Az alkotás mára igazi kultuszfilmmé vált. A Vörös veréb 2018-ban bemutatott amerikai kémthriller, mely Jason Matthews azonos című regénye alapján készült. A történet főszereplője Dominyika (Jennifer Lawrence), akit egy titkos orosz hírszerzési szolgálat veszedelmes kémmé képez ki.  Romantikus elemekkel átszőtt, fordulatos és izgalmas thriller sokkoló befejezéssel.


Top 10 DVD gyerekeknek

top10-dvd-gyerek-gyori-konyvtar

01. Croodék
02. Barbie: Hüvelyk Panna
03. Tom és Jerry: Kémkaland
04. A mogyoró-meló
05. Énekelj!
06. Gru 2.
07. Malacka, a hős
08. A kis Nicolas nyaral
09. Gru 3.
10. Bambi

A gyermekek körében a számítógépes 2D-s, 3D-s animációs mesefilmek voltak a legkedveltebbek, mint a Croodék, a Barbie: Hüvelyk Panna, a Tom és Jerry: Kémkaland, A mogyoró-meló, az Énekelj!, a Gru, illetve a Malacka, a hős. Mellettük helyet kapott listánkon egy francia családi vígjáték, A kis Nicolas nyaral, valamint a klasszikus Bambi rajzfilm digitálisan felújított DVD változata.


Top 10 hangoskönyv felnőtteknek

top10-hangoskonyv-felnott-gyori-konyvtar

01. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors: családi sebek és a gyógyulás útjai
02. Almási Kitti: Bátran élni! Félelmeink és gátlásaink leküzdése
03. Bagdy Emőke: Pszichofitness kamaszoknak és felnőtteknek
04. Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós válogatott versei
05. Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló
06. Bagdy Emőke: A család jövője, a jövő családja
07. Szabó Péter: Állj félre a saját utadból! Hozd ki az életből mindazt, ami benne van!
08. Szabó Magda: Az a szép, fényes éjszaka – Karácsonyi történetek
09. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
10. Jaroslav Hašek: Svejk a fronton: egy derék katona kalandjai a világháborúban

A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatárában a DVD-filmeken kívül magyar nyelvű szépirodalmi hangoskönyvek is megtalálhatók felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A felnőtteknek szóló hangoskönyvek terén egyre népszerűbbé válnak az önismereti témájú szerzemények, listánkon az első három helyet magyar pszichológusok művei foglalják el. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors: családi sebek és a gyógyulás útjaiban című könyvében kifejti, hogy szorongásaink, kudarcaink okát gyakran nem a saját életünkben kell keresni, hanem érdemes feltárni szüleink, nagyszüleink életeseményeit is. Az Almási Kitti: Bátran élni! Félelmeink és gátlásaink leküzdése szintén a szerző előadásában hallgatható meg, melyben segít nekünk megérteni, hogy a felnőttkorra kialakult gátlásokat, félelmeket képesek vagyunk legyőzni, és élhetjük bátran, hitelesen az életünket.

Bagdy Emőke két hangoskönyve is szerepel toplistánkon, a Pszichofitness kamaszoknak és felnőtteknek egy lelki edzésprogram, mely segítséget nyújt a lelki egyensúly, harmónia és nyugalom elsajátításában, A család jövője, a jövő családjában pedig a szerző korunk egyik izgalmas kérdéséről beszél: szüksége van-e a családnak megújulásra, mennyire alakulnak át a családtagok szerepei korunkban? Milyen korlátai lehetnek manapság a családalapításnak? Természetesen szépirodalmi hangoskönyvek is megtalálhatók a listán, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós válogatott verseit hallgathatjuk meg Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás és Kaszás Attila előadásában. Esterházy Péter 2015-ben hozta nyilvánosságra, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. Utolsó művét betegségéről és az elmúlásról írta Hasnyálmirigynapló címmel. A művet Alföldi Róbert adja elő.

A hetedik helyen szintén egy önismereti témájú lemez áll, Szabó Péter: Állj félre a saját utadból! Hozd ki az életből mindazt, ami benne van! Bódi Mátyás előadásában hallgathatjuk meg, hogy a boldog élet eléréséhez meg kell ismernünk, értenünk és szeretnünk saját magunkat. Szabó Magda: Az a szép, fényes éjszaka – Karácsonyi történetek című művében derűs, bensőséges hangvételű történetekben emlékezik vissza boldog gyerekkora csillag- és gyertyafényes karácsonyaira. Molnár Piroska meséli el nekünk a szerző gondolatait. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk világhírű története Vecsei H. Miklós előadásában elevenedik meg. Listánk tizedik helyén pedig Jaroslav Hašek: Svejk a fronton: egy derék katona kalandjai a világháborúban című lemez áll. A mulatságos eseményeket Benedek Miklós előadásában hallgatni nagyon szórakoztató.


Top 10 hangoskönyv és CD gyerekeknek

top10-hangoskonyv-cd-gyerek-gyori-konyvtar

01. Bartos Erika: Bogyó és Babóca 4: tündérkártyák
02. Dániel András: Kuflik! 1. rész
03. Arany László: Szép magyar népmesék
04. Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
05. Fodor Sándor: Csipike
06. Bartos Erika: Bogyó és Babóca: a barátság
07. Dancs Annamari: Mi leszel, ha nagy leszel? Dalok gyerekeknek… és a szüleiknek is
08. Halász Judit: A vitéz, a kalóz meg a nagymama
09. Zene ovi: népdalok kicsiknek
10. 100 Folk Celsius: Miki Manó összes meséi

A gyermekek is kedvükre válogathatnak Hang- és Médiatárunkban a nekik szóló CD-k és hangoskönyvek között. A 2021-es év kölcsönzési statisztikája alapján az általuk legkedveltebb szerző Bartos Erika volt, akinek két hangoskönyve is felkerült toplistánkra: a Bogyó és Babóca: tündérkártyák, illetve a Bogyó és Babóca: a barátság, amelyeket Pogány Judit mesél el. A széria a legkisebbeknek szól, az óvodás korosztálynak, témái a mindennapok egyszerű eseményeiből kerülnek ki. Dániel András kicsiket és felnőtteket egyaránt elvarázsoló humoros sorozata, a Kuflik! is elérhető hangoskönyvben, Scherer Péter zseniális előadásában. Arany László: Szép magyar népmesék című műve áll a harmadik helyen, ez a gyűjtemény 29 népmesét tartalmaz. Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyvében egymásba fonódnak a gyerekversek és játékos mesék Molnár Piroska előadásában. Fodor Sándor: Csipike című műve a magyar irodalom klasszikusa, hiszen humor, kaland, izgalom és mondanivaló is van benne jócskán, Szatory Dávid adja elő nekünk.

A Dancs Annamari: Mi leszel, ha nagy leszel? Dalok gyerekeknek… és a szüleiknek is zenei CD az énekesnő első gyereklemeze, melyet kisfia inspirált, hisz a dalok írása közben a legtöbb ötletet kettejük közös élményeiből merítette. Halász Judit: A vitéz, a kalóz meg a nagymama című lemezével folytatódik a lista. A népszerű színművésznő folytatja több évtizedes misszióját: a klasszikus, valamint a kortárs magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében, s így viszi közel a magyar költészet legjavát a gyerekekhez és felnőttekhez. A Zene ovi: Népdalok kicsiknek népszerű sorozat ezen kiadványában az óvodában tanult legnépszerűbb népdalok szerepelnek, melyeket ovisok énekelnek zeneileg képzett óvónők vezetésével. A lista tizedik helyén pedig a népszerű 100 Folk Celsius: Miki Manó összes meséje című lemez áll. A dupla albumon 40 gyerekdal szerepel, amelyek a zenekar eredeti felvételei.


Top 10 zenei CD felnőtteknek

top10-cd-felnott-gyori-konyvtar

01. Secret Garden: Storyteller
02. Mozart: The Piano Concertos
03. Leonard Cohen: Thanks for the Dance
04. Budapest Bár: Ünnep
05. A Star is Born
06. New Year’s Concert 2021 (Riccardo Muti, Vienna Philharmonic)
07. Baroque Gold: 50 Great Tracks
08. Andrea Bocelli: Sí
09. The Real… Henry Mancini
10.  Violin Concertos (Joshua Bell)

A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatárában elsősorban klasszikus zenei CD-k, komolyzenék, operák, válogatott jazz, blues és musical felvételek, valamint népzenei és világzenei felvételek találhatók meg. Felnőtteknek szóló zenei CD toplistánkon az első helyet egy ír-norvég együttes, a Secret Garden foglalja el Storyteller című lemezével. A duó tagjai az ír hegedűművész Fionnuala Sherry és a norvég zeneszerző Rolf Rovland. Az együttes többnyire instrumentális dalokat ad elő, gyönyörű hegedűszólamokkal varázsolva el a hallgatót. A második helyen a világ egyik leghíresebb klasszikus zeneszerzője, Wolfgang Amadeus Mozart lemeze áll. Mozart 27 zongoraversenyt írt, ezek megtalálhatók a 10 CD-ből álló The Piano Concertos című gyűjteményben, mely nagyon népszerű a komolyzenét kedvelő olvasóink körében. Dobogós helyen szerepel még a híres kanadai énekes és dalszövegíró Leonard Cohen utolsó stúdióalbuma, a Thanks for the Dance, melyet a Columbia Records és a Legacy Recordings révén posztumusz adtak ki 2019. november 22-én.

A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította eredetileg a kávéházi cigányzene korszerűsítése érdekében. 2007-ben a zenekar köré szervezte a magyar rockzene néhány jelentős alakját. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt csapat együtt maradt, és azóta is töretlen sikerrel lépnek fel. Örökzöld táncdalokat, filmslágereket adnak elő újszerűen, kiváló ízléssel, kifinomult cigányzenei háttérrel. Ünnep című lemezük foglalja el toplistánk negyedik helyét. Az A Star is Born a Csillag születik című film (mely DVD toplistánk első helyén áll) betétdalait tartalmazza Lady Gaga és Bradley Cooper előadásában. Lady Gaga a zenetörténelem egyik leghíresebb pop előadója, aki dalszövegíróként is részt vett az album elkészítésében. Következő CD-nk a New Year’s Concert 2021, az újévi klasszikus koncertet hallgathatjuk meg a Bécsi Filharmonikusok előadásában, Riccardo Muti karmester vezénylésével.

Összeállításunk következő helyén a Baroque Gold: 50 Great Tracks komolyzenei CD áll. Ezen a barokk kori gyűjteményen többek között olyan híres zeneszerzők műveit hallgathatjuk meg, mint Vivaldi, Händel, Bach, Purcell, Monteverdi. A nyolcadik helyet napjaink egyik legnépszerűbb olasz tenorjának, Andrea Bocelli című lemeze foglalja el, amelyen több világsztár is közreműködik: Ed Sheeran, Dua Lipa, Aida Garifullina, Josh Groban, továbbá az énekes fiával, Matteo Bocellivel is előad egy duettet. Henry Mancini amerikai zeneszerző, nagyjából 500 film és tévésorozat zenéjét szerezte, többek között a Rózsaszín Párduc rajzfilmsorozat zenéjét. Nevéhez fűződik a Moon River című örökzöld sláger. A The Real… című 3 CD-s gyűjteményen 60 dalt hallgathatunk meg tőle. Végül a tizedik helyen Joshua Bell Violin Concertos című lemeze áll. Az amerikai hegedűművész Bruch, Mendelssohn és Mozart műveit adja elő.


Top 10 kotta

top10-kotta-gyori-konyvtar

01. Bartók Béla: Gyermekeknek 1.
02. Mozart: Klaviersonaten
03. Zongoraiskola 1.
04. Romantikus zongoradarabok 1.
05. Beethoven: Klavierkonzert Nr. 5
06. George Michael: Last Christmas
07. Carl Orff: Carmina Burana
08. Liszt Ferenc: Freie Bearbeitungen 2.
09. Kodály Zoltán: A magyar népzene
10. Beethoven: Sonaten für Klavier

A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatárában több száz kotta várja olvasóinkat. Akik zenét tanulnak, akik zenét tanítanak, akik csak kedvtelésből zenélnek – mindenki megtalálja a neki megfelelő kiadványt, amelyet ki is tud kölcsönözni. A gyűjteményben hozzáférhetők többek között előadási darabok, hangszeriskolák, technikai gyakorlatok, vokális művek, kamarazenei művek partitúrái, zongorakivonatok. A klasszikus zenei kották mellett pedig hozzáférhetők jazz, blues, filmzene, népzene, musical, könnyűzenei kiadványok is.

A 2021-es év kölcsönzési statisztikája alapján az alábbi kották voltak a legnépszerűbbek: a Bartók Béla Gyermekeknek 1. az ún. népzenei-oktatási vonalat képviseli Bartók művei között. Manapság a zongoraoktatás egyik alapanyaga, ugyanakkor időnként nagy művészek is előadják koncertjeiken. Listánkon a második helyet a bécsi klasszikus zeneszerző, W. A. Mozart zongoraszonátáit tartalmazó Klaviersonaten áll, mely szintén közkedvelt mind a zenét tanulók, mind a zenét tanítók körében. A zongorázni tanuló kezdő növendékek számára készített Zongoraiskola 1. címet viselő kotta az elmúlt több mint 50 évben a zeneiskolák hagyományos tananyaga. Kottatárunkban megtalálható a Zongoraiskola 2. kötet is. A negyedik helyen a Romantikus zongoradarabok 1. válogatás áll, amely a romantika korában alkotó zeneszerzők rövid darabjait tartalmazza. Beethoven Klavierkonzert Nr. 5 partitúrája a szerző népszerű öt zongoraversenye közül az utolsót tartalmazza, amelyet zongorázni tudó olvasóink többször is kikölcsönöznek.

Listánkon megtalálható egy könnyűzenei kotta is, George Michael: Last Christmas címmel. A Wham! együttes 1984-es Last Christmas című dala ihlette a 2019-ben megjelent film zenéjét. A kísérőzene kottája a néhány éve elhunyt népszerű énekes, zeneszerző szerzeményeit tartalmazza zongorára, énekhangra gitárakkordokkal. Carl Orff leghíresebb oratórikus művét, a Carmina Buranát sokan ismerik. Kottája szintén népszerű a zenét játszó látogatóink körében. A Liszt Ferenc Freie Bearbeitungen 2. áll a nyolcadik helyen. Liszt műveinek összkiadása, 1970 és 2005 között publikált első és második sorozata tartalmazza a mester összes szóló-zongoraművének végleges verzióját. Ezek közül szinte mind megtalálható kottatárunkban. Kodály Zoltán Magyar népzene I. énekhangra és zongorára a szerző 11 füzetből álló sorozata. Hang- és médiatárunkból minden darabját kölcsönzik, de a legnépszerűbb az első füzet volt a múlt évben. A lista tizedik helyén Beethoven Sonaten für Klavier zongoraszonátái állnak, amelyek több kötetben is megtalálhatók kottatárunk polcain.

Ha mégsem találtak olyat, amely elnyerte volna a tetszésüket, kérjenek segítséget a hangtárosoktól! Az ajánlás és a tájékoztatás a munkájukhoz tartozik!

Juhászné Lukács Mária, Légrádi Szilvia

2022.02.05