Az újrakezdés belső mosolya – 10 inspiráló idézet Újévre

Szabados Éva összeállítása

golden-gate-san-francisco

Milyen lesz 2022? Valószínűleg egyre kevésbé merünk jóslatokba bocsátkozni az elmúlt évek elbizonytalanító eseményei miatt. Ugyanakkor szükségünk van kapaszkodókra, reményre, az egészségre is káros szorongás oldására. Amikor kívül minden mozog, hol kereshetünk stabilitást?

A gondolatainkból indulnak elhatározásaink, szavaink, tetteink – az életünk. Ezért érdemes olyan emberekkel eszmecserét folytatni, akiket értékesnek találunk, akikről szívesen veszünk példát. Ehhez szeretnénk egy kis inspirációt nyújtani a következő idézetekkel. A különböző nézőpontokat képviselő művészek, tudósok, filantrópok és filozófusok jó támpontokat adhatnak mentális szintünk frissítéséhez.

Ha bizonyosak lehetnénk januárius 1-én arról, hogy december 31-ikén meghalunk...
Milyen más lenne a gondolkodásunk, munkánk, magunk viselete.
Mennyi sok izgalmat ismernénk haszontalannak!
Mennyi sok emberre néznénk több szeretettel!
Milyen hálásak lennénk csak egy szép napos időért! Egy jó vacokért! Egy tányér ételért!
Milyen érdeklődés nélkül olvasnánk a politikát, börzét és nyilttéri nyilatkozatokat.
Milyen érdeklődés nélkül néznénk sok nyargalást, tülekedést, kiskalapácsot és nagykalapácsot, irigy nyálat és dühtajtékot, furkósbotot, rendjelet, rózsaszin levelet és selyemnyakkendőket. Pénzolvasást és telekkönyvi táblázásokat. S tovább is igy.
Dehát terminus ismerete kell erre.” (Gárdonyi Géza)

Minden kiüresedett valóság, minden nihil, minden kiderült hazugság lehetőség arra, hogy újraindítsd az életedet úgy, hogy az igaz, úgy, hogy az a sajátod legyen.” (Tisza Kata)

Szilveszterkor lépjük át az új év küszöbét, s az elmúlás szomorúságán átragyog az újrakezdés mosolya.” (Pilinszky János)

Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni, és a kudarcok, sérelmek után sem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívedben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság.” (Böjte Csaba)

Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.” (Albert Einstein)

Az embernek ahhoz, hogy boldog legyen, két dolgot kell tennie: először hinnie kell, hogy van az életének értelme. Másodszor meg kell találnia, hogy mi az.” (Lev Tolsztoj)

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Lucius Annaeus Seneca)

Az emberi lét titka nem abban rejlik, hogy éljünk, hanem abban, hogy miért éljünk. Az ember, ha nincs szilárd elképzelése arról, hogy miért éljen, nem hajlandó élni, és inkább elpusztítja magát, semhogy e földön maradjon, még ha csupa kenyérrel rakják is körül.” (Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij)

Ha vagyont gyűjtünk magunknak vagy utódainknak, ha családot vagy államot alapítunk, sőt ha hírnévre teszünk szert, mindezzel csak halandó voltunkat bizonyítjuk; de ha az igazsággal foglalkozunk, halhatatlanok vagyunk.” (Henry David Thoreau)

Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél.” (Mahatma Gandhi)

Összeállította: Szabados Éva

Forrás: mek.oszk.hu, citatum.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.01.01