Hunter Davies: John Lennon levelei és feljegyzései

Szilvási Krisztián könyvajánlója

hunter-davies-john-lennon-levelei-es-feljegyzesei

Kinek kell vajon bemutatni John Lennont? Borzalmas módon Mark David Chapman tett arról, hogy az 1940-ben született angol zenész-énekes-dalszerző csupán 40 évet töltsön köztünk (előadó)művészetével. John Ono Lennon (született John Winston Lennon), a 20. század egyik legnagyobb hatású művésze azóta nemcsak sokak példaképe, de amolyan filozófiai, lelki és spirituális vezetője is lett.

A Brit Birodalmi Rend tagjának választott John Lennon a The Beatles gitárosaként, dalszerzőjeként és énekeseként az 1960-as évek folyamán Paul McCartney-val való együttműködésével komoly hatást gyakorolt a rockzene (és a mainstream popzene) fejlődésére: sikerült meghonosítaniuk az elektronikus effekteket a rockzenében, lehetővé téve ezzel számtalan zenei stílus kialakulását. Lennon komoly politikai üzenetekkel is bíró dalai tele voltak fájdalommal és reménnyel; zenéje hol vidám, hol pedig szélsőségesen komor volt. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg.

A tévében, filmekben, sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról is. Munkáiban előszeretettel alkalmazta a szándékos megtévesztést, zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. Egy 2002-es BBC-s közvéleménykutatás szerint a 100 legnagyobb brit névsorában a 8. helyet foglalta el.

John Lennon nagy levelező és alkalmi firkász hírében is állt. Üres idejében, akár a stúdiók várószobáiban, papírra vetette hirtelen jött gondolatait, és szenvedélyesen levelezett mindenkivel a zenei világból, az éjszakai életből ismert emberekkel, egykori és jelenlegi szerelmekkel, valamint természetesen a hatóságokkal. Hunter Davies, az egyetlen autorizált Beatles-biográfia szerzője fáradságos munkával egybefésülte ezeket a leveleket, melyeket ezúttal a gyűjtőkön kívül Lennon felesége, a mindig zárkózott Yoko Ono bocsátott a rendelkezésére.

A leveleket Davies értő kommentárja kíséri, elmesélve keletkezésük történeteit: milyen életszakaszokban született az üzenet, ki volt a címzett és milyen életesemény kapcsolódik hozzájuk. A több mint 300 levél kirajzolja Lennon teljes életútját: a tízévesen nagynénjének címzett köszönőlevéltől az utolsó autogramig, amelyet életének utolsó napján, 1980. december 8-án adott, közvetlenül azelőtt, hogy Mark David Chapman golyója kioltotta volna az életét.

John Lennon eddig nem ismert, szenvedélyekkel és félelmekkel teli, legszemélyesebb oldala jelenik meg a könyv lapjain. A Partvonal Könyvkiadó kötete mindezeken túl pedig eddig publikálatlan fotókat és rajzokat is tartalmaz.

Szilvási Krisztián

2022.01.07