Sztárszínészek videóklipekben 12. rész: Alexander Skarsgård

Lady Gaga: Paparazzi – Szilvási Krisztián írása

lady-gaga-alexander-skarsgard-paparazzi

2009-ben azért már túl volt a nagy áttörésen Lady Gaga, de – az azóta női szíveket tömkelegével megdobogtató – Alexander Skarsgård akkor még nem is hallott róla. Ennek ellenére a tervezetthez képest vehemensebben csókoloztak a Paparazzi videóklipjében, sőt, Stefani Joanne Angelina Germanotta még egy érzéki nyelvjátékot sem széggyellt tőle… Villoghatnak a vakuk!

…És bizony villognak is, töretlenül. A még mindig csak 35 éves Lady Gaga tinédzserként kezdett el fellép(eget)ni, „szabad mikrofonos esteken” énekelt és iskolai színdarabokban játszott. Elérve a nagykorúságot, a 2000-es évek elején avantgárd elektronikus tánczenével próbálkozott, és a nagy kiugrás utol is érte 2008-ban első stúdióalbumával, a Fame-mel (Just Dance, Poker Face), amely 2009-ben, némileg átdolgozva újra megjelent The Fame Monster címmel (Bad Romance, Telephone, Alejandro). És a siker? Gaga öt egymást követő stúdióalbumának mindegyike az amerikai Billboard 200-as lista élén debütált. A világsztár státusz pedig aztán „megengedte” neki, hogy kreált, botrányt keltő karakteréből kilépve született tehetsége útjára lépjen: a kezdeti elektronikus rock és a techno-pop műfajokat levetkőzve 2014-ben kipróbálta magát a jazz (Cheek to Cheek Tony Bennett-tel és 2021-ben a Love for Sale szintén vele), valamint az alternatív, „szerzői” rock (Joanne, 2016) területén is.

De Stefani Joanne Angelina Germanotta nem állt meg a zene művészeti keretei között, annál ő sokkal nagyobb tehetség. Főszerepet játszott az American Horror Story antológia koncepciójú tévésorozatának Hotel című évadában (2015-2016), amelyért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, majd 2018-ban a Csillag születik musical-drámájának női főszerepéért Oscar-díjra jelölték (a legjobb betétdalért meg is kapta a legrangosabb filmes elismerést). Ezzel ő lett az első nő a világon, aki ugyanazon évben Oscar-, Grammy-, BAFTA- és Golden Globe-díjat nyert. Ma a világ egyik legkelendőbb előadója, összesen 12 Grammy-díjjal, 18 MTV Video Music Awards-szal és 16 Guinness-rekorddal rendelkezik. Filantrópiája és jótékony területen történő aktivitása a mentális egészségre való figyelemfelhívásra és az LMBT-jogokra összpontosít. 2012-ben megalapította a nonprofit Born This Way Foundationt, a szervezet célja a fiatalok jólétének, mentális egészségének javítása, a zaklatások megelőzése.

A Paparazzi a 2008-as Fame album ötödik single-jeként látott napvilágot a rá következő évben. A dal szövegét – amely Gaga erőfeszítéseit ábrázolja a hírnévért való küzdelemben, valamint a siker és a szerelem közötti egyensúlyozásban – maga az énekesnő írta Rob Fusarival. Egy interjúban Gaga beszélt egy heavy metal dobossal történt kapcsolatáról, amely ihletet biztosított számára az album legtöbb dalához, köztük a Paparazzihoz is – ez utóbbi egyenesen szimbólummá vált a számára, hogy elkerülje saját nárcizmusát és a hírnév utáni vágyát. A dalhoz forgatandó videóhoz a neves svéd rendezőt (és dobost), Jonas Åkerlundot kérték fel, aki korábban (és később is) számtalan sikeres klipet dirigált (illetve játékfilmesként is ismert, legutóbb a Szélsőséggel). Gaga stylistja pedig Åkerlund felesége, Bea lett.

A videó történetében egy női szupersztárt majdnem megöl az aktuális szerelme, a kiegészítő narratívákkal 7 perc hosszúságúra vágott klipben aztán Gaga a túlélés, a visszatérés, a bosszú és a hírnév stációit járja be. A férfi szerepét az akkor még jobbára ismeretlen, 33 éves, szintén svéd Alexander Skarsgård (Stellan Skarsgård fia) kapta meg, aki egy évtizeddel később bevallotta, hogy valójában fogalma sem volt arról, kicsoda Lady Gaga, amikor felkérték a kliphez. „A haverom, aki rendezte, mesélt nekem róla, és azt mondta: Ez egy szerelmi történet, de egyáltalán nem arról szól, hogy kézen fogva sétáltok a tengerparton.” Skarsgård szinte áradozott a közös munkáról: „Nagyon jól éreztem magam vele a forgatáson – jó volt vele lenni, hihetetlenül tehetséges.” Valószínűleg a másik fél részéről is ez volt a vélemény, mert Gaga a nyitó jelenetben (egy rövid svéd nyelvű párbeszéd után) látható csókolózást egy kicsit vehemensebben „teljesítette”, mint amennyire szükséges lett volna – az egyszerű ajakösszezáráson (jóval) túl szenvedélyesen használta a nyelvét is az akcióhoz...

A videót 2009. április 13-14-én forgatták a malibui Villa de Leónban és a Bel Air-beli (Los Angeles) Chateau d’Or-ban. Lady Gaga az elkészült klipet „a legcsodálatosabb kreatív munkának” nevezte, amelyet addig véghezvitt. „Ez egy valódi, őszinte, erőteljes üzenet a hírnév-k*rválkodásról és a halálról, a sztárok hanyatlásáról és arról, hogy mit tesz ez a fiatalokkal. A videó olyan szituációkat mutat be roppant módon eltúlozva, amelyekbe az emberek belemennek azért, hogy híresek legyenek. Közülük is kimondottan a pornográfiát és a gyilkosságot.” Később pedig még azt is hozzátette, hogy az esetleges „párhuzam” Dianával, a walesi hercegnével nem véletlen, aki halálával a hírnév mártírjainak szimbólumává vált.

A premier 2009. június 4-én lett volna, ám korábban „kiszivárogtatták” Lady Gaga engedélye nélkül, ami miatt ő jogosan kiakadt. A kritika egészében dicsérte az alkotást és benne az akkor még csak szupersztárrá bontakozó énekesnőt. Öt jelölésből kettőt elnyert az MTV Video Music Awards-on, a klip pedig még aztán „folytatást” is kapott: a Telephone című dal (és single) Beyoncé közreműködésével ott veszi fel a történet fonalát, ahol a Paparazzi abbahagyta – Lady Gagával a börtönben...

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, stuff.co.nz, dailymail.co.uk, umgasmagazine.com

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners
7. rész: Rupert Grint: Ed Sheeran – Lego House
8. rész: Natalie Portman: James Blake – My Willing Heart
9. rész: Mahershala Ali: Jay-Z – Adnis
10. rész: Robert Downey Jr.: Elton John – I Want Love
11. rész: Scarlett Johansson: Justin Timberlake: What Goes Around… Comes Around

2022.01.21