''Engem az lelkesít, ha új dolgokat mutathatok az embereknek.''

David Bowie 75 – tmoni írása

david-bowie

75 évvel ezelőtt, 1947. január 8-án született David Bowie (születési nevén David Robert Jones) hatszoros Grammy-díjas angol zenész, a „zenei kaméleon”, aki egyediségéről, innovatív munkásságáról és a könnyűzenére gyakorolt befolyásáról volt ismert. Sajnos már nincs közöttünk – 2016. január 10-én, 69 éves korában meghalt.

54 éves pályafutása (1962-2016) során többször is megújította zenéjét (ezzel együtt külsejét is), zenei trendek előfutáraként lépett fel, s kipróbálta magát a rock különböző műfajaiban (glam rock, art rock, pop rock), a blue-eyed soulban (a rythm, a blues és a soul fúziója), az avantgard jazzben és a kísérleti zenében (műfaji határok feszegetése). Azonnal felismerhető baritonja, állandóan megújuló, de egyéniségét tükröző, a divatnak nem behódoló zenéje, intellektuális szövegei, valamint a koncerteken nyújtott előadóművészi képességei biztosították népszerűségét.

1996-ban beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hét albuma szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. 136 millió lemezt adott el, és a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartották számon. Az Egyesült Királyságban tíz platina-, tizenegy arany- és nyolc ezüstalbum minősítést kapott, az Egyesült Államokban pedig öt platinát és kilenc aranyat. A Rolling Stone magazin a történelem legnagyobb művészei közé sorolta.

Zenét, művészetet, tervezést és színjátszást is tanult, s mindegyiknek hasznát vette a pályája során, melyet szaxofonosként kezdett, de korán kipróbálhatta magát énekesként is. A hatvanas évek első felében blueszenekarokban lépett fel. Első szólólemeze, a pszichedelikus rock és a pop ötvözeteként készült David Bowie 1967-ben jelent meg, de első nagyobb sikerét és a széles körű ismertséget 1969-ben érte el Space Oddity című dalával, amit a BBC az Apollo-11 és Apollo-13 közvetítéseinek aláfestő zenéjeként használt. A rockballada egy asztronauta történetét meséli el, aki eltéved a világűrben.

Az 1970-es The Man Who Sold the World már keményebb rock stílusban készült, és érdekes zenei megoldásokat tartalmazott. A címadó dalt sokan feldolgozták, a legismertebb verzió a Nirvánáé. 1971-ben jött a Hunky Dory, melynek szövegeiben tiszteleg azok előtt, akik hatással voltak rá. 1972-ben jelent meg leghíresebb korongja, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. A glam rock konceptalbum egy földönkívüli rocksztár karrierjéről szól, és a hard rock elemeit ötvözi a könnyedebb kísérleti rockkal. Az 1973-as Aladdin Sane a társadalom felbomlásával foglalkozik, borítója – a félmeztelen Ziggy egy piros-fekete-kék villámmal az arcán – minden idők egyik leghíresebbje a műfajban. Még ugyanebben az évben adta ki a Pin Ups-ot, mely az 1960-as évek dalaiból tartalmaz feldolgozásokat. Bowie ezzel akart megszabadulni Ziggy szerepétől.

david-bowie

1974-ben Amerikába ment, és itt készült el Orwell 1984 c. regényének zenei interpretációja, a Diamond Dogs, melyen már észrevehető a soul és a funky hatása. Az USA-ban vette fel 1975-ben a Young Americans-t, mely radikális stílusbeli váltást hozott. A John Lennonnal (1940-1980) közösen írt Fame az államokban a toplisták első helyét is meghódította. A Station To Station (1976) mutatta be Bowie új karakterét, a sovány fehér herceget (Thin White Duke). Nyugat-Berlinbe költözött, hogy megszabaduljon kábítószer-függőségétől, és itt született a Brian Enoval (1948) készített Berlin-trilógia, amelyben már a minimalista, ambient zenére összpontosított: a Low (1977), majd a Heroes (1977) és a megint kicsit más, az újhullámot a világzenével fuzionáló Lodger (1979). A Scary Monsters (and Super Creeps)-ben (1980) már a new romantic-kal kacérkodott.

1981-ben a Queennel közösen kiadta az Under Pressure c. kislemezt, mely hatalmas siker lett. David Bowie 1983-ban érte el népszerűségének és üzleti sikereinek csúcsát a L̲et's D̲ance-szel. Az 1984-es Tonight szintén táncorientált album, melyen a címadó dalt Tina Turnerrel (1939), a tizenkétszeres Grammy-díjas amerikai származású svájci énekesnővel adta elő.

1985-ben hódította meg a világot David Bowie duettje Mick Jaggerrel, (1943), a Rolling Stones frontemberével, a Dancing in the Street. Már a megjelenésekor az élre tört mind az angol, mind az amerikai slágerlistákon.

1987-ben megint váltott a zenész, amennyiben a Never Let Me Down már nem az előző két album könnyed hangzásvilágát hozta, hanem keményebb rockot kínált indusztriális zenével és techno hangzással kombinálva. Ezután megszakította szólókarrierjét, és visszavonult a zenekari tagság viszonylagos névtelenségébe. A Tin Machine (1988-1992) domináns tagjaként dolgozott Reeves Gabrels (1956) gitárossal, Tony Fox Sales (1951) basszusgitárossal és Hunt Sales (1954) dobossal. 1993-ban újabb stílusváltás következett: megjelent a Black Tie White Noise, melyen a soul, a jazz és a hip-hop hatása érezhető. Még ugyanebben az évben jött ki a The Buddha of Suburbia, melyben Bowie új irányokat keresett, és már jelzi az alternatív rock felé való elmozdulását. 1995-ben érkezett az Outside, mely a művészet és a gyilkosság nemlineáris narratívájának első köteteként készült. A brit jungle és drum ’n’ bass stílusú Earthling 1997-ben mind a kritikusoknál, mind a közvéleménynél sikert aratott. 1999-ben jelent meg az élő hangszerek széles körű felhasználásával készült, önéletrajzi ihletésű Hours, ami Bowie szakítását jelentette a heavy elektronikával. 2002-ben adta ki a Heathent, 2003-ban pedig a Reality-t.

david-bowie

Rengeteget dolgozott, minden lemezt turnék követtek (kétszer Budapesten is koncertezett), és közreműködött filmek és videójátékok zenéjének megkomponálásában. Az eredmény egy infarktus, melyből felépülve csökkentette a munkamennyiségét. 2005-ben tért vissza a színpadra, 2006-ban pedig megkapta a Grammy-életműdíjat. Válogatás- és koncertalbumokat jelentetett meg, új lemezzel csak 2013-ban rukkolt elő, ez volt a The Next Day, mely a brit albumlista első helyén debütált. 2014-ben májrákot diagnosztizáltak nála, de sikerült titokban tartania. 2015-ben elkészült musicalje, a Lazarus, mely decemberben debütált. Ez volt az utolsó nyilvános fellépése. Utolsó albuma, a Blackstar 2016. január 8-án, 69. születésnapján jelent meg. Ezt szánta a hattyúdalának, és két nap múlva, január 10-én, a könnyűzene történetének egyik nagy hatású alakja, David Bowie meghalt.

david-bowie

Bár mindig elsősorban zenész volt, karrierje során színészi szerepeket is vállalt, sőt kipróbálta magát festőként is. Több mint 30 filmben, televíziós műsorban és színházi produkcióban szerepelt. Ő játszotta – többek között – Johnt Tony Scott 1983-as Az éhség c. filmjében, Poncius Pilátust Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése c. 1988-as filmdrámájában, Phillip Jeffries, FBI-ügynököt David Lynch 1992-es Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! c. alkotásában és Teslát Christopher Nolan 2006-os A tökéletes trükk c. művében.

Bowie kétszer nősült. 1970-ben feleségül vette Mary Angela Barnettet (1949), akitől 1971-ben fia született: Duncan Zowie Haywood Bowie. A gyermek felügyeleti joga 1980-ban történt válásuk után a zenészé lett. 1992-ben házasodott újra, választottja Iman (1955) szomáliai-amerikai modell volt. Egy lányuk született 2000-ben, Alexandria „Lexi” Zahra Jones.

A brit zenész lenyűgöző örökséget hagyott hátra, mely 26 stúdióalbumot, 17 koncertfelvételt és 46 válogatáslemezt tartalmaz. De jelentős zeneszerzői, produceri, színészi és festőművészi munkássága is. Bekerült a legnagyobbak közé, mert amelyik műfajhoz hozzányúlt, abban valami eredetit alkotott.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, a zenész honlapja, Biography, nlc, ATEMPO.sk, Népszava, Cultura, Hetedik sor közepe

A képek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezésével: 1. videó; 2. videó; 3. videó.

2022.01.08