Hangraforgó verskoncert a győri könyvtárban

A magyar kultúra napja alkalmából

hangraforgo-kultura-nap

A Hangraforgó klubok hosszú hónapok óta tartó kényszerű szüneteltetése, illetve néhány online műsor után az énekelt versek kedvelői most újra az élőzene személyes élményében részesülhettek: a Hangraforgó együttes adott verskoncertet a magyar kultúra napjának tiszteletére a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében január 18-án.

A koncerten megszólaló válogatás egyszerre adott keresztmetszetet a magyar költészet legkiválóbb költőinek verseiből és a Hangraforgó kedvenc dalaiból. A lineáris, időrendet követő összeállítást Gál Sándor és Ratkó József szülőföldről szóló versei keretezték. Az énekelt versek sorában néhány régi dallam is helyet kapott: az egykor katolikus néphimnuszként énekelt „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” kezdetű Szent István-ének, és Wathay Ferenc várkapitány, katonaköltő XXIV. éneke, az „Áldott magyar nemzet…”. A klasszikusok sorát Janus Pannonius, Petőfi Sándor, Ady Endre, Reményik Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Nagy László és Weöres Sándor versei alkották, őket követték az újabb generáció – a Hetek költői közül Buda Ferenc, Kalász László, majd szűkebb hazánk tája, Ménfő szülötte, Sulyok Vince, s az ismertebb vagy kevésbé ismertebb kortársak közül Oláh András, Miklya Zsolt és Varró Dániel. A Hangraforgó „best of”-ok sorából most sem maradhatott ki Kányádi Sándor gyönyörű verse, a Két nyárfa.

Az ünnepi versválogatás sokszínűnek bizonyult: mind hangulatában, mind zenei megfogalmazásában, hangszerelésében változatos volt – vállalta a súlyosabb gondolatok közvetítését éppúgy, mint az oldást a szerelmes, vagy a múzsát megszólító könnyedebb versek formájában. A hangszerbőség is a Hangraforgó védjegye: a gitárok, furulyák, hegedű mellett több kisebb pengetős hangszer is megszólalt – domra, mandolin, ukulele tették színessé a hangzást.

A szép számban összegyűlt közönség vastapssal köszönte meg és szólította vissza a színpadra a zenészeket, így az estét Weöres Sándor könnyed, táncba hívó sorai zárták a népzene ritmusára. Vers és dal – kultúránk fontos pillérei – arról vallottak ezen az estén, milyen régi, kitartó és egymást támogató szövetségesei egymásnak a költészet és a zene.

SB
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.01.20