Két keréken a Tisza mentén

Kul-Túrázzunk!: 1. A felkészülés – SzaSzi írása

tiszamenti_1

2021 júliusában jól összeszokott bringás csapatunk a Tisza vonalát célozta meg felfedezendő területként. Hogyan kerülhet szóba egy Tisza menti kerékpártúra gondolata? Mit rejteget a Reformáció útja? Milyen élményeket kínál a Szamoshát, a Felső-Tisza vidéke? Honnan induljunk? Mi legyen a végcél? Mennyit tekerjünk egy nap alatt? Ezernyi kérdés merül fel egy ilyen utazás előtt.

Amíg megszületik a terv

Emlékezetes – a Fekete-erdőtől Bajáig fantasztikus környezetben megtett – Duna menti kerékpáros útjaink után viszonylag nehezebben fogalmazódik meg új úti célunk. A korábbiakhoz hasonlóan testnek, léleknek és szellemnek is élményt jelentő utazást szeretnénk. Felmerül, hogy a Duna mellett bizonyára a Tisza is rejteget számos meglepetést, szépséget, kalandot – mindenki „dobálja a közösbe” az ötleteit. Míg kerékpárjaink a műhelyben készülnek fel, addig internetes oldalak, térképek, útikönyvek sokasága segíti ráhangolódásunkat és mélyíti elhatározásunkat. A társaság összeszokott, a feladatok megosztása jól kialakult már: útvonal kijelölése, szakaszolása, látnivalók, szálláshelyek, oda- és hazajutás, és végül persze mindannyiunk „összehangolása” (az ország több szegletéből verődünk össze), az indulás napjának kitűzése. Megszületik a terv: 3 túra a Szamosháton, majd Vásárosnaménynál „elkapni” a Tisza vonalát, legurulni a Tisza-tóig, és levezetésként körbetekerni azt. Indulás Fehérgyarmatról, érkezés Tiszafüredre. Oda- és hazautazás vonattal.

tiszamenti_2

Inspirációk gyűjtése a Felső-Tisza vidékről

„Az országnak ez a legtávolabbi része, az egész ország legcsodálatosabb darabja: a történelmi Magyarországnak utolsó tündéri mezeje”Móricz Zsigmond sokat idézett gondolata árulkodik a helyről, ahová készülünk: ez a Tündérmező. A Felső-Tisza vidékén a természet és az ember káprázatos örökséget hagyott az utókorra. Őslápok, őstavak, földvárak, Árpád korabeli templomok, csodás kegyhelyek, irodalmi nagyságok – Móricz, Petőfi, Kölcsey, Krúdy Gyula, Bessenyei György szellemisége, fényűző kastélyok mesés-varázsos világa ez. Ha hagyjuk, hogy megérintsen, ha készen állunk a befogadására, igazi időutazásban lehet részünk. Különösen István királyunk egyházszervező munkáját dicsérő, a reformáció meghatározó vallástörténeti eseményeiről tanúskodó apró középkori templomai a legszebbek, amelyeket díszítettségük, méreteik miatt lépten-nyomon a táj „ékszerdobozaiként” emlegetnek. Míg az Alföld templomainak java a török dúlások áldozatává vált, ennek a vizek által körbezárt világnak sikerült távol tartani a betolakodókat, megőrizni értékeit. Egyedülálló sokaságban találhatók, belül színes freskókkal, festett karzatokkal, díszes kazettás mennyezetekkel, faragott szószékekkel, kívül melléjük állított, mesterien megépített fa harangtornyokkal. Lenyomatai a kornak, egy közösség életének, a művészetről vallott felfogásnak, az istenhez való hitnek, a technikai ismereteknek. 

Ígéretes útvonalak, kiépített kerékpárutak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeit felismerve 2009-ben egy Európai Uniós turizmusfejlesztési program kezdődött. A műemléki felújítások és útvonalfejlesztések egyúttal összekapcsolták a három szomszédos ország (Magyarország, Ukrajna, Románia) területén fellelhető „kincseket”, létrehozva a Kárpát-medence egyik meghatározó tematikus útvonalát „Középkori templomok útja” néven. 37 magyar, 13 román, 15 kárpátaljai – kevésbé ismert, a világ elől eldugott – templomot kereshetünk fel a területet behálózó kerékpárút, illetve kiépített kerékpársáv által (térképpel, applikációval jól követhető). A magyar örökségvédelem és vidékfejlesztés a térségben nagyon eredményes, hiszen templomainak nagy része szakmailag alaposan feltárt, csodálatosan helyreállított állapotukban láthatóak. Zömében a református vallás házai, így ez a Reformáció útja néven is ismeretes.

Az élményeket csak fokozhatják a méltán híres pálinkák, lekvárok és más táji ínyencfalatok, de sokat emlegetett a helybéliek vendégszeretete is. Pedig az idők során rendesen kijutott nehézségekből az itt élőknek is. A tájat behálózó folyók – a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr – egyszerre oltalmat és pusztulást is hoztak lakóiknak. Itt a víz az úr, ez a vizek birodalma. Az épített és szellemi örökség mellett a táj ma is őrzi korábbi arculatát, Magyarország természettájai közül ez a legkevésbé érintett. Egyszóval varázslatos vidéken és jó utakon fogunk kerekezni. Az átkelési lehetőségekre persze oda kell figyelni!

Mi vár ránk a Szamost elhagyva a Tisza mentén?

Nemcsak a Szamos, hanem a Tisza mentén nagyon sok töltésút alkalmas a kerékpározásra, de a tervezésnél mégis jobban oda kell figyelnünk az átkelés és a nagyobb forgalmú autóutak elkerülése miatt. (És az „itatóhelyek”, vagyis a vízvételi lehetőségek miatt is!) Itt értékeljük igazán, hogy a Szamosháton szinte kőhajításnyira találni valami érdekes látnivalót, mert errefelé már többet kell hajtani ezekért: Kisvárda vára, Szabolcs földvára, Tokaj pincéi, a tiszalöki vízierőmű, az Andrássy-kastély Tiszadobon, a Hortobágy csücske és végül a Tisza-tó.

A Tisza-tó, vagy ahogy még mi tanultuk az iskolában, a Kiskörei víztározó a Tisza felduzzasztásával jött létre. A szőke folyó kanyarogva szeli át a mesterséges tavat, miközben 12 öblítőcsatorna által táplálja a vízgyűjtő medencéket, amelyek több száz szigetet, erdős területeket, belső tavakat is magukban rejtenek. Már most világos, hogy 127 km2 területével hazánk második legnagyobb tava egész más összbenyomást nyújt majd, mint jól megszokott Balatonunk. Levezetésként viszont remek terep és könnyű is, hiszen a vízpart mentén zavartalan kerékpárút fut végig, a „kiskörön” aszfaltozott töltésút, Tiszafüred és Poroszló között pedig kétsávos kerékpárút vezet négy kerékpáros híddal összekapcsolva (2021-ben az Év kerékpárútja lett). Emellett persze erős napsütésre és sok szúnyogra számítunk. De az egyiket az itt fellelhető szabadstrandok, a másikat a különféle riasztók és kencék majd megoldják.

tiszamenti_3

Összegezzünk, röviden!

Középkori templomok nyomában: kb. 220 km, három nap a Szamosháton, három körtúra Fehérgyarmat kiindulással, harmadik este Vásárosnamény pihenővel.
Tisza menti tekerés: kb. 290 km, három nap Dombrád, Tokaj, Polgár pihenőkkel.
Tisza-tó: levezetés kb. 70 km, két nap, Tiszafüred, Kisköre pihenőkkel.
Összesen: kb. 580 km, 8+1 nap.
Oda- és visszautazás kerékpár szállítására is alkalmas vonaton (érdemes előre tájékozódni, sőt ha lehet, helyet foglalni, mert a helyek száma véges).

SzaSzi
Fotók: Szabó Szilvia, Horváth Csaba

Források:
Vendégváró: Látnivalók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Miskolc, 1999.

Kerékpáros túratervező: Magyarország, Bp.: Cartographia, 2019., 2021.
Kerékpártúrák Magyarországon, Bp.: Frigoria, 2017.
Középkori templomok útja honlapja

2022.01.12